Tue. May 17th, 2022


****

Podcast door Rasanda Curcă

Simon Dove: Hallo, en welkom bij The Future Is Now, een podcastserie van CEC ArtsLink. Mijn naam is Simon Dove. Ik ben de uitvoerend directeur van CEC ArtsLink. En voor deze podcastserie vroegen we tien onafhankelijke kunstenaars en curatoren uit verschillende delen van de wereld, die we de Future Fellows noemen, om te vertellen over de huidige context van hun werk en om hun visie te delen over hoe zij de toekomst van de kunstpraktijk zien. . In deze aflevering horen we van Rusanda Curcă, gevestigd in Hîrtop Village, in Moldavië.

Rusanda Curc: Mijn naam is Rusanda Curcă. Ik ben een culturele, maatschappelijke en milieuactivist en landbouwer die in Hîrtop Village, Republiek Moldavië, woont. Sinds ongeveer vijf jaar ben ik artistiek directrice van het Centrum voor Culturele Projecten Arta Azi. Sinds ongeveer zes maanden ben ik directrice van de Coalition of the Independent Cultural Sector of the Republic of Moldova, een overkoepelende organisatie die als hoofddoel heeft de arbeidsomstandigheden van onafhankelijke culturele werkers te verbeteren door middel van belangenbehartigingscampagnes.

Ik heb een miniboerderij: vijf geiten, twee honden, twintig kippen, vier katten en duizend vierkante meter land waar ik samen met mijn moeder en zus aan het werk ben.

Voordat we deze Coalitie van de Onafhankelijke Culturele Sector maakten, werkten we met onze collega’s uit het veld, bijvoorbeeld twee keer per jaar, of wanneer een van onze collega’s problemen had. Maar vanaf dit jaar communiceren we veel met onze collega’s uit de onafhankelijke culturele sectoren, en het is al een sterkere gemeenschap. Het is niet zo sterk als ik zou willen, maar we communiceren al veel en praten over onze problemen en hoe we die kunnen oplossen; ze zijn meer betrokken bij onze belangenbehartigingscampagnes.

In augustus hadden we voor het eerst in de geschiedenis de openbare discussie over hoe we onafhankelijke kunstenaars kunnen steunen die zijn georganiseerd in Hîrtop, mijn dorp. We hadden genodigden van het Moldavische parlement en van het ministerie, en mijn collega’s van de coalities. We hadden het over de maatregelen die we zouden moeten nemen om de arbeidsomstandigheden van zelfstandige kunstenaars te verbeteren. Dit is totaal nieuw voor mij.

Mijn collega’s veranderen vanwege de pandemie van werk. Ze veranderden en heroverwogen hun projecten. Ik zou enkele voorbeelden kunnen geven over mijn collega’s van Teatru-Spălătorie, Wasserij Theater. Tijdens de pandemie hadden ze een project genaamd de Emergency Call, waarbij ze mensen uit het hele land opriepen en hun uitvoeringen voor hen lazen. Het was zelfs een succes, want mensen zaten in een dipje, verlangend om met iemand te praten over deze problemen, hun gevoelens. Ze waren hier erg verbaasd over.

In 2020 hebben we een aantal projecten gemaakt met de naam Art in Family, enkele workshops met kinderen, workshops over schilderen. En dit jaar hebben we het Art in Neighborhood-project georganiseerd, een reeks culturele activiteiten in tien dorpen van Moldavië. Wij zijn drie co-coördinatoren. We deden die culturele evenementen voor kleinere aantallen mensen die konden deelnemen, maar ook zeer kwalitatieve projecten. Ons doel was gewoon om toegang te geven tot cultuur in de gemeenschappen waar een gebrek aan is en om kritisch en creatief denken te ontwikkelen.

We hadden community art residency-workshops over documentaire fotografie, klassieke muziekconcerten, documentaire films. Dit was erg belangrijk om dergelijke projecten te doen in de dorpen waar de cultuur gewoon ontbreekt. In die dorpen zijn geen culturele activiteiten. Ze zijn verlaten.

De culturele activiteiten hadden een grote impact op het publiek. Ze hadden het over: we dachten niet dat kunst zo krachtig kon zijn.By admin