Mon. Dec 6th, 2021


Het Martin E. Segal Theatre Centre presenteert SEGAL TALKS, een gesprek over het cureren, produceren en presenteren van theater en performance in de tijd van COVID met Theresa Smalec, livestreaming op het wereldwijde, op commons gebaseerde, peer-produced HowlRound TV-netwerk op maandag 29 november 2021 om 9.00 uur PST (San Francisco, UTC -8) / 11.00 uur CST (Chicago, UTC -6) / 12.00 uur EST (New York, UTC -5) / 17.00 uur GMT (Londen, UTC +0) / 18 :00 CET (Berlijn, UTC +1).

Ga met ons in gesprek met auteur Theresa Smalec en New York Theatre-artiesten John Jesurun en Mariane Weems over het nieuwe boek van Smalec: Ron Vawter’s Life in Performance. Onderdeel van de Segal Center’s Fall 2021 Book Talk-serie. Gemodereerd door Frank Hentschker, directeur, MESTC, The Graduate Center CUNY.

Theresa Smalec is de auteur van Ron Vawter’s Life in Performance (Seagull Books, 2020). Haar recensies en collegiaal getoetste essays verschijnen in tijdschriften als Biography, New England Theatre Journal, PAJ: A Journal of Performance and Art, Postmodern Culture, Puppetry International, TDR, Theatre Journal, Theatre Survey en Theatre Research International. Dr. Smalec is toetscoördinator van de afdeling en lid van de hogeschoolbrede Beoordelingsraad. Ze is ook curator van een literaire sectie voor een online tijdschrift, The Typescript. Haar onderzoeks- en onderwijsinteresses zijn Theater- en Performance Studies, Media Studies, Gender en Politiek. Dr. Smalec heeft een MAin Engels van de University of Western Ontario en een Ph.D. in prestatiestudies aan de New York University.

Over Ron Vawter’s leven in uitvoering
Van 1974 tot 1994 was Ron Vawter een belangrijk onderdeel van de New Yorkse theaterscene in de binnenstad, eerst bij de Performance Group en later als een van de oprichters van de Wooster Group. Ron Vawter’s Life in Performance is het eerste boek dat zich richt op de specifieke bijdragen van deze onvergelijkbare acteur aan ensembletheater, terwijl hij ook zijn soloprojecten behandelt. Door een combinatie van archiefonderzoek en mondelinge getuigenissen – inclusief interviews met Willem Dafoe, Spalding Gray, Elizabeth LeCompte, Gregory Mehrten, Richard Schechner en Marianne Weems – komt Vawter naar voren als een onbezongen vernieuwer wiens metamorfose van soldaat tot avant-garde ster nauwelijks toevallig was . Theresa Smalec reconstrueert Vawter’s jaren in het amateurtoneel, zijn tijd bij de Nationale Garde en zijn professionele oeuvre.

Gedeeltelijk herstellende geschiedenis, onderzoekt Ron Vawter’s Life in Performance de complexe kruisingen van individuele en groepsbiografie. Het biedt ook een uniek perspectief op een tijdperk dat zich uitstrekte van de oorlog in Vietnam tot de aids-crisis, waarbij Vawter’s eigen activisme op de voorgrond staat. Uitgegeven door Seagull Books, gedistribueerd door The University of Chicago Press

John Jesurun was van 1979 tot 1982 de assistent van de producer voor de Dick Cavett Show op PBS en produceerde persoonlijk interviews met Alberta Hunter, John Hammond Sr., Odetta en Tito Puente. Sinds 1982: Tekst, regie, ontwerp voor 40 stukken waaronder: de 66 aflevering “Chang in a Void Moon” (Bessie Award) en de mediatrilogie: “Deep Sleep (Obie Award)/White Water/Black Maria”. Beurzen omvatten NEA, de Rome Prize, Rockefeller, Guggenheim, Foundation for Contemporary Arts, Asian Cultural Council. Hij is een MacArthur Fellow uit 1996. Eerdere projecten zijn onder meer “Faust~How I Rose” bij BAM, Philoktetes bij Soho Rep. “Philoktetes” bij Kyoto Performing Arts Center met Hideo Kanze, “Firefall” bij Dance Theatre Workshop, Jeff Buckley-video “Last Goodbye”, de opera van Harry Partch ” Delusion of the Fury’ bij de Japan Society. “Shatterhand Massacree and other Media Texts”, gepubliceerd door Performing Arts Journal. Philoktetes wordt in februari 2022 gepresenteerd in Mexico-Stad onder regie van Martin Acosta. Vijf nieuwe online afleveringen van “Chang in a Void Moon” zijn te zien via de La Mama-website.

Marianne Weems is theater- en operaregisseur en oprichter van het bekroonde theatergezelschap The Builders Association uit New York, een invloedrijk ensemble dat een belangrijk oeuvre heeft gecreëerd op het gebied van de integratie van media met liveoptredens. Met het bedrijf heeft ze 17 originele grootschalige producties gemaakt en geregisseerd en werkte ze met onverwachte medewerkers, waaronder de architecten Diller + Scofidio, The National Center for Super Computing Applications en het Zuid-Aziatische kunstcollectief motiroti. Haar werk toerde in binnen- en buitenland naar meer dan 80 locaties, waaronder het RomaEuropa Festival, het Festival Iberoamericano de Bogota, het Seoul Festival, het Melbourne Theatre Festival, het Lincoln Center for the Performing Arts, het Whitney Museum of American Art en het Guggenheim Museum. Haar laatste vier optredens gingen in première in New York in The Brooklyn Academy of Music.

Weems heeft ook in verschillende creatieve rollen gewerkt met The Wooster Group (waar ze dramaturg was van 1988-94), David Byrne, Taryn Simon, Susan Sontag, The V-Girls en vele anderen. Momenteel was een professor in theaterkunsten aan de Universiteit van Santa Cruz Weems het hoofd van Graduate Directing in de School of Drama aan de Carnegie Mellon University en in 2014 nam hij deel aan de oprichting van een nieuw programma daar in Integrative Design, Arts, and Technology.​By admin