Tue. May 17th, 2022


De grote prestatie van John Maggio’s nieuwste HBO-documentaire, “A Choice of Weapons: Inspired by Gordon Parks”, is de diepte waarmee het ingaat op de nuance van onuitwisbare beelden zoals deze, die dienden als levendig gerealiseerde stukjes leven en kunstzinnig diepgaande meditaties over ras. Maggio verzamelt niet alleen een reeks vooraanstaande pratende hoofden om ons te vertellen dat Parks belangrijk was – hij laat het ons zien waarom. We leren bijvoorbeeld dat Joanne’s nichtje bij de bioscoop was gestopt omdat ze de geur van de popcorn van de zaal opving, waardoor haar tante in de war raakte. Zoals Ava DuVernay aangeeft, lijkt Joanne op een stralende koningin die in paniek raakt door het idee dat ze door een vernederende deuropening moet gaan. Hoewel Joanne niet blij was met het feit dat haar schouderriem op de foto van Parks langs haar arm was geschoven, is het een detail dat vergroot hoe afgeleid en onbewaakt ze op dit moment is. Het is de kwetsbaarheid en menselijkheid die Parks in zijn onderwerpen kon belichten, waardoor zijn werk vandaag de dag nog net zo betoverend is als toen het oorspronkelijk werd opgenomen.

“A Choice of Weapons” is vernoemd naar Parks’ eigen autobiografie, waarin hij zijn opvoeding in Kansas beschrijft, waar hij merkte dat hij een ander persoon moest zijn in aanwezigheid van blanken, een hachelijke situatie die hij vastlegde in zijn baanbrekende film uit 1969. debuut, “The Learning Tree.” Aangemoedigd door zijn moeder om een ​​veiligere plek te vinden om te wonen, toerde hij door het land terwijl hij werkte als ober in de restauratiewagen van de noordelijke Stille Oceaan. Zijn doordringende en meelevende blik vond altijd waarde in het leven van gewone mensen, waardoor zijn onderwerpen werden ontdaan van labels als ‘crimineel’, zoals opgemerkt door DuVernay, die het scherm memorabel vulde met dat ontmenselijkende woord in haar eigen essentiële documentaire, ” 13e.” Terwijl hij onder het mentorschap stond van Roy Stryker bij de Farm Security Administration, begon Parks het leven van Ella Watson, de zwarte schoonmaakster op de kantoren van het bureau, te documenteren. Zijn foto van haar staande voor een Amerikaanse vlag terwijl ze een bezem vasthoudt a la Grant Wood’s Amerikaanse gothiek spreekt boekdelen over de mishandeling die Watson doormaakt vanuit het land waar ze van houdt. In een andere meesterlijk gecomponeerde opname slaagde Parks erin om vier generaties van haar familie in één beeld vast te leggen door prachtig gebruik te maken van ingelijste foto’s en spiegels.

Parks toonde een enorme veelzijdigheid tijdens zijn onsterfelijke ambtstermijn als “de enige negercameraman” op de Life Magazine personeel. Hoewel de geachte Elijah Muhammad zich afvroeg waarom Parks voor de ‘witte duivel’ zou werken, stond hij hem in 1963 toch toe ongekende toegang te krijgen tot de Nation of Islam, wat ertoe leidde dat de fotograaf een broederlijke band ontwikkelde met een ander torenhoog icoon, Malcolm X. Toen de foto’s die hij in deze periode maakte, eindigden bij angstaanjagende tekst in het tijdschrift, Parks schreef zijn eigen weerlegging en ontpopte zich als een activist. Toch zag hij de kunstvorm van fotografie ook als een wapen voor verandering, een waarheid die prachtig verwoord wordt in Maggio’s film door Darren Walker, president van de Ford Foundation, die gelooft dat zwarten, zodra ze zichzelf als waardige individuen zagen door middel van Parks’ beelden, gerechtigheid eisten. Spike Lee vergeleek het wapen van Parks met een ‘moederlijke bazooka’ en maakte op gedenkwaardige wijze gebruik van de Malcolm X-portretten van de fotograaf aan het einde van zijn essentiële biopic uit 1992. Parks gebruikte zijn lens ook om de impact van armoede bloot te leggen op een uitgemergelde Braziliaanse jongen, Flavio, wiens leven uiteindelijk werd gered door donaties van lezers. Toen Parks’ eigen roem het hem moeilijk maakte om de anonimiteit te verwerven die hem in staat stelde om openhartige foto’s te maken, verlegde hij zijn aandacht naar filmmaken en activeerde hij – samen met Melvin Van Peebles – het Blaxploitation-genre. Editor Richard Lowe voegt een onbetaalbaar stukje archiefmateriaal toe waarin we zien hoe Parks aan Isaac Hayes uitlegt hoe hij zich het klassieke openingsthema van de film voorstelt, wat Hayes uiteindelijk een Oscar opleverde.

By admin