Mon. Dec 6th, 2021


het veld: In januari 1969 probeerden de Beatles, uitgeput door interne spanningen en vervreemd door jaren van niet samen touren, het onmogelijke te doen: weer bij elkaar komen om niet alleen een nieuw album te maken, maar het ook live op te nemen in concert, zonder enige overdubs of studio trucs. Niet alleen dat, ze wilden een tv-special filmen die samenviel met de release van het album, wat het inhuren van regisseur Michael Lindsay-Hogg en het bouwen van Twickenham Film Studios in een voormalige oefenruimte noodzakelijk maakte. Op de top van dat alles, hadden ze slechts vier weken om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

De resultaten waren bitterzoet: het album werd uitgebracht met gedempte fanfare (hoewel het sindsdien opnieuw is beoordeeld), en de ambitieuze tv-special werd teruggebracht tot een nu iconisch liveconcert bovenop het dak van het hoofdkantoor van Apple. Maar het zou de laatste hoera zijn voor een band die de popmuziek in slechts tien jaar opnieuw heeft gedefinieerd, een breuk waarvan de oorzaken in de jaren daarna wild zijn gespeculeerd.

Misschien is het Yoko Ono die John Lennon bij de band vandaan trekt; misschien is het manager Allein Klein die hen de royalty’s verprutst; misschien zijn het de botsende ego’s van vier twintigers uit Liverpool die vrijwel van de ene op de andere dag rockgoden werden. Maar regisseur Peter Jackson, die toezicht hield op bijna 60 uur aan nooit eerder vertoonde beelden van Lindsay-Hogg’s verfilming van gebeurtenissen (die uiteindelijk de middelmatige, 80 minuten durende documentaire werden Laat maar zo), beschrijft die gespannen maand in het leven van de Fab Four met een nieuwe driedelige miniserie voor Disney+, The Beatles: Ga terug.

The Beatles: Ga terug (Disney+)

The Beatles: Ga terug (Disney+)

De lange en kronkelende looptijd: De Iraanse regisseur Abbas Kiarostami zei ooit: “Ik denk echt dat ik het niet erg vind dat mensen slapen tijdens mijn films, omdat ik weet dat sommige zeer goede films je kunnen voorbereiden op slapen, in slaap vallen of dutten.”

Dit, zeg ik met alle liefde, past The Beatles: Get Back naar een tee. Na bijna acht uur heeft Jackson er in wezen nog een gemaakt Lord of the Rings– episch niveau, maar deze keer met gitaren en gekneusde ego’s in plaats van magische ringen en elfenlegers. Het is een weelderig tempo, Jackson masseert tientallen uren aan beeldmateriaal en stream of awareness jamsessies in drie afleveringen die variëren van meer dan twee uur tot bijna drie.By admin