Mon. Dec 6th, 2021


Dante Or Die’s Terry O’Donovan over Skin Hunger

Afgelopen zomer had Everything Theatre het voorrecht om een ​​van de meest bijzondere, impactvolle stukken drama te recenseren die uit de pandemie zijn voortgekomen: Dante of Die‘s Huidhonger, die we de volle vijf sterren gaven. Naar aanleiding van de incidentie in Braziliaanse verzorgingshuizen van plastic ‘knuffeltunnels’ waarmee kwetsbare mensen hun dierbaren konden omhelzen, beschermd tegen besmetting door Covid 19, onderzocht deze voorstelling de kracht van aanraking in ons leven, in een tijd waarin velen verstoken waren van het.

Het bedrijf heeft nu een film en boek gelanceerd waarin deze geweldige ervaring en de reacties die eruit voortkomen, worden besproken. Nu ze vanachter het plastic vandaan komen, vertonen ze de film in gevangenissen, verzorgingshuizen en kunstcentra in het hele land, en geven ze ook theaterworkshops op maat over het belang van aanraking. We spraken met Terry O’Donovan, co-artistiek directeur van Dante or Die, om het nieuwe leven van de show en de aanhoudende effecten ervan te bespreken.

Dus Terry, jij en ik hadden vorig jaar een kleine knuffel door het plastic bij het Stone Nest, en het was waarschijnlijk het meest opwindende dramatische moment van het jaar voor mij. Ik word nog steeds een beetje opgewonden als ik er nu aan terugdenk, en hoe speciaal de ervaring maakte me! Realiseerde u zich destijds hoe enorm belangrijk de kracht van aanraking, en het ontberen ervan, was?

Oh, wauw, het is zo geweldig om te horen dat de ervaring je zo is bijgebleven. De reden dat we de show maakten was precies dat. Mijn mede-bedenker Daphna [Attias] en onze producer Sophie [Ignatieff] Ik ontmoette elkaar voor het eerst om het idee buiten te bespreken, met mijn dochter die iets meer dan een jaar oud was. Ze wilden haar dolgraag een knuffel geven maar dat risico konden we niet nemen. Het feit dat we allemaal aanraking misten, was wat ons ertoe aanzette om de show te maken.

Hoe voelde het live optreden voor jullie als artiesten? Welke reacties kreeg je van je publiek?

Het live optreden was opwindend en vermoeiend, vreugdevol en verwoestend. Het ongelooflijke was dat elk publiekslid zichzelf naar de interacties bracht, dus dat betekende dat elk optreden op een andere manier emotioneel geladen was. Ik wist echt niet wat het publiekslid zou voelen toen ik hen om vergiffenis smeekte. Sommige mensen waren erg boos op mijn karakter – een vrouw zei tegen me: “In mijn ervaring veranderen mannen zoals jij niet”. Een andere vrouw liep na drie minuten bij me weg en zei: “Ik hoef hier niet naar te luisteren.” Toen kwam ze terug en we praatten over haar ex-vriend die net het personage was dat ik speelde – het script ging uit het raam. Een man barstte in tranen uit en ik hield hem echt, echt vast. Ik voel me ongelooflijk gelukkig dat ik die zeer unieke en intieme momenten met mensen heb meegemaakt.

Je hebt een fantastisch suggestieve film gemaakt over Huidhonger met de bekroonde filmmaker Pinny Grylls, die zich richt op verschillende individuele toeschouwers en hun reacties op het evenement. Hoe heb je gekozen met wie je wilt praten?

We wilden mensen die een specifieke ervaring van aanraking in hun leven hadden. We waren het werk van professor Francis McGlone tegengekomen tijdens het onderzoek, en hij was zo vriendelijk om ons te ontmoeten op Zoom terwijl we de scripts en het ontwerp aan het ontwikkelen waren. We dachten dat het interessant zou zijn om te zien hoe hij met zijn schat aan ervaring op de show reageerde. De afgelopen jaren hebben we een andere productie ontwikkeld waarin wordt gekeken naar relaties tussen personen van hetzelfde geslacht in gevangenissen, dus in die context hadden we het woord ‘lockdown’ in gedachten. We hebben Morgan gevraagd om zijn ervaring met het afsluiten van de gevangenis te delen naast het idee van een Covid-lockdown – zoveel mensen in de gevangenis hebben aanraking en intimiteit van hen weggenomen, en we zijn ons er nu allemaal van bewust hoe belangrijk het is voor welzijn. Helen, een zorgmedewerker, kwam bij ons via haar zoon, de acteur die oorspronkelijk de monoloog van Sonia Hughes zou opvoeren over haar zorg voor haar vader die de ziekte van Alzheimer had. Het voelde belangrijk om iemand te vertegenwoordigen die in een zorgomgeving werkte; verzorgingstehuizen werden zo getroffen door de pandemie. En natuurlijk was het imago van de Braziliaanse verzorgingstehuizen onze oorspronkelijke inspiratiebron.

Vertel me iets over het touren van de film: waarom heb je deze specifieke locaties gekozen? Herkende je iets dat hen verbindt tijdens de voorstelling in de zomer?

Absoluut. We voelden dat er een kans was om een ​​gesprek te beginnen over hoe gebrek aan aanraking ons allemaal heeft beïnvloed, door de film te vertonen in verzorgingshuizen en met mensen die strafrecht hebben meegemaakt, omdat Helen en Morgan zo belangrijk zijn in het verhaal. Zoals je in de film kunt zien, was Helens reactie op de productie erg emotioneel. En de vertoningen en workshops die we in verzorgingstehuizen hebben gedaan, zijn op dezelfde manier ontvangen. Het was heel ontroerend om de ervaringen van mensen weerspiegeld te zien.

Je communiceert met zo’n verscheidenheid aan publiek tijdens de tour, en natuurlijk door de film thuis te streamen. Hebben ze heel verschillende reacties op het werk, of zijn er gemeenschappelijke thema’s waar je ook gaat?

Er zijn echt verschillende reacties, maar de meest overweldigende is de herinnering aan de vreemdheid van lockdown, en hoe dat ons allemaal heeft beïnvloed op manieren die we niet eens begrijpen. Een van de meest interessante tourlocaties was in Mansfield met een groep neurodiverse volwassenen, waar ze veel spraken over de complexiteit van aanraking voor mensen met verschillende behoeften. Gesprekken zijn aangewakkerd over toestemming en identiteit, wat het betekent om mens te zijn. Ik gaf een workshop op een middelbare school in Salford waar de 15-jarigen uiterst tedere stukjes proza ​​schreven over hun eigen ervaringen met aanraking als een positieve ervaring. Het is niet iets waar we het vaak over hebben, en toch heeft het zo’n diepgaand effect op ons.

Het project is duidelijk geëvolueerd naar verschillende media – een show, een boek en een film, maar nu breng je het naar een nieuw publiek, dat het gebruikt om werk te creëren door middel van hun eigen verhalen. Kun je ons daar iets over vertellen?

In november 2020 zouden we de live productie produceren. De dag voordat we de installatie zouden gaan bouwen, werd de tweede lockdown aangekondigd en moesten we de show voor onbepaalde tijd uitstellen. We hadden toen wat tijd om na te denken over hoe het project nieuwe mensen en op verschillende manieren zou kunnen bereiken, omdat slechts 216 mensen de live productie zouden kunnen zien. We waren een gesprek begonnen met filmmaker Pinny Grylls over het documenteren van het project, dus het kostte wat tijd om uit te zoeken hoe dit kon worden ontwikkeld tot een film die meer ging over aanraking en publiek dan over de productie. Op dezelfde manier ontmoette George van uitgeverij Salamander St ons op Zoom en we bespraken hoe het boek een interessante reflectie zou kunnen zijn op het maken van deze zeer specifieke productie. Dus de vertraging zorgde voor deze evolutie!

De workshops hebben ertoe geleid dat deelnemers hun eigen verhalen creëren, scènes bedachten, bewegingssequenties geïnspireerd door aanraking. Het was echt geweldig om te zien hoe mensen op creatieve wijze hun eigen ervaringen hebben verkend als resultaat van de film en workshops.

Wat heb je ontdekt door dat eigenaardige moment van gedwongen isolatie in de pandemie opnieuw te bekijken nu we er enige afstand van zijn? Wat heeft het project opgeleverd over de waarde van aanraking, en hoe de samenleving dit na de lockdown ervaart?

Een publiekslid van de film merkte onlangs op: “Zelfs toen aanraking weer mogelijk werd, voelde ik nog steeds de ontkoppeling die het opnieuw beginnen, zelfs op het niveau van een gesprek, zo moeilijk maakte. Het kijken naar de film maakte mijn innerlijke verlies tastbaar.” Ik denk dat veel mensen zijn teruggekeerd naar het ‘normale leven’, maar er is veel onontgonnen trauma waarvan ik denk dat we het nog jaren zullen uitpakken.

Dit is een ongelooflijk ontroerende film die echt inzicht geeft in welke effecten aanraking en het ontbreken ervan kan hebben. Ik veronderstel dat het belangrijk is om te onthouden dat veel kwetsbare mensen zich vandaag nog steeds beschermen tegen Covid. Hoe voelt het om te weten dat je ze begrip kunt tonen en mogelijkheden kunt bieden voor alternatieve vormen van contact en interactie door middel van kunst, terwijl ze anders op afstand en vergeten zouden blijven?

Het voelt heel bijzonder en opwindend dat we contact kunnen maken met die mensen die op dit moment niet naar buiten kunnen om live te gaan optreden. Er lijkt een drang te zijn om de pandemie niet te noemen en door te gaan zoals voorheen. Ik begrijp dat – mensen willen er niet aan denken omdat het zo veelomvattend en zo’n moeilijke tijd was. Maar theater, film, muziek, kunst die de pandemie onderzoekt, zal ons allemaal helpen vooruit te komen.

Zal het mogelijk zijn om de originele productie volledig online te zien, en wat is de toekomst? Huidhonger op film?

Ja! De volledige productie is ook briljant bewerkt door Pinny Grylls en is beschikbaar op onze website op pay-what-you-decide. We hebben dat nog nooit eerder gedaan, dus we zijn verheugd om te zien hoeveel mensen ernaar kijken en om een ​​idee te krijgen van hoe het was om het te ervaren.

De film is zojuist te zien geweest in het internationale digitale tijdschrift Aeon. Deze week wordt het vertoond in de bioscoop van Lighthouse Poole als onderdeel van hun trailers. En we dienen het in bij filmfestivals, dus we zullen zien wat daarmee gebeurt.

Terry, het was zo leuk om met je te praten. We wensen je veel succes met dit spannende project en ik hoop echt dat we elkaar in de toekomst weer mogen knuffelen!

Huidhonger op film kan op zichzelf gratis worden bekeken of kan worden bekeken naast een ‘betaal wat je beslist’-release van de volledige toneelproductie HuidhongerBy admin