Tue. May 17th, 2022


Je kent die memes die de afgelopen jaren de ronde hebben gedaan, waar het een chaotisch beeld is waar de objecten erin vervaagd of vervormd zijn, zodat je hersenen denken dat het ze zou moeten herkennen, maar het nog steeds niet kan en je er uiteindelijk met loensen naar kijkt voor veel te lang? Vectralux is in concept een veel aangenamere versie van die duivelse plaatjes. Met een naam die, naar eigen zeggen, “een verzonnen woord is dat vreemd bekend klinkt” en een titel voor hun debuutalbum waar schrijvers en taalkundigen hun ontevreden Broca’s gebieden in zullen grommen, lijkt het erop dat dat precies is wat Vectralux wil.

Nostalgische gevoelens oproepen via een boppy, synth-geïnfuseerde electro-rock sound, het debuut van Vectralux Elke ochtend en de ochtend daarna heeft muzikaal hetzelfde effect als hun naam en albumtitel taalkundig. Met de zang van frontman Hannibal Heredia die klinkt als een kruising tussen Elvis Costello en Dave Pirner van Soul Asylum die de op de een of andere manier zowel retro- als nieuwe-stijl lading leidt, zijn er sjorringen van alles, van Duran Duran tot Vampire Weekend in dit album.

Zoals hun mantra, blijkbaar, alle nummers op Elke ochtend…een hint van iets herkenbaars hebben gecombineerd met iets dat helemaal van de band is. Allemaal ontworpen om lyrische “parabels te zijn die de vraag onderzoeken: hoe blijf je heel en glimlacht wanneer je het ene leven voor het andere verlaat…” Heredia’s teksten werden geïnspireerd door zijn eigen persoonlijke reis, maar in echte Vectralux-stijl is hun inhoud bekend bij iedereen die al een tijdje mens: herkenbaar en vertrouwd maar ook persoonlijk.

Het album opent met “Hey!” een soort strijdoproep naar de vreemde wildernis van Vectralux en hun indiepopverhalen waarvan de geluiden opnieuw Costello-and-the-Attractions-vibes oproepen, samen met misschien Ben Folds Five. Een soort voortzetting van de titel, “Hey” lanceert in de muziekverhalen en met muziek die zowel spookachtig als leuk is. Dezelfde onrustige, maar toch-kan niet-helpen-gelukkige vibes doordringen door de nieuwe golf-geïnspireerde (krijgen we Duran Duran en The Who mashup-vibes hier?) “Hidden Days” en “Almost Whatever Now”, die een of andere manier versmelt vroege The Rentals met Dinosaur Jr en OG poppunk. Het wordt alleen maar vreemder met “To Be Untitled”, dat begint met een gitaarriff die net iets afwijkt van “Kiss Me” van Six Pence None the Richer, maar waarvan de zang meer The Polyphonic Spree is. Als je hoofd nu nog niet tolt, luister dan gewoon naar de rest.

We zouden alle bands kunnen noemen waar elk nummer op lijkt, maar daar gaat het niet om. Zoveel muziekartiesten lenen en herwerken muziek en beweren dat het origineel is, maar Vectralux bezit niet alleen, maar het verkondigen ook dat er iets nieuws moet worden gemaakt en dat de nostalgische-maar-niet-helemaal en één-toets-kort-van- herkenbare gevoelens gelden als uitingsvormen. Hebben we tenslotte niet allemaal de neiging om te gaan met geluiden en gevoelens die we al liefhebben en herkennen?

Vectralux brengt dat gewoon naar zijn logische conclusie en, echt, naar zijn meest nobele formaat. Het kan verontrustend zijn, zoals “Vectralux” dat echt aanvoelt omdat het een combinatie is of twee woorden of Elke ochtend en de ochtend daarna het voelt als een bekende zinswending, ook al is het, als je er lang genoeg fronsend naar kijkt, basale onzin. De Engelse taal is Shakespeare veel dank verschuldigd voor alle vreemde woorden en uitspraken die hij heeft bedacht, dus waarom kunnen acts als Vectralux niet hetzelfde doen met muziek? Slim tot slinkse proporties, elke soort muziekliefhebber zal iets vinden dat ze leuk vinden op dit album, want, nou ja, dat moet.

Elke ochtend en de ochtend daarna is nu verkrijgbaar in digitale en cd-indeling en kan worden gestreamd op Spotify of gekocht op Bandcamp. De band zal begin 2022 een vinylversie van het album uitbrengen.

By admin