Mon. Dec 6th, 2021


Pitlochry Festival Theatre en het Royal Lyceum Theatre Edinburgh


Pitlochry Festival Theatre en het Royal Lyceum Theatre Edinburgh De audio-digitale onderneming Sound Stage van het Pitlochry Festival Theatre is enorm populair gebleken en ze hebben dit najaar twee nieuwe toneelstukken. Het was een genoegen om de afgelopen maanden origineel werk te horen van zoveel getalenteerde toneelschrijvers, dus ik keek er naar uit om genoegen te nemen met hun nieuwste aanbod, Helping Hands van Cathy Forde. Op het eerste gezicht kan het onderwerp van dit stuk onaangenaam zijn. Het stuk draait om Rose (Charlene Boyd), een hulpverlener van een uitzendbureau die de huizen van ouderen en kwetsbaren bezoekt. Ze bezoekt Hilda (Maureen…

BeoordelingExcellent

Een stil en bescheiden spel dat je bijblijft, lang nadat je je koptelefoon hebt verwijderd.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!

De Pitlochry Festival Theatre’s audio-digitale onderneming Geluidsfase is enorm populair gebleken en ze hebben dit najaar twee nieuwe toneelstukken. Het was een genoegen om de afgelopen maanden origineel werk te horen van zoveel getalenteerde toneelschrijvers, dus ik keek er naar uit om genoegen te nemen met hun nieuwste aanbod, Helpende handen door Cathy Forde.

Op het eerste gezicht kan het onderwerp van dit stuk onaangenaam zijn. Het spel draait om Rose (Charlene Boyd), een uitzendkracht die de huizen van ouderen en kwetsbaren bezoekt. Ze bezoekt Hilda (Maureen Beattie) aan het begin, die haar deur niet beantwoordt. Wat zich het komende uur afspeelt, is een tedere blik op het cruciale werk van Rose en alle ondersteunende medewerkers, maar ook de kracht van gewoon een gesprek voeren. Het viert mededogen voor een vreemdeling en hoe snel die vreemdeling een vriend kan worden.

Zorg is geen gemakkelijk onderwerp om aan te pakken, en hoewel het altijd moeilijk is geweest, heeft het afgelopen jaar veel problemen op de voorgrond gebracht. Forde verwijst slim naar de pandemie in haar script, maar dit is niet de focus, zoals ik had verwacht. Het is door hun zich ontwikkelende relatie dat Forde’s personages veel onderwerpen behandelen, niet alleen directe zorg en medische problemen, maar problemen uit hun hele leven. Het stuk pakt rouw op een doordachte manier aan, of dat nu de directe shellshock is van een recent overlijden of blijvend verdriet van jaren geleden.

Boyd en Beattie zijn beide uitzonderlijk in hun rollen. Geluidsspelen lopen het risico overdreven geacteerd te klinken, maar door het rustige karakter van dit stuk kan de cast schitteren. Het is heel gemakkelijk om voor beide warm te worden, vooral omdat hun tonen veranderen wanneer ze elkaar leren kennen, en mogelijk zelfs leuk vinden. De duidelijke pijn in Beatties stem is voelbaar, terwijl Boyds stille wanhoop en verdriet hartverscheurend zijn. De personages zijn overal volkomen geloofwaardig; een bewijs, niet alleen voor de acteurs, maar voor Forde’s prachtige schrijven.

Het stuk is nogal ingetogen en pas op het einde wordt de emotionele impact ervan gevoeld met een schokkend besef dat me kippenvel bezorgde. Bij nader inzien is er echter zoveel van dit drama dat een impact heeft, of dat nu het gesprek is over een vorige hulpverlener die Hilda altijd thee zou zetten in plaats van de koffie waar ze om vroeg, of Rose die praat over haar dag tot nu toe, in waarin ze haar eerste lichaam had ontdekt.

Met de gepolijste levering die ik ben gaan vermoeden van Sound Stage, is dit stuk een onberispelijk stukje audiotheater. Hoewel het niet de meest dynamische en vrolijke plot is, sijpelt het echt door in je wezen als de impact van wat er gebeurt, zich vestigt.

Geschreven door: Cathy Forde
Regie: Ben Occhipinti
Geproduceerd door: Pitlochry Festival Theatre in samenwerking met Naked Productions

Helping Hands is te streamen tussen 26 en 28 november. Meer informatie en reserveren via onderstaande link.By admin