Mon. May 16th, 2022


De droom

Paloma Cargia-Lee staat met haar linkervoet omhoog, haar linkerarm tilt haar rok op.

Foto door Jayme Thornton

Garcia-Lee groeide op in de dansstudio van haar moeder in Bucks County, PA, de Pennsylvania School of Performing Arts (haar moeder verkocht de school eerder dit jaar). Naast haar reguliere training reisde ze meerdere uren per dag naar New York City en New Jersey voor lessen bij respectievelijk Steps on Broadway en de Princeton Ballet School. Haar slaapkamermuren waren bekleed met uitsnijdingen uit de pagina’s van dans geest, die als inspiratie diende voor haar doelen. Haar moeder, Terri Garcia, was een professionele danseres in de jaren 80 (ze danste zelfs Francisca in de West Side Story tour in 1985), en Garcia-Lee stond te popelen om in haar voetsporen te treden. “Ik lag tot 3 uur ‘s nachts in bed en staarde naar het plafond, denkend: ‘Oké, ik ben er klaar voor'”, zegt ze.

Garcia-Lee ging naar de middelbare school aan de Universiteit van North Carolina School of the Arts, waar ze eerst ballet en daarna drama studeerde. Als tweedejaars werd ze gecast als Graziella in de productie van haar school van West Side Story. De magie van het uitvoeren van de iconische choreografie van Jerome Robbins heeft haar nooit verlaten. “De laatste keer dat ik in Graziella’s schoenen stapte, heeft dat mijn leven veranderd”, zegt ze. “Ze krijgt die grote functies in ‘Dance at the Gym’ en in ‘Cool.’ [She] is zo krachtig, sterk en zo’n slechterik.”

Ze is aan het bonzen West Side Storyde deur sindsdien. Nadat ze haar middelbare school had afgerond, vertrok Garcia-Lee naar New York City, waar ze op 17-jarige leeftijd haar Broadway-debuut maakte in De spook van de opera. Ze zou optreden in nog vijf Broadway-shows: Mooi werk als je het kunt krijgen, On the Town, Natasha, Pierre & the Great Comet of 1812, Charlie and the Chocolate Factory en, meest recentelijk, Rode molen! Al die tijd bleef ze hopen dat West Side Story ooit op haar pad zou komen.

In 2009 werd Garcia-Lee overwogen voor Graziella in de Broadway-revival, maar kreeg de rol niet na talloze callbacks. “Ik was een wrak aan het snikken tegen mijn moeder aan de telefoon”, zegt ze. “Om wat voor reden dan ook, het was niet de juiste pasvorm voor mij.”

Daarna werd ze in nog twee producties niet als Graziella gecast. Wanneer West Side Story werd gemonteerd in het Paper Mill Playhouse in Millburn, NJ, in 2016, Garcia-Lee kreeg de rol van Mugsy aangeboden. Voor de Broadway-revival van 2020 kreeg ze alleen de kans om auditie te doen voor de rol van Anybodys. Ze wees beide kansen af ​​ten gunste van andere projecten – ze zou wachten op Graziella.

Ondanks de afwijzing was ze onverschrokken. Dus wanneer Deadline een artikel publiceerde waarin de remake van de film werd aangekondigd, vond Garcia-Lee dat het spelen van Graziella de bedoeling was.

De auditie

Paloma Garcia-Lee zit op een witte kruk in een roze rok/top en zwarte hakken.  Beide knieën zijn gebogen en een been wordt in de lucht getild.  Haar armen zijn gebogen en opgeheven bij haar hoofd en haar gezicht is geprofileerd.

Foto door Jayme Thornton

Audities voor Steven Spielberg’s West Side Story werden gehouden in de herfst van 2018 – op hetzelfde moment dat Garcia-Lee aan het filmen was voor de bekroonde FX-serie “Fosse/Verdon”. Ze moest onderhandelen met het productieteam om haar vrij te laten nemen. Bij de auditie was de castingkamer gevuld met veel van haar vrienden en mede Broadway-schatten, zoals Eloise Kropp (katten) en Jonalyn Saxer (Gemene meiden). “Paloma heeft een manier om alle spanning uit een auditieruimte te halen”, zegt Saxer, die een Jet speelt in de film. “Je voelt haar liefde voor dans van haar uitgaan, die zich naar alle anderen verspreidt.”

Volgens de choreograaf van de film, Justin Peck, trok Garcia-Lee al snel de aandacht van het creatieve team. “Ze is een van die artiesten die een echte drievoudige bedreiging vormt in haar talent en bekwaamheid”, zegt hij. “Ze is echt toegewijd aan de specificiteit van beweging, en ze is vastbesloten om het goed te doen. Dat voelde ik vanaf de eerste auditie.” Hij herinnert zich dat Garcia-Lee tijdens het repetitieproces elke vrije minuut deed om feedback over zijn stijl te vragen. “Dat zie je echt terug in de eindresultaten van de film.”

De film

Paloma Garcia-Lee staat in passu00e9 met haar armen gestrekt in de tweede positie.

Foto door Jayme Thornton

Garcia-Lee ontdekte dat ze geboekt had West Side Story in november 2018. Tegelijkertijd zette ze zich in voor de Broadway-run van Rode molen!, en ontdekte dat de twee producties beide gepland waren om rond dezelfde tijd met de repetities te beginnen. Ze bracht een groot deel van de winter en het vroege voorjaar van 2019 door met proberen uit te vinden hoe ze dit allemaal moest doen. Gelukkig waren beide gevestigd in NYC en was Garcia-Lee al bekend met Rode molen!‘s choreografie en enscenering, omdat ze sinds het lab van 2017 deel uitmaakte van de show. Ze vroeg of ze wat mocht missen repetities en de meeste preview-uitvoeringen (inclusief de allerbelangrijkste eerste preview-uitvoering), zodat ze haar scènes in de film kon filmen. “Dat was geen eenvoudige onderhandeling”, legt Garcia-Lee uit. “Ik ben de grootste pleitbezorger van ‘Als je het niet vraagt, is het nee’. Het zal je verbazen hoe mensen zich om je heen zullen scharen om je dromen waar te maken, maar het neemt dat risico”, zegt Garcia-Lee.

Werken aan de West Side Story film was heel anders dan elke ervaring die Garcia-Lee ooit op Broadway had gehad. “Het was niet alleen het leren van stappen”, zegt ze. “Het is geen presentatie aan de voorkant – het was echt deze 360-ervaring. Ik zal Steven nooit vergeten op een ladder, dan Steven halverwege de ladder, en dan Steven op een rollende stoel, Steven die op de grond ligt en omhoog kijkt naar [the choreography] op deze manier, Justin tweaken en tweaken.”

De repetities voor de iconische “Dance at the Gym”-scène duurden twee weken. Elke dag begon met een balletles onder leiding van Peck, zijn vrouw, voormalig Miami City Balletdanseres Patricia Delgado, of voormalig American Ballet Theatre-danser Craig Salstein. Voordat het werk begon, zegt Garcia-Lee, maakte ze zich zo goed mogelijk vertrouwd met het werk van Peck om een ​​idee te krijgen van zijn stijl. “Het is ingebed en besprenkeld met Jerome Robbins, maar het is ook Justin-gedreven”, zegt Garcia-Lee. “Zijn beweging is niet aangeboren voor mij, maar ik hield van de uitdaging ervan.”

Nadat de repetities waren ingepakt, duurde het filmen voor “Dance at the Gym” zes dagen, en volgens Garcia-Lee hebben haar voeten nog nooit zo’n pijn gedaan in haar hele leven. Maar dat weerhield haar er niet van om de magie op te snuiven. Zeker op de dag dat zij en haar tegenspeler Mike Faist (Riff) hun duet schoten. “We waren zo moe en we gaven elkaar alles”, zegt ze. “Alles wat ik me herinner was dat we het onmogelijke deden. We verloren onszelf in de kunst. We kwamen eindelijk aan het einde van… [the take and] Mike en ik vielen op de grond. Steven rende naar ons toe, dook met ons op de grond en smoorde ons met liefde. Het was magie.”

De toekomst

Palomar Garcia-Lee staat in een roze rok en paarse tanktop met één been uitgeklapt, naar het podium naar rechts gericht.  Haar hoofd is naar de hemel gekanteld, haar linkerarm heft haar rok op en haar rechterarm reikt achter haar.

Foto door Jayme Thornton

Na West Side Story verpakt in september 2019, vervolgde Garcia-Lee haar reis met Rode molen! Maar al die feestelijke can-can-kicks kwamen in maart 2020 tot stilstand toen de pandemie toesloeg, net toen ze voelde dat ze “het hoogtepunt van haar carrière bereikte”. Garcia-Lee was een van de velen in het bedrijf die ziek werd met COVID-19. Hoewel ze gelukkig herstelde, bleef ze zich afvragen wat de toekomst zou brengen. Enkele maanden later werd aangekondigd dat West Side Story‘s release zou een jaar worden uitgesteld.

Garcia-Lee bracht haar dagen door met vrijwilligerswerk bij een paardenstal in Brooklyn. Het was de eerste keer in decennia dat ze de tijd vond om weer in het zadel te kruipen, zoals ze deed als kind dat opgroeide in de buurt van de boerderijen van Bucks County. “Er was veel werk te doen om mezelf te identificeren buiten wie ik ben als artiest”, zegt ze. Ze vond troost en troost bij de paarden. “Ik geloof dat paardrijden diep is als dansen met een partner”, zegt ze. “Het bood me echt een plek om te zijn, en iets om te voelen dat ik groeide en bereikte.”

Daarna reed ze met de hulp van haar vader het land door naar LA voor een nieuwe start. Ze wilde zich concentreren op acteren en iets nieuws vinden om haar doel te geven. Maar dat betekent niet dat ze de dans heeft losgelaten. Terwijl de studio’s de persoonlijke lessen hervatten, keerde Garcia-Lee terug naar de dansvloer. “Er komt gewoon veel angst terug in de kamer – velen van ons zijn echt niet in vorm”, zegt ze. “Terugkomen was een reis. De leercurve op dit moment is om veel genade met mezelf te hebben.”

In LA stapte ze buiten haar comfortzone van muziektheater en volgde ze jazzlessen bij docenten als Will B. Bell. “Ze is waarschijnlijk een van de meest gefocuste danseressen die ik het afgelopen jaar tijdens de pandemie heb leren kennen”, zegt Bell over Garcia-Lee. “Als ze naar de les komt, komt ze daar met een missie en een doel.”

Als het op professioneel werk aankomt, heeft Garcia-Lee auditie gedaan voor film- en tv-projecten terwijl ze bezig was met de volgende fase van haar carrière. “Deze pauze was een verhulde zegen”, geeft ze toe. “Het kostte echt wat tijd om mezelf anders te kalibreren.” Ze zou graag nieuwe rollen bedenken en klassiekers bewonen, zoals die in de komende Jongens en poppen filmmusical geregisseerd door Bill Condon. Ze droomt er ook van om Roxie te spelen in Chicago op Broadway.

Maar voorlopig kijkt Garcia-Lee reikhalzend uit naar de West Side Story filmrelease in december. Na een vertraging van een jaar is ze fysiek en mentaal klaar om het spelen van Graziella te vieren. “Ik ben eigenlijk meer klaar nu‘, zegt ze. ‘Ik denk dat velen van ons er zo over denken. De timing is precies goed.”

Paloma Garcia-Lee staat in een zwarte broek en een felroze top die over haar linkerschouder kijkt.

Foto door Jayme ThorntonBy admin