Mon. May 16th, 2022Deze week delen we eerbetoon aan alle winnaars van de Dance Magazine Award 2021. Ga voor tickets voor onze hybride ceremonie die op 6 december plaatsvindt naar dancemediafoundation.org.

Als je een tapdanser vraagt ​​wie hun favoriete hoefijzers zijn, is het niet waarschijnlijk dat ze Dormeshia zullen weglaten. Haar populariteit verspreidt zich bij wijze van spreken zelfs via mond-tot-mondreclame: sommige dansers hebben de term ‘DSE’ – de initialen van haar volledige naam, Dormeshia Sumbry-Edwards – gebruikt om te verwijzen naar een zin die ze vaak uitvoert: een afhaalvariant volgde door een shuffle pullback en een flap.

Het is een strakke, heldere, elegante muziekbalk die gracieus en uitgesproken kan zijn, eindigend op 4, of een snel, machinegeweerritme dat eindigt op 3. Ze zou waarschijnlijk vijf andere variaties kunnen bedenken op de stap die de rest van ons zou er nooit aan denken – en dat allemaal met onberispelijke helderheid en onwankelbaar enthousiasme.


Zelfs als ze improviseert in haar suède Pumas, zoals ze soms doet in korte video’s op Instagram, is elke ingewikkeldheid zo duidelijk alsof ze haar zilveren hakken draagt. Ongeacht de melodie of het tempo, Dormeshia nagelt elk ritme met gemak en zelfvertrouwen en transformeert zelfs een eenvoudige groove in een transfixerende melodie.

Als beschermeling van Paul en Arlene Kennedy maakte ze haar Broadway-debuut op 12-jarige leeftijd Zwart en blauw, later lid worden Breng ‘Da Noise’, breng ‘Da Funk’ binnen als de eerste en enige danseres van de show. Het bepalen van de plaats van een vrouw in de tap is een centraal onderdeel geworden van Dormeshia’s carrière. Afgelopen lente vond de derde jaarlijkse editie van Ladies in the Shoe plaats, een workshop die ze organiseert tijdens Women’s History Month, elke week met les en gesprek met een andere vrouwelijke hoofer.

Ze is de muze geweest van menig choreograaf, zoals: Derick K. Grant en Jason Samuels Smith – en oogstte de afgelopen jaren veel lof voor haar eigen creaties. Met haar choreografie voor Michelle Dorrance’s Het Blues-project en haar eigen show En toch moet je schommelen, heeft ze een diep respect getoond voor en een grondige kennis van de banden van tap met jazzmuziek en de zwarte cultuur. We horen tap vaak omschreven als een unieke Amerikaanse dansvorm, en Dormeshia – die nu te zien is op een Amerikaanse postzegel – verkent die uitspraak volledig in haar werk, de kracht van loodgieterstap als een verbindende kracht in tijden van verdeeldheid.

De Viola Davis van haar kunstvorm, Dormeshia is een levenslange student van haar vak die een Astaire Award, een Princess Grace Award, een Jacob’s Pillow Dance Award en twee Bessie Awards heeft gewonnen. Ze heeft haar leeftijdsgenoten en bewonderaars op het puntje van hun stoel, reikhalzend uitkijkend naar haar volgende zet en hopend dat de show nooit eindigt.

Meedoen Dans Tijdschrift bij het vieren van Dormeshia tijdens de Dance Magazine Awards-ceremonie van 6 december. Tickets zijn nu hier verkrijgbaar.By admin