Sat. May 21st, 2022Deze week delen we eerbetoon aan alle winnaars van de Dance Magazine Award 2021. Ga voor tickets voor onze hybride ceremonie die op 6 december plaatsvindt naar dancemediafoundation.org.

Een voormalige ster van The Royal Ballet, de Spaanse ballerina Tamara Rojo staat bekend om haar smetteloze techniek en gepassioneerde uitvoeringen die – om een ​​recensie van danscriticus Judith Mackrell te citeren – “geëtst zijn in rauwe emotie”. Ondanks haar geweldige uitvoeringscarrière heeft Rojo als leiderschapsfiguur de meeste invloed gehad op de balletwereld. Sinds 2012 staat ze schrijlings op het podium en op kantoor in de dubbele rol van artistiek leider en hoofddirecteur van English National Ballet.

Onder Rojo’s leiding heeft ENB zijn reputatie als minder neef van The Royal Ballet verloren. In plaats daarvan is het de belichaming geworden van een innovatief, vooruitstrevend balletgezelschap dat is uitgerust voor de 21e eeuw. Rojo’s ENB is gevestigd in een nieuw bekroond, ultramodern huis en presenteert klassiek repertoire naast premières van hedendaagse choreografen en nu digitale creaties via het op maat gemaakte streamingplatform van het bedrijf.


Enkele van Rojo’s meest gedurfde stappen van de afgelopen 10 jaar waren onder meer de inbedrijfstelling van een nieuwe voorstelling van: Giselle van de gevierde Brits-Bangladesh choreograaf Akram Khan en met verrassende repertoirestukken, zoals Pina Bausch’ onnavolgbare Het lenteritueel. Ze heeft ook internationale balletsterren binnengehaald, zoals hoofdrolspelers Isaac Hernández en Jeffrey Cirio, en Maria Kochetkova teruggebracht, waardoor het gezelschap een belangrijke speler in de wereldwijde dansscene is geworden.

Gedurende haar hele ambtstermijn is Rojo een fervent voorstander van vrouwelijke choreografen geweest. Gemotiveerd door het schokkende feit dat ze nog nooit in een werk van een vrouw heeft gedanst tijdens haar 20-jarige carrière als performance voordat ze bij ENB kwam werken, heeft Rojo nu meer dan 40 werken van vrouwen besteld in de programmering van het bedrijf. Een van de meest opvallende is Gebroken vleugels, gecreëerd door Annabelle Lopez Ochoa in 2016. Met Rojo in de hoofdrol bracht het ballet de kleurrijke, surrealistische verhalen van Frida Kahlo’s schilderijen tot leven, naast emotionele scènes die haar worsteling met slopende gezondheidsproblemen uitbeelden.

Rojo heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het veranderen van de manier waarop vrouwelijke verhalen op het podium worden gepresenteerd. Het gebrek aan diepgang in veel klassieke vrouwenrollen motiveerde haar recentelijk om Petipa’s opnieuw op te voeren Raymonda, dat haar choreografische en regiedebuut zal zijn. Rojo’s versie, die in januari 2022 in première gaat, zal een heldin verbeelden die verantwoordelijk is voor haar eigen lot, en Raymonda herschikt als een verpleegster die wegrent om de Krimoorlog te steunen.

Het is geen wonder dat Rojo de drie hoogste onderscheidingen van Spanje heeft en een CBE, van de Orde van het Britse Rijk. Maar ondanks een carrière in de schijnwerpers, is Rojo nu bezig om het op anderen te laten schijnen: ze is bezig met het opzetten van een nieuw ENB-pijplijnproject om jonge dansers uit ondervertegenwoordigde gemeenschappen te helpen een professionele balletopleiding te krijgen, en moedigt vrouwelijke artiesten aan om te solliciteren voor het programma Dansleiders van de Toekomst van ENB. “Andere dansers en artiesten in staat stellen hun potentieel te bereiken, is het mooiste wat ik met mijn leven had kunnen doen”, zegt ze.

Meedoen Dans Tijdschrift bij het vieren van Tamara Rojo tijdens de Dance Magazine Awards-ceremonie van 6 december. Tickets zijn nu hier verkrijgbaar.By admin