Tue. May 17th, 2022Deze week delen we eerbetoon aan alle winnaars van de Dance Magazine Award 2021. Ga voor tickets voor onze hybride ceremonie die op 6 december plaatsvindt naar dancemediafoundation.org.

Akram Khan laat ons zien wat het betekent om een ​​wereldburger van dans te zijn. Hij groeide op in Londen in een Bengaals gezin, bestudeerde de Noord-Indiase vorm kathak en begon het te versmelten met hedendaagse dans bijna 30 jaar geleden. Zijn solowerken hebben levendige werelden opgebouwd, variërend van de heerlijk quizzende tot desh naar het angstaanjagende oorlogslandschap in Xenos.

Gedreven door nieuwsgierigheid werkte hij samen met kunstenaars die doordrenkt waren van andere tradities, wat telkens leidde tot een nieuwe alchemie. Of het nu gaat om de furieuze ritmes van flamenco-improvisator Israel Galván in Torobaka of revisie Giselle voor English National Ballet heeft hij humor gevonden in verschillen, maar ook in emotionele raakvlakken.


Zijn grenzeloze verbeeldingskracht helpt werken van grote theatrale kracht aan te wakkeren. Bijvoorbeeld, nul graden, zijn samenwerking met de Belgisch-Marokkaanse danskunstenaar Sidi Larbi Cherkaoui, is losjes gebaseerd op een beklijvende excursie in hun leven als interculturele kunstenaars. Criticus Deborah Jowitt schreef dat:Het gaat over diep, zielschokkend optreden, waarin elke beweging lijkt te vloeien uit een bron van gevoelens en ervaringen… Alles is duidelijk; alles is mysterieus.”

Net zoals hij cultureel grenzen overschrijdt, overschrijdt Khan grenzen qua genre. Hij heeft gechoreografeerd voor de films (woestijndanser), voor een popster (Kylie Minogue) en voor een kungfu-musical (Dragon Spring Phoenix Rise). Hij beschouwt zichzelf als onderdeel van een nieuw soort cross-over dansartiesten. “Artiesten zoals Hofesh Shechter, Sidi Larbi Cherkaoui, ikzelf en Crystal Pite – we zijn niet bang voor andere genres”, zei hij op deze pagina’s in 2019. “We zijn al uit de doos. We behoren niet alleen tot de danswereld niet meer.”

Khan is meer dan een wereldburger, hij is een wereldleider. Hij gelooft dat de problemen van de wereld alleen kunnen worden opgelost door mensen van verschillende culturen die samenwerken. Zijn volgende werk voor Akram Khan Company, Jungle Boek opnieuw uitgevonden, ziet het originele verhaal van Kipling vanuit het perspectief van een kind dat vastzit in onze door het klimaat verwoeste wereld. Dit nieuwe werk, dat volgend voorjaar door Europa toert, belooft ‘ons te helpen luisteren naar de natuurlijke wereld’. Misschien kan alleen een kunstenaar met een internationaal perspectief zo’n grote visie bedenken: een dansvoorstelling die de aarde, kunst en kinderen eert – ‘onze toekomstige verhalenvertellers’.

Meedoen Dans Tijdschrift bij het vieren van Akram Khan tijdens de Dance Magazine Awards-ceremonie van 6 december. Tickets zijn nu hier verkrijgbaar.By admin