Tue. May 17th, 2022Deze week delen we eerbetoon aan alle winnaars van de Dance Magazine Award 2021. Ga voor tickets voor onze hybride ceremonie die op 6 december plaatsvindt naar dancemediafoundation.org.

Andy Blankenbuehler kwam als 3-jarige tapper in Cincinnati in aanraking met dans, maar theaterbezoekers associëren hem niet met spectaculaire taproutines. Noch identificeren ze hem met cheerleader-formaties, swing-dance extravaganza’s of hiphop-uitbarstingen, hoewel zijn shows ze allemaal hebben gehad. Het is omdat Blankenbuehler-nummers de shows niet echt stoppen – ze duwen ze vooruit, levendig, meedogenloos, ingenieus. Ze bestaan ​​in een specifiek moment van een specifieke musical.


Hij kwam in 1990 naar New York City om carrière te maken als Broadway-danser, waarbij hij choreografieën van hedendaagse meesters Susan Stroman en Christopher Chadman in zich opnam en het werk van twee van zijn idolen, Jerome Robbins en Bob Fosse, bestudeerde. Hun invloed doordringt zijn werk op zichtbare en onzichtbare manieren – Fosse’s gespannen lijn, Robbins’ perpetuum mobile – en hij geeft grif toe dat hij steunde op het werk van Gene Kelly en Michael Jackson. Maar, om een ​​woord te lenen van een van zijn assistenten, hij Blankenbuehlerizes bekende dansvocabulaire en maakt het eigentijds.

Als obsessieve onderzoeker verdiept Blankenbuehler zich in de periode, de muziek en de teksten van elke show die hij doet. Hij verzamelt alle informatie die hij kan uit het relevante idioom – het kan salsa zijn, het kan ballet zijn, het kan stappen zijn – totdat hij het heeft geabsorbeerd en begrepen. Ondanks alle voorbereiding zijn de veeleisende, nauwgezette resultaten nooit afgeleid, omdat hij zo rigoureus denkt over elk woord in elk nummer. Hij zegt graag dat hij niet geïnteresseerd is in danspasjes op zich, dat het hem alleen gaat om hoe ze het personage of het verhaal onthullen. En hij is nooit bang om de dansende kou te stoppen als dat het drama vergroot of een moment naar huis brengt. Wanneer de weeskinderen van Annie of de soldaten van Hamilton bevriezen in het midden van een zin, het is niet omdat hij geen ideeën meer heeft. Het is omdat hij er een heeft gehad waarvan hij wil dat we het opmerken.

En merk op dat we dat doen. De nominaties en prijzen voor Tony, Drama Desk, Olivier, Chita Rivera en Lortel waarvoor hij is ingezameld In de Hoogten, Laat maar komen, Muziektent en uiteraard, Hamilton, getuigen van de manier waarop zijn werk het publiek van vandaag aanspreekt. De rusteloze energie die zijn choreografie drijft, drijft hem ook om te verkennen: choreograferen voor film (katten), regisseren (Kom maar op: de musical en Muziektent) en nieuwe shows bedenken (Alleen goud). Met zijn enorme voorraad hersens en hart laat hij Broadway zien hoe je musicals maakt die bewegen met een 21e-eeuwse beat – en deze 20e-eeuwse vorm naar het huidige moment en verder trekken.

Meedoen Dans Tijdschrift bij het vieren van Andy Blankebuehler tijdens de Dance Magazine Awards-ceremonie van 6 december. Tickets zijn nu hier verkrijgbaar.By admin