Tue. May 17th, 2022


Een diepe, sappige plié is niet alleen heerlijk om naar te kijken. “Het is hoe we schokken absorberen”, zegt Elisa LaBelle, een fysiotherapeut die met dansers werkt in het Harkness Center for Dance Injuries van NYU Langone. “Het is onze lente, onze kracht.” En het vormt de basis voor alles, van dynamische sprongen tot vloeiende overgangen tot veilig vloerwerk.

Maar het bereiken van een plié die zowel functioneel is als die heerlijke, moeiteloze kwaliteit heeft, kan moeilijker zijn dan het lijkt. Gebruik deze tips om deze fundamentele stap te verdiepen.

Begin met uitlijnen

“Qua plié is spanning een van je grootste vijanden”, zegt Gretchen Vogelzang, directeur van het Greater Washington Dance Center, waar ze balletles geeft. Een bron van deze spanning, zegt Vogelzang, is vaak een verkeerde uitlijning: “Als het bekken niet goed is uitgelijnd, moet alles grip hebben om vast te houden.”

Beoordeel je plié van boven naar beneden om er zeker van te zijn dat je goed uitgelijnd bent: Staat je bekken in een neutrale positie? Is je kern betrokken? Lopen de knieën over de tenen? Staan alle 10 tenen op de grond, met de boog van elke voet ondersteund? Vogelzang zegt dat het aanpakken van een verkeerde uitlijning hoger in de kinetische keten vaak helpt bij problemen lager, en dansers in staat stelt met meer vrijheid te plié.

Losmaken

Spanning in overbelaste spieren belemmert dansers vaak om het potentieel van hun plié te bereiken, zegt LaBelle. Ze ziet dit vaak bij dansers die hun warming-up (die dynamische stretches moeten bevatten) en cooldown (die minstens 10 tot 15 minuten lang moeten zijn en zelfontspanner en diepere statische stretching omvatten) overslaan of haasten door hun warming-up.

Zorg ervoor dat wat je buiten de studio doet, ook helpt om je spieren soepel te houden: het dragen van ondersteunend schoeisel is essentieel, zegt LaBelle, net als voldoende rust en hydratatie.

Kristen Stevens, met dank aan LaBelle

Werk met wat je hebt

Soms kan de diepte van een plié worden beperkt door anatomische factoren, zoals een korte achillespees of enkelimpingement. Balletdansers staan ​​vaak voor een bepaald dilemma, zegt LaBelle: ze hebben veel plantairflexie, wat hen helpt om op spitzen te komen, maar op hun beurt hebben ze mogelijk minder bewegingsbereik in dorsaalflexie, wat nodig is voor een diepe plié.

Zelfs als je de grenzen van de vorm van je plié hebt bereikt, kun je nog veel doen om die sappige kwaliteit te krijgen – en de illusie te creëren dat je plié dieper is dan hij in werkelijkheid is.

Eén tactiek: gebruik de kracht van je quadriceps om de snelheid van de afdaling van je plié te moduleren, zegt Vogelzang, spelend met het idee om weerstand te bieden aan de zwaartekracht. Ze raadt ook aan om je uitademing te coördineren met je plié en een korte plié te maskeren met het bovenlichaam. “Het is één ding om plotseling en abrupt naar beneden te komen”, zegt ze, “maar het is iets anders als je naar beneden komt en je armen de beweging laat voortzetten.”

Gebruik gewoon geen onveilige cheats, zoals je hielen optillen aan de onderkant van de plié, zegt LaBelle.

Nieuwe woorden en afbeeldingen gebruiken

Het gebruik van de juiste beeldtaal is de sleutel tot het bereiken van die soepele kwaliteit. Misschien wilt u beginnen met wat u de stap zelf noemt. De in Los Angeles woonachtige Gaga-leraar Anna Long merkt soms dat het simpelweg zeggen van ‘op de knieën buigen’ in plaats van ‘plié’ dansers kan helpen om het met een frisse blik te benaderen. Ze gebruikt ook beelden als het gewicht van je benen accepteren of je heupen buigen alsof je in een zachte stoel zit.

Eén woord dat je misschien uit je plié-vocabulaire wilt schrappen: duwen. “Als we woorden als ‘duwen’, gespierd gebruiken, betekent dit dat we waarschijnlijk aan het grijpen zijn”, zegt LaBelle. Ze moedigt dansers aan om in plaats daarvan te denken aan woorden als ‘verzachten’ en ‘vouwen’.

Vind plezier in Plié

Dansers plié duizenden keren per jaar, zegt Long, dus ze kunnen net zo goed van de ervaring genieten. Dit geldt vooral aan het begin van de les, zegt LaBelle, die erop wijst dat het doen van pliés aan de barre een dynamisch stuk op zich is en als zodanig moet worden behandeld. “Je wilt werken in dat mooie, veerkrachtige assortiment dat niet geforceerd aanvoelt”, zegt ze. “Het is een cruciaal onderdeel van de warming-up—
het kan de bilspieren, de quads, de hamstrings activeren, waardoor alle grote spelers klaar zijn voor klasse of prestaties.

Voor Long is plié een kans om in haar lichaam te komen. “Ik onderzoek hoe het buigen van de knieën me verbindt met mijn lichaam als
een geheel”, zegt ze. “De meesten van ons beginnen onze dag met plié – zoek plezier in het begin van je oefening.”

By admin