Mon. May 16th, 2022


Betty White, de legendarische ster van tv-shows zoals De Mary Tyler Moore-show en De gouden meisjes, is gestorven. White was 99 jaar oud en slechts een paar weken voor haar 100ste verjaardag.

Volgens TMZ, en volgens “wetshandhavingsbronnen”, stierf White “bij haar thuis net voor 9.30 uur op vrijdag.” White werkte tot ver in haar jaren ’90, ook als een vaste klant in de tv-land sitcom Heet in Cleveland, waar ze van 2010 tot 2015 zes seizoenen mee speelde. White’s rol in de pilot van de show was bedoeld als eenmalig, maar ze bleek zo populair dat ze een voltijds onderdeel van de cast werd.

Op het moment van haar dood had White de langste carrière van alle artiesten in de televisiegeschiedenis. Geboren in 1922, kreeg ze haar start in de showbusiness op de radio en presenteerde ze zelfs haar eigen radioserie, De Betty White Show, voor een tijd in de jaren 1940. Ze verhuisde eind jaren veertig naar de televisie, mede-hosting Hollywood op televisie, waarmee ze de eerste vrouwelijke presentator van een tv-talkshow in de geschiedenis werd. Ze kreeg haar eerste tv-sitcom in 1953, getiteld Leven met Elisabeth.

Die show duurde maar twee jaar, maar White werd de rest van haar leven een vaste waarde op televisie. Ze presenteerde een tv-versie van De Betty White Show, werd toen een vaste waarde in veel tv-spelshows, zoals Match spel en Piramide. In 1973 debuteerde ze als de ultravrolijke Sue Ann Nivens tijdens de première van seizoen 4 van De Mary Tyler Moore-show.

In het midden van de jaren tachtig werd White gecast als een van de vier hoofdrolspelers in De gouden meisjes, een geliefde sitcom over het leven van vier oudere vrouwen die in Florida wonen. White werd aanvankelijk gekozen voor de wulpse Blanche, terwijl Rue McClanahan werd gekozen om de zoete Rose te spelen. Beiden hadden het gevoel dat ze eerder soortgelijke rollen hadden gespeeld. (Wit aan) Mary Tyler Moore, McClanahan op Maud.) Dus kort voordat het filmen begon op de Gouden meiden piloot, White en McClanahan wisselden van rol op voorstel van regisseur Jay Sandrich. De rest, zoals ze zeggen, was geschiedenis, zoals De gouden meisjes liep zeven seizoenen en afleveringen van 1980, en bracht zelfs een kortstondige spin-off voort, Het gouden paleis.

White is onlangs in het nieuws geweest omdat ze op het punt stond haar 100ste verjaardag te vieren op 17 januari. Ze verscheen onlangs op de cover van People Magazine, en zou de dag herdenken met een speciale filmpremière, Betty White: 100 jaar jong. Het is triest dat ze er niet meer is, maar ze laat een van de grootste werken in de tv-geschiedenis achter.

De beste tv-programma’s van 2021By admin