Tue. May 17th, 2022


Het is met een pittig tintje en een aantal twijfelachtige regiekeuzes – Sorkin is nog steeds een veel betere schrijver dan regisseur – evenals een meeslepende, snelkookpanstructuur die nooit minder dan boeiend is, dat Sorkin zijn bovengenoemde kenmerkende stijl implanteert in ” De Ricardo’s zijn.” Het resultaat is een onvolmaakte maar krachtige en zeer vermakelijke quasi-biopic die zich ontvouwt in de loop van een buitengewoon veelbewogen week voor Ball in 1953. Het was een tijd waarin het land werd geïnfiltreerd door een Red Scare en de legendarische carrière van de ster werd bedreigd van het McCarthyisme en de zwarte lijst van Hollywood als gevolg van een stuk roddel dat werd gedropt door Walter Winchell, de beruchte tabloidfiguur uit die periode, die beweerde dat Ball een geregistreerd lid was van de Communistische Partij. (Er zat enige waarheid in de verklaring en de felle bal vocht wel tegen het McCarthyisme.)

In een stevige en overtuigende uitvoering speelt Nicole Kidman Ball met een zelfverzekerde, nonchalante houding en een sluw gevoel voor kattigheid. Je kunt de protheses op haar gezicht zien – misschien wat wangwerk en wat er ook voor nodig was om haar ogen de ronde en brede uitstraling van Balls beroemde blik te geven: een beetje cynisch, een beetje verbijsterd, heel charmant. Toch is dit geen “Kidman verdwijnt in de rol”-act. Misschien kunnen we nu het tegenovergestelde van een onherkenbare fysieke overgang een welkome trend in biopics noemen – zoals Renee Zellweger deed in ‘Judy’ en Jennifer Hudson in ‘Respect’, kiest Kidman voor een interpretatie van het iconische personage dat ze moet uitbeelden, in plaats van dan een goedkope imitatie van haar. Javier Bardem lijkt in niets op Ball’s succesvolle, zakengerichte Cubaans-Amerikaanse acteur-muzikant echtgenoot Desi Arnaz, en ontwijkt op dezelfde manier een oprechte imitatie, in plaats daarvan kanaliseert hij de uitstraling van Arnaz op een groter niveau op een geloofwaardige manier. Samen wekt het duo de indruk van een vintage power-paar gevormd door een edgy eigentijdse gevoeligheid, terwijl ze navigeren door de verontrustende week die voor hen ligt en de turbulente ups en downs van hun huwelijk en showbizz-partnerschap.

Die koppeldynamiek vormt de ziel van “Being the Ricardos”, dat een indrukwekkende achtergrond van het tijdperk en de productiebeats van de Lucy en Desi-starrer “I Love Lucy” tot leven brengt. Er zijn ontevreden leidinggevenden, een toegewijd team van eersteklas medewerkers en schrijvers – waaronder Madelyn Pugh van Alia Shawkat en Bob Carroll van Jake Lacy – evenals Lucy en Desi’s co-sterren William Frawley en Vivian Vance (geweldig gespeeld door JK Simmons en Nina Arianda respectievelijk). Door dit alles heen kibbelen, babbelen en kibbelen Lucy en Desi over de zware week die voor ons ligt. Er moet een aflevering worden opgenomen, de ingewikkelde aspecten van fysieke komedie moeten worden gladgestreken (details waar Lucy compromisloos voorzichtig en hands-on over is), een rotsachtig huwelijk dat moet worden gestuurd en het stuk bombshell Winchell valt op de radio om behandeld worden. Met Sorkins zelfverzekerde handvat tikt de klok rond Lucy en Desi terwijl “Being the Ricardos” pepply vooruit gaat, beat voor beat, naar een hoogtepunt van meerdere conclusies.

By admin