Tue. May 17th, 2022


In 2020 bereidde bedrijf XIV zich voor om het 10e seizoen van zijn vakantieproductie te eren, Notenkraker Rouge. Een libertijnse draai aan het klassieke ballet, de show bevat schunnige, rigoureuze choreografieën gedanst met een glinsterende cocktail van vleselijke overgave en precisie. Gedurende de hele show – inclusief opera op een luchthoepel – treedt de cast op het podium en tussen het publiek op. Een jubileumfeest leek onvermijdelijk. De pandemie had andere plannen.

In plaats daarvan presenteerde het bedrijf een virtueel programma op maat voor film en bood het begeleidende thuisbarkits en andere geschenken aan in een online boetiek om onderdompeling na te bootsen. De digitale versie leidde tot een verhoogde interesse in het bedrijf onder het publiek buiten de staat. “We ontdekten dat onze klantenlijst behoorlijk groeide buiten New York”, zegt McCormick. De streaming video en accessoires blijven beschikbaar op de website van de groep en McCormick is van plan om digitale inhoud te blijven aanbieden. Maar na bijna twee jaar keerde het live-evenement terug tijdens het Halloween-weekend, waardoor de verloren tijd werd goedgemaakt met vijf heropeningsfeesten. De show duurt 14 weken, tot en met januari, waarbij sommige online kijkers reisarrangementen maken om bij te wonen.

Company XIV werd in 2006 opgericht door de door Juilliard opgeleide danser Austin McCormick en combineert ballet met barokke hofdans – die hij op 8-jarige leeftijd begon te studeren – en burlesque, circus en livemuziek. De organisatie treedt op in haar eigen ruimte, Théâtre XIV, in Brooklyn, New York.

Hoewel alle live-optredens obstakels tegenkwamen om terug te komen, maakt de afhankelijkheid van de show van de nabijheid van het publiek het bijzonder uitdagend. Vorig jaar brainstormden McCormick en vaste kostuumontwerper Zane Pihlström over opties om het publiek veilig persoonlijk terug te krijgen. “We overwogen een doorkijkshow waarbij het publiek geïsoleerd is en mensen één voor één optreden in een andere kamer”, zegt McCormick. Gelukkig is de show dankzij COVID-19-vaccins en effectieve veiligheidsprotocollen teruggekeerd naar zijn typische structuur met een publiek op volle capaciteit. “Het is geweldig dat we op deze manier terug zijn, zonder een enorme aanpassing of opoffering aan de ervaring”, zegt McCormick.

Een Aziatische vrouw zit op een met glitter bedekt podium en gluurt brutaal over haar schouder

Alexander Sargent, Courtesy Company XIV

Weer samen

Het gezelschap repeteerde vijf weken lang, met maskers op. Verschillende artiesten hernemen hun oude rollen, waardoor de tijd die besteed wordt aan het herzien van complexe choreografieën, werd verminderd. “Iedereen was actief gebleven en klaar voor het moment dat we weer open konden”, zegt McCormick. De opwinding was voelbaar. “Ik denk dat we ons er allemaal van bewust zijn dat we optreden en doen wat we willen niet als vanzelfsprekend beschouwen.”

Veilig blijven

McCormick ontwikkelde het COVID-beleid van Company XIV volgens succesvolle strategieën bij andere theatergezelschappen, in lijn met richtlijnen van de Centers for Disease Control en lokale gezondheidsinstanties. De vaccinkaarten van de patroons worden gecontroleerd bij het betreden van de locatie en volledige vaccinatie is vereist voor de cast, crew, barpersoneel en beheerders. Alle medewerkers zijn opgeleid voor sanitaire praktijken en oppervlakken, barruimtes en toiletten worden tijdens kantooruren continu gedesinfecteerd. Het bedrijf heeft ook een thuisblijfbeleid ingevoerd voor elke artiest, medewerker of klant die symptomen ervaart.

Om zich te beschermen tegen verontreinigingen in de lucht, heeft Théâtre XIV de Air Scrubber van Aerus geïnstalleerd, een ultramodern luchtzuiveringssysteem dat gebruik maakt van door NASA ontwikkelde ethyleen-schrobtechnologie. Maskeren is optioneel – een gezichtsbedekkend mandaat zou onpraktisch zijn voor klanten, omdat er geen beperkingen zijn op het drinken. Maar aanpassingsvermogen is de sleutel. “Het is die balans tussen superijverig zijn en flexibel blijven, want dingen veranderen”, zegt McCormick.

De cast doet extra moeite om het comfort van de toeschouwers te meten met nauwe interactie, en de artiesten zullen de leden van het publiek helemaal niet aanraken. “Voor momenten waarop de presentator of zangers door het publiek dwalen, is het belangrijkste waar we ons bewust van zijn, de energie van mensen te lezen in termen van of ze benaderd willen worden of liever niet, zelfs meer dan ooit”, zegt McCormick.

Terug op het podium

Zoals het grootste deel van de theaterindustrie, wist Company XIV niet hoe klanten zouden reageren op de eerste live-optredens na de sluiting. Maar de terugkeer is hartstochtelijk omarmd. “De energie is door het dak gegaan”, zegt McCormick. Tijdens het heropeningsweekend: “Het voelde alsof er zoveel liefde in de zaal was voor het gezelschap, en de artiesten gaven dat recht terug aan het publiek. Het voelt bijna alsof we nooit zijn weggeweest.”

Gelukkig post-Notenkraker Rouge plannen zijn al in de maak. Kort voor de pandemie debuteerde het bedrijf een nieuwe show, Zeven Zonden, die na twee weken werd gesloten vanwege COVID-veiligheidsmaatregelen. Dit voorjaar keert hij terug.

By admin