Mon. May 16th, 2022


Iconische Amerikaanse auteur Joan Didion is op 87-jarige leeftijd overleden aan de ziekte van Parkinson. The New York Times rapporten. Didion werd het meest bekend en gewaardeerd om haar non-fictie, die vaak de grens tussen journalistiek en persoonlijk essay vervaagde. Voor haar collectie uit 1968 Onderuitgezakt naar Bethlehem, bedekte ze muzikanten als Joan Baez, Janis Joplin en meer. In de loop van haar carrière publiceerde Didion vijf romans, zes scenario’s en nog veel meer non-fictie. Haar meest recente, Zuid en West: Van een Notebook, kwam uit in 2017. Een andere verzameling essays, Laat me je vertellen wat ik bedoel, werd eerder dit jaar uitgegeven. Didion was ook het onderwerp van een Netflix-documentaire over haar leven en werk, getiteld Joan Didion: Het centrum houdt niet stand.

Joan Didion werd geboren in Sacramento, Californië, waar ze opgroeide met veel lezen en schrijven. Na het behalen van een graad in Engels aan de University of California, Berkeley, won ze een essaywedstrijd gesponsord door Mode en kreeg een baan als onderzoeksassistent bij het tijdschrift. Ze bleef bij Mode zeven jaar lang, en werd uiteindelijk de hoofdredacteur van het tijdschrift.

Didion publiceerde haar eerste roman in 1963, Rennen, rivier. Ze ontmoette haar man, collega-schrijver en redacteur John Gregory Dunne, terwijl ze aan de roman werkten, en de twee verhuisden uiteindelijk terug naar Californië. De samenwerking tussen Didion en Dunne ging verder dan steun voor elkaars werk; ze schreven samen verschillende projecten, waaronder het scenario van Didions roman uit 1970 Speel het zoals het ligt, evenals een biografie van journalist Jessica Savitch, getiteld Van dichtbij en persoonlijk. Na het verlies van zowel Dunne als hun dochter Quintana in de eerste jaren van het millennium, schreef Didion twee boeken over verdriet, Het jaar van het magisch denken en Blauwe nachten. Voor de eerste won ze de National Book Award voor non-fictie.

Inhoud

Deze inhoud kan ook worden bekeken op de site waarvan deze afkomstig is.

By admin