Sat. May 21st, 2022


Dit is een leuk project om aan het eind van het jaar met je leerlingen te doen. Op het eerste gezicht lijkt het een kunstproject (en dat is het ook!) Maar als je de lagen loslaat, zul je zien dat het ook studenten helpt hun besluitvormings- en reflectievaardigheden te ontwikkelen.

Bovendien is het laatste stuk een visuele weergave van de successen en gelukkige herinneringen van studenten in hun dramaklas. Dus pak je stiften en ga aan de slag! En als je zelf niet kunstzinnig of handig bent, voel je dan vrij om je leerlingen hierin het voortouw te laten nemen.

Benodigde materialen
  • Kleine, kleurrijke stukjes papier om uitsnijdingen te maken (ongeveer het formaat van een post-it, maar gebruik wat geschikt is voor je leerlingen)
  • Schaar
  • Markeringen
  • Tape of lijm
  • Een groot stuk posterboard (of een ander item om de basis van de poster/het kunstwerk te maken)
  • Eventuele extra decoraties die u wenst
Instructie

1. Laat uw leerlingen klassikaal een klein symbool kiezen dat gemakkelijk te reproduceren of uit te knippen is. U kunt harten, sneeuwvlokken, tekstballonnen, sterren, wolken, bladeren of wat u maar wilt kiezen. Je kunt ook gevonden items gebruiken, zoals ansichtkaarten, Instax-foto’s, linten, tijdschriftuitsparingen, bladeren die op de grond zijn gevallen – alles wat logisch is voor je klas en gemakkelijk voor jou beschikbaar is. Studenten zullen op de uitsnijdingen schrijven – meer details daarover hieronder.

Idealiter kiest uw klas iets persoonlijks en representatiefs voor het onderwerp of de studenten zelf. Als je een klasproductie hebt gedaan, zou je iets kunnen kiezen dat verband houdt met je show. Als je bijvoorbeeld hebt gestudeerd De Gorgon-zusters in jouw klas, je zou uitsnijdingen kunnen maken in de vorm van slangen (die de slangenhaarstrengen vertegenwoordigen). Als je klas echt genoten heeft van een unit over technisch theater, zou je uitsnijdingen van lichten en microfoons kunnen gebruiken, of je zou stofstalen kunnen gebruiken voor een klas die dol was op kostuumwerk. Als je klas op excursie ging of een gastspreker had die echt indruk maakte, zou je de uitgesneden symbolen daaromheen kunnen ontwerpen.

2. Elke leerling neemt een van de uitsnijdingen en schrijft iets op wat ze tijdens de les hebben bereikt (een succes, een moment waar ze trots op zijn, iets dat ze hebben geleerd, enz.). Houd de herinneringen positief en moedig de leerlingen aan om in hun eigen woorden te schrijven: “Ik vond het geweldig om Heracles in te spelen” De Gorgon-zusters”, “Ik heb zoveel geleerd van onze toneelmake-upeenheid”, “Ik zal nooit vergeten dat ik heel hard heb gelachen tijdens de improvisatieles”, “Ik heb dit semester zoveel nieuwe vrienden gemaakt”, “Ik ben trots op mezelf dat ik een monoloog heb uitgevoerd Voor de eerste keer.” Het is aan jou of je wilt dat je leerlingen hun knipsels ondertekenen of niet.

3. Gebruik de uitsnijdingen om een ​​poster of kunstwerk te maken en deze weer te geven met de titel en de datum van de klas, het semester of het jaar. Er zijn veel verschillende manieren om het stuk te maken. Gaan met het voorbeeld van De Gorgon-zusters hierboven, kunt u een van de volgende proberen:

  • Monteer de productieposter of een groepsfoto van de leerlingen op een stuk posterboard en bevestig de uitsnijdingen van de leerlingen eraan.
  • Laat een student die een goede artiest is, Stheno’s hoofd tekenen of schilderen op het aanplakbord en de slanguitsparingen als haar rond haar hoofd plaatsen.
  • Maak een 3D-kunstwerk door een etalagepop of schuimkop te versieren en de uitsparingen te bevestigen.
  • Pak een slangenknuffel en bevestig de uitsparingen eraan met veiligheidsspelden.

4. Als je dit project over verschillende klassen en semesters voortzet, kun je uiteindelijk een kunstinstallatie maken met vieringsposters/stukken uit meerdere dramalessen om als klasinrichting te gebruiken. Op deze manier kunnen uw dramastudenten naar de stukken kijken en de goede momenten en hun successen onthouden, en kunnen nieuwe studenten naar de stukken kijken als inspiratie voor de toekomst.

5. Als je wilt, kun je de leerlingen aan het einde van de les een exitbriefje laten invullen (klik op de link hieronder om het te krijgen!).

Klik hier voor een gratis uitrijstrook.


Kerry Hishon is een regisseur, acteur, schrijver en toneelstrijder uit London, Ontario, Canada. Ze blogt op www.kerryhishon.com.

Wil je meer weten over onze nieuwste toneelstukken, bronnen en weggeefacties?
Zet je op onze lijst!

By admin