Tue. May 17th, 2022


IIPM en NTGent in samenwerking met de Münchner Kammerspiele presenteert School of Resistance: Practices from Euromaidan to Belarus / Art in conflicted areas livestreaming op het wereldwijde, op commons gebaseerde, peer-geproduceerde HowlRound TV-netwerk op howlround.tv op vrijdag 17 december 2021.

Op zoek naar strategieën van verzet hebben Milo Rau, het IIPM (International Institute of Political Murder) en de NTGent in mei 2020 een wereldwijd genetwerkte “School of Resistance” opgericht als een livestream-debatserie. Nu, als een symbolische instelling van de toekomst, het landt op de Münchner Kammerspiele en zet samen met het artistieke “Sisterhood Kyiv-Munich” vraagtekens bij burgerlijke en artistieke praktijken van verzet. In het kader van de Sisterhood wil de Münchner Kammerspiele een stabiel netwerk vormen met maatschappelijke actoren en kunstenaars in Kiev, München en daarbuiten.

vrijdag 17 september

Praktijken van Euromaidan naar Wit-Rusland
8 uur PST (Los Angeles, UTC-8) / 11 uur EST (New York, UTC -5) / 16:00 GMT (Londen, UTC +0) / 17:00 CET (München, UTC +1) / 18: 00 EET (Kiev, UTC +2).
Hoe kan kunst bijdragen aan strategieën van verzet? Hoe kunnen activisten en kunstenaars als experts van verandering samenwerken om een ​​repertoire (en archief) van verzetsstrategieën op te bouwen? Samen met IIPM/Milo Rau nodigt Münchner Kammerspiele activisten en kunstenaars uit om terug te blikken op de protesten van de afgelopen jaren in Oekraïne en Wit-Rusland. Wat zou burgerprotest kunnen bereiken tegen autoritaire machtsstructuren? Hoe verschillen de ervaringen van de twee landen? Hier de consolidering van het regime van Loekasjenka met Russische steun en de verdrijving van veel activisten en kunstenaars; daar richtte de opkomst van een democratisch Oekraïne zich op Europa, dat echter door oorlog en bezetting in een permanente staat van crisis verkeert. Hoe kijken het maatschappelijk middenveld en kunstenaars terug op de Euromaidan-protesten in 2013/14 en de democratische beweging in Wit-Rusland vanaf de zomer van 2020? Wat kan er van de toekomst worden verwacht? Welke vormen van solidariteit worden verwacht?

In München brengt de “School of Resistance” regisseur en artistiek leider Stas Zhyrkov (Linkeroever Theater, Kiev) en regisseur Vlad Troitskyi samen, die als oprichter van het transdisciplinaire Gogolfest al jaren festivals organiseert in heel Oekraïne. Daarnaast zal de activiste en lokale politica Polina Gordienko de situatie in Wit-Rusland onder de loep nemen. Geboren in Ulan-Ude, Rusland, en opgegroeid in Minsk, heeft de in München wonende activist de stem van de Wit-Russische democratiebeweging in Duitsland sinds de vervalste presidentsverkiezingen in augustus 2020. In gesprek met Kasia Wojcik, die de discussie zal leiden als curator van de “School of Resistance” zal het panel ook kijken naar de huidige humanitaire noodsituatie aan de Wit-Russische grens. De situatie van vluchtelingen die bescherming nodig hebben, toont eens te meer aan dat de mensenrechten herhaaldelijk in een crisis verkeren aan de buitengrens van Europa. Wat vraagt ​​de huidige situatie van het maatschappelijk middenveld en de Europese Unie?

Kunst in conflictgebieden
9:30 uur PST (Los Angeles, UTC-8) / 12:30 uur EST (New York, UTC -5) / 17:30 GMT (Londen, UTC +0) / 18:30 CET (München, UTC +1 ) / 19:30 EET (Kiev, UTC +2).
Wat kan kunst doen in conflictgebieden? Hoe kunnen artistieke praktijken worden aangepast aan de omstandigheden van een gewelddadige omgeving? De “School of Resistance” van de IIPM/Milo Rau nodigt samen met de Münchner Kammerspiele kunstenaars, activisten en academici uit Oekraïne uit voor een gezamenlijke uitwisseling. Wat betekent culturele productie in ons verre buurland Oekraïne voor een land dat al jaren in staat van oorlog leeft? Wat betekent kunst in de conflictgebieden en wat betekent kunst over oorlog?

In een gesprek met curator en dramaturg Martín Valdés-Stauber, kijkt Andrii Palatnyi, die verantwoordelijk is voor de internationale samenwerkingen van het transdisciplinaire Gogolfest en die als curator heeft gewerkt voor de Oekraïense Culturele Hoofdstad 2021 Mariupol, naar artistieke en maatschappelijke inspanningen in de directe omgeving van het gevechtsgebied. Hoe kunnen artistieke projecten met het maatschappelijk middenveld, vooral met jongeren, sociale cohesie bevorderen en emancipatie bevorderen? Oksana Lemishka gaat in op de maatschappelijke betekenis van kunst, in het bijzonder voor conflictgebieden en landen in oorlog. Op basis van jarenlang onderzoek rapporteert ze bevindingen over de verschillende regio’s van Oekraïne, inclusief bezette gebieden die niet worden gecontroleerd door de Oekraïense regering, en levert ze onderzoeksbewijs over het transformationele potentieel van kunst. Tot slot doet prijswinnend toneelschrijver, scenarioschrijver en regisseur Natalia Vorozhbyt verslag over haar onderzoek, ervaringen en filmen in conflictgebieden. Met haar toneelstuk “Погані дороги” (Bad Roads), geschreven in 2017 voor Royal Court in Londen, slaagde ze erin om in zes hoofdstukken een indrukwekkend getuigenis te geven van het lijden in de oorlog in Oost-Oekraïne. Ze filmde in 2020 vijf afbeeldingen van haar tekst en creëerde de film “Bad Roads”. De Oekraïense Oscarcommissie koos onlangs de film uit voor de nominatie voor 2022. Na de discussie zal Natalia Vorozhbyt het ontbrekende, zesde beeld presenteren in een tweetalig Oekraïens-Duits samenspel met Kammerspiele-actrice Johanna Eiworth. Wat betekent het om kunst te begrijpen als getuigenis?

Met deze lezing zet het IIPM/Milo Rau een lange traditie van artistiek engagement met conflictgebieden voort. De lezing maakt ook deel uit van de inspanningen van de Kammerspiele binnen de artistieke Sisterhood om aandacht te vragen voor de aanhoudende oorlogssituatie in Oekraïne, onze verre buur.

De “School of Resistance” wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten met middelen van de Federale Regeringscommissaris voor Cultuur en Media in het kader van NEUSTART KULTUR.By admin