Sat. May 21st, 2022


Als mentale prestatiecoach heeft Jaclyn Ellis uit de eerste hand gezien hoe de juiste mantra een artiest kan transformeren. “Ik werk met een Ierse danseres die veel van wat ik noem ‘wat als’-denken heeft. ‘Wat als ik val? Wat als de rechters me niet mogen? Wat als ik op het podium met iemand in botsing kom?’ ”, zegt Ellis, die samenwerkt met Peak Performance Sports. Alles veranderde toen de danseres een paar specifieke mantra’s begon te gebruiken: “Ik speel voor mezelf, niet om anderen gelukkig te maken”, “Ik kies ervoor om het onbekende te omarmen” en “Ik heb de controle over mijn uitvoering.”

Wil je wat van die verhoogde focus (en verminderde angst) voor jezelf? Door je eigen mantra’s te ontwikkelen en te weten wanneer je ze moet gebruiken, kun je in de zone blijven – of je uit de weg gaan – wanneer je je best moet doen.

Wat is een mantra?

Het Sanskrietwoord ‘mantra’, wat ‘geestvoertuig’ betekent, is afkomstig uit het hindoeïsme en het boeddhisme, zegt Nicolette Wilson-Clarke, een psychotherapeut en gediplomeerd yogaleraar in het Verenigd Koninkrijk. “Oude spirituele leraren maakten geluiden met specifieke energetische eigenschappen”, zegt ze.

In de moderne context van prestatiepsychologie worden mantra’s gebruikt als competentieverklaringen. “Ik zie mantra’s als korte, eenvoudige uitspraken van bevestiging en intentie”, zegt Miriam Rowan, een in Boston gevestigde klinisch psycholoog die met dansers werkt. “Het is een manier om de geest in het moment op één ding te concentreren, zoals een missie die persoonlijk is voor de danser.”

Laat ze voor u werken

Om een ​​mantra te gebruiken, kun je hem gewoon hardop of in je hoofd herhalen op elk moment dat je denkt dat de boodschap nuttig zou zijn. Maar tenzij je mantra heel kort en eenvoudig is (maximaal drie woorden maximaal), vermijd er een te gebruiken terwijl je op het podium staat, zegt Rowan: “Je wilt je cognitieve belasting niet verhogen op een moment dat je aan muziek moet denken , technische cues en choreografie.”

Herhaal in plaats daarvan een mantra tijdens de uren voorafgaand aan het gordijn om je zenuwen te kalmeren en je zelfvertrouwen te vergroten.
Ellis voegt eraan toe dat je ook mantra’s kunt opnemen in je post-performance routine. “Het is zo gemakkelijk om na een show meteen door te gaan naar alles wat je verkeerd hebt gedaan”, zegt ze. Een mantra als “Ik ben zeer bekwaam” zal je helpen harde, onproductieve zelfkritiek te vermijden.

Mantra’s kunnen ook deel uitmaken van uw dagelijkse zelfzorgroutine. Zoals Wilson-Clarke zegt: “Het herhalen van deze uitspraken kan een positieve bijdrage leveren aan het herprogrammeren van je hersenen.” Zelfs als de inhoud van een bepaalde affirmatie als een rekoefening aanvoelt, probeer het toch een tijdje. Door een relevante mantra te combineren met een dagelijkse meditatie of mindfulness-oefening, zou je je uiteindelijk capabeler en mentaal geaarder kunnen voelen in situaties onder hoge druk.

Opties om te beginnen

Hoe creëer je een behulpzame mantra? Houd het kort, specifiek voor uw zorgen en ondubbelzinnig positief van stemming. Hier zijn enkele door experts aanbevolen suggesties:

  • “Ik heb dit.”
  • “Ik ga deze choreografie aanvallen.”
  • “Als ik me op het proces concentreer, komen de resultaten.”
  • “Ik ben hier met een reden.”
  • “Ik heb huisarrest.”
  • “Niemand komt in mijn hoofd.”
  • “Ik ben een stralend licht.”
  • “Ik vertrouw op mijn capaciteiten.”
  • “Het is oké als ik fouten maak. Falen is tijdelijk.”

By admin