Tue. May 17th, 2022


Gastbijdrage van Christina Hayek

Vandaag sluit ik me aan bij Your EDM als gastbijdrager om mijn ervaring te delen met het bijwonen van de tweede MDLBeast Sandstorm Festival in Riyadh, Saoedi-Arabië met optredens van onder meer Axwell & Ingrosso, Major Lazer, David Guetta en Armin Van Buuren. Toen ik voor het eerst werd uitgenodigd, voelde ik me genoodzaakt om te zien hoe muziek voortdurend evolueerde in de regio, vooral in een overwegend islamitische staat, dus besloot ik om me bij het Your EDM-team aan te sluiten op deze reis om het uit de eerste hand te zien. Wat zich voor mijn ogen ontvouwde, was echt iets dat ik nog heel lang zal verwerken. Als een persoonlijk identificeerbare Arabisch-Amerikaanse vrouw wiens ouder ontsnapte aan een burgeroorlog in het Midden-Oosten door toevlucht te zoeken in Amerika, was het zien van een jonge generatie Arabieren in Saoedi-Arabië die vrijuit dansten in een grote openbare ruimte niets minder dan inspirerend en echt ontroerend.

MDLBEAST SOUNDSTORM
Foto door Neville Hopwood/Getty Images voor MDLBEAST SOUNDSTORM

Er waren enkele bedenkingen bij het maken van de lange reis en expeditie naar het Midden-Oosten, laat staan ​​naar een land dat historisch niet prat ging op een volledig spectrum van vrijheid van muzikale expressie. Het leek eng en een beetje angstaanjagend. Maar wat we daar aantroffen was niets minder dan precies het tegenovergestelde. De reis begon met een uitnodiging voor de inaugurele XP-conferentie, een driedaagse excursie vol panels, workshops, Q&A’s over onderwerpen als feminisme en de vooruitgang in de industrie op het gebied van Talent, Scene, Policy en Impact. De nieuwere generatie die deze discussies leidde, was trots op hun erfgoed en vooruitstrevend in hun opvattingen. Het was indrukwekkend en inspirerend om te zien, vooral om te zien hoe het werd gerund door een team van sterke vrouwen, wat het begin van het avontuur des te geruststellender maakte.

Toen we ons begonnen te oriënteren en te herstellen van de jetlag, begonnen we echt de echte gastvrijheid van de regio te voelen en hoe gastvrij de Saoedi’s waren voor ons, buitenlanders; ze toonden niets dan vriendelijkheid en gastvrijheid, en deelden hun dadelfruit met ons dat smaakte naar pure gesmolten karamel. We hadden het genoegen om veel gesprekken te hebben met de lokale bevolking die veel geopolitieke grenzen overschreed – we kregen een band over onze liefde voor EDM en onze gedeelde haat tegen gestandaardiseerde schooltests, we zongen zelfs samen met Ariana Grande. De Saoedische generatie Z’s en millennials hadden mode-swag die de gemiddelde New Yorker te schande zou maken.

Toen de eerste dag van het festival aanbrak, observeerden we en werden we getroffen door enkele logistieke nuances die kunnen worden toegeschreven aan nieuwe festivalkriebels in een regio die niet bekend is met het organiseren van grootschalige evenementen. Miscommunicatie tussen Engels en Arabisch personeel zorgde voor een beetje ruige toegang tot het terrein, maar dit werd snel goedgemaakt door de acht verbluffende podia, ontwerpvisuals, pyrotechniek en de prachtige gebeeldhouwde kunst die overal verspreid is het grote terrein.

MDLBEAST SOUNDSTORM
Foto door Darren Arthur/Getty Images voor MDLBEAST SOUNDSTORM

Een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden was het initiatief Respect & Reset. Teams van getrainde hulpverleners waren beschikbaar op het hele evenemententerrein en werden zo nodig gestuurd om in te grijpen en actie te ondernemen bij meldingen van intimidatie. Iedereen die de MDLBEAST-gedragscode of het anti-intimidatiebeleid overtrad, werd geconfronteerd met onmiddellijke verwijdering van het evenemententerrein en werd doorverwezen naar de juridische autoriteiten.

Het mooiste om te zien, buiten de enorme podia en vuurwerkshows ‘s nachts, was de energie van de aanwezigen. Velen kwamen uit de omliggende regio en waren ronduit uitbundig in hun extase om daar te zijn. Zelfs in een nuchtere omgeving was het energieniveau besmettelijker dan de meeste festivals die ik over de hele wereld heb bezocht. Ze waren er puur om de volledige synesthetische onderdompeling in muziek te ervaren. Ik ben vereerd dat ik naast hen heb mogen staan ​​en in hun pure vreugde mag delen. Met name het zien van de aanwezigen die een dansvloer delen met vrouwen en de vrouwelijke dj’s aanmoedigen die speelden, is iets dat niet alleen de volgende generatie zal vormen, maar ook andere landen zal inspireren om dit voorbeeld te volgen.

MDLBEAST SOUNDSTORM
Foto door Darren Arthur/Getty Images voor MDLBEAST SOUNDSTORM

Toen het festival ten einde liep en het team kon reflecteren op de afgelopen week, realiseerden we ons dat de vooruitgang die in het land wordt geboekt duidelijk zichtbaar en authentiek is, en ik voelde me verjongd en enthousiast over de toekomst. Ik zal nooit de kans vergeten die ik kreeg om getuige te zijn van deze investering in muziek en vooruitgang in het Midden-Oosten, samen met het buitenlandse mediapersoneel. Saudi, je hebt een stempel op mijn hart gedrukt, ik kan niet wachten om te zien wat je in de toekomst kunt bijdragen aan de wereldwijde dance-muziekscene.

MDLBEAST SOUNDSTORM
Foto door Neville Hopwood/Getty Images voor MDLBEAST SOUNDSTORM

Uitgelichte afbeelding door Neville Hopwood/Getty Images voor MDLBEAST SOUNDSTORM

By admin