Sat. May 21st, 2022De in Chicago wonende danseres, acteur, zangeres en schrijver Meredith Aleigha Wells droomde van jongs af aan van een carrière in de kunsten en belandde aan de Universiteit van Massachusetts, Amherst, om die droom na te jagen. Het was daar echter dat Wells (die zij/zij voornaamwoorden gebruikt) werd gediagnosticeerd met posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS), een vorm van autonome disfunctie, waardoor ze uiteindelijk een rolstoel moesten gebruiken. Hoewel een slopende ziekte Wells had kunnen dwingen om hun prestatie-aspiraties volledig op te geven, zeggen ze in plaats daarvan dat hun handicap hun vak nieuw leven heeft ingeblazen en hen heeft gedwongen na te denken over waarom ze in de eerste plaats een carrière in de podiumkunsten willen. Na zijn afstuderen trad Wells op op festivals over de hele wereld en creëerde zelfs hun eigen eenpersoonsmusical, Disfunctionerend prima.

Deze maand ging Wells op pad om nog meer onbekend terrein te veroveren als de eerste artiest in een rolstoel die aan een nationale tournee begon: Dr. Seuss’ Hoe de Grinch Kerstmis stal! De musical. De productie heeft zojuist optredens afgesloten na het spelen in Paducah, KY, Charlotte, NC, Washington, DC en Atlanta, GA.

dans geest sprak met Wells over de uitdagingen en kansen die ze tijdens de tour zijn tegengekomen.


Dance Spirit: Wat zijn enkele manieren waarop een handicap je leven als artiest beïnvloedt?

Meredith Aleigha Wells: Gehandicapt zijn beïnvloedt elk aspect van mijn leven, inclusief optreden. Als ik auditie doe, moet ik rekening houden met zaken als toegankelijkheid van locaties, klimaten van buitenlocaties en welke voorzieningen voor gehandicapten ik nodig heb als ik de baan boek.

Als ik choreografie leer, moet ik dubbel werk doen en zowel mijn “dansershoed” als mijn “choreograaf/master-beweging-vertalerhoed” dragen om onmiddellijk te kunnen vertalen wat er wordt geleerd naar een zittende positie. Ik noem het ‘vertalen’ omdat het vergelijkbaar is met tweetalig zijn. Ik heb een reeks woordenschat in mijn zittende bewegingstaal, en ik weet waar elke stap van mij naar vertaalt in traditionele ballet- en jazzterminologie.

Als ik eenmaal in het theater ben, moeten mijn kostuums vaak worden aangepast en zijn mijn kleedkamers op toneelniveau. Wat ik tijdens de tour bijzonder uitdagend vond, is dat elk theater anders is. Sommige theaters hebben ontoegankelijke cross-overs, dus mijn showblokkering, voornamelijk mijn uitgangen en ingangen, verandert enigszins van locatie tot locatie, afhankelijk van aan welke kant van het podium mijn kleedkamer zich bevindt.

DS: Hoe heb je de Grinch-tour geboekt?

putten: Voor boeking De Grinch, Ik zat in een soort sleur, ik had altijd het gevoel dat ik solide materiaal instuurde, heel dichtbij kwam en uiteindelijk niet boekte. Het was het afgelopen jaar zo vaak gebeurd dat ik me begon af te vragen of nationale tours logistiek mogelijk waren voor iemand in een rolstoel, aangezien veel tourhuizen niet toegankelijk zijn. Ik was één afwijzing verwijderd van het plaatsen van de pauzeknop op nationale touraudities toen ik deze show boekte.

Ik deed alleen auditie via zelf-tapes. Een eerste indiening van interesse om auditie te doen bij Actors Access leidde tot een verzoek van de castingdirectors om het Who Kid-pakket met materiaal voor te bereiden, dat een combinatie van zang en dans uit de show bevatte, evenals een acrobatiekband. Een paar weken later kreeg ik te horen dat iedereen van mijn banden hield, en ze wilden wat opties verkennen en ermee spelen. Ik werd toen gevraagd om de materialen van Grandma Who voor te bereiden. Inzenden voor twee totaal verschillende karakters was erg leuk, en een paar weken later ontving ik een e-mail met het aanbod om als Punky Who! aan de tour mee te doen!

DS: Wat was je het meest nerveus toen je in deze ervaring kwam?

putten: Voordat ik in Paducah, KY, landde voor repetities, was ik het meest nerveus om mijn hulphond, Scout, op tournee te brengen. Omdat theaters al meer dan 18 maanden gesloten zijn, had Scout me nooit vergezeld tijdens de repetitie of backstage. Gelukkig zijn onze producers, mijn mede-castmates en onze creatieve staf allemaal zo ondersteunend en geduldig geweest terwijl we als team door dit nieuwe gebied navigeren.

DS: Welke uitdagingen heb je moeten doorstaan ​​tijdens de tour?

putten: De grootste uitdaging voor mij bij toeren is de constante verandering in routine. Er zijn delen op een meer macroniveau die relatief hetzelfde blijven (shows rond dezelfde tijd ‘s nachts, drie showdagen op zaterdag, enz.), maar bij elke stadsverandering zijn er microdelen van je routine die constant veranderen, zoals onbekende supermarkten in elke regio, andere openingstijden voor voedsel in de buurt, nieuwe fitnessapparatuur, wassituaties en meer. Veel van mijn chronische ziektemanagement gedijt op routine, dus het vinden van manieren om mezelf routine te geven zonder mezelf te beroven van het verkennen en genieten van elke nieuwe stad, was een nieuwe en opwindende uitdaging.

Een andere uitdaging waarmee ik werd geconfronteerd, is dat met al het vliegen dat ik doe, een paar delen van mijn stoel zijn gebroken door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Dat is niet verwonderlijk, aangezien er gemiddeld 28 rolstoelen per dag kapot gaan of beschadigd raken door luchtvaartmaatschappijen, maar het is frustrerend en tijdrovend om aangifte te moeten doen bij de bagageband en het gevoel te hebben dat ik de groep laat wachten. Mijn cast is gelukkig heel begripvol en ik heb gelukkig maar een kleine beschadiging aan mijn stoel gehad die mijn prestatievermogen niet heeft aangetast.

DS: Welke accommodaties hebben je het meest geholpen tijdens je tour?

putten: Het hebben van twee kratten voor mijn hulphond, zodat ik niet elke dag een krat tussen het hotel en het theater hoef te sjouwen, is een game-wisselaar geweest. De ene woont in mijn hotelkamer en de andere woont in mijn kleedkamer en wordt met de set vervoerd. De sokken van mijn kostuums zijn compressiesokken, wat geweldig is geweest om mijn cognitieve disfunctie te minimaliseren. En het lijkt misschien een goed idee, maar alle hotels en theaters zijn rolstoeltoegankelijk. Dat ben ik eigenlijk niet gewend.

DS: Welke momenten vielen je het meest op tijdens de tour?

putten: Misschien is dit cliché, maar op de openingsavond stappen en deze show voor het eerst uitvoeren. Het was een moment waarvan ik nooit zeker wist dat ik het zou meemaken.

DS: Welke les neem je mee van deze tour?

putten: Als je het gevoel hebt dat je tijd bijna op is, vertraag dan. Ik heb deze show niet van de ene op de andere dag geboekt. Ik heb geen geluk gehad. Ik wijdde een half leven aan een droom en bleef elke dag consequent totdat die droom werkelijkheid werd. Blijf geduldig.

DS: Wat hoop je dat andere artiesten met een handicap van jouw voorbeeld zullen leren?

putten: Soms is het pad niet voor je geplaveid. Het kan soms eenzaam zijn, maar blijf toch opdagen. Stel het precedent. Blijf ruimte innemen. Blijf handicap en toegang op hun radar zetten. Mijn werk is altijd opgedragen aan de underdogs; de sterke, veerkrachtige mensen die elke dag stereotypen doorbreken en verwachtingen overtreffen!By admin