Sat. May 21st, 2022


Tanuki Project is veel minder een “nieuwe artiest” dan een onontdekt juweeltje uit Canada dat sinds 2009 innovatieve muziek produceert en toert met steeds complexere audiovisuele shows. Het is eigenlijk crimineel dat ze nog niet meer interesse hebben gehad, aangezien de kwaliteit van beide productie en uitvoering wedijveren met Bjork, Massive Attack, Phantogram en het moderne Kraftwerk, om er maar een paar te noemen. Dat lijkt echter te veranderen met de release van de eerste twee hoofdstukken van hun nieuwe EP-serie, Onbuigzaam.

Adamant Hoofdstuk#01 uitgebracht in juni en het hoofdnummer “Dystopia” heeft het duo bijna 200k streams op Spotify verzameld, dus het lijkt erop dat iemand ze inderdaad opmerkt. Het lijkt erop dat het Tanuki-project met dit project hun stijl muzikaal echt heeft aangescherpt, door een balans te vinden tussen hiphop- en drone-structuur met ambient en experimenteel geluidsontwerp en gelaagde, genuanceerde melodieën van de synths van programmeur Ledyl en de teksten van zanger Nady. Er is iets verfijnds aan de manier waarop dit project tot nu toe is geproduceerd, waardoor het waarschijnlijk een groot aantal fans zal aanspreken.

Het wil niet zeggen dat eerdere releases van Tanuki Project ook niet geavanceerd waren. Dat blijkt duidelijk uit releases zoals de single “Happening” uit 2019, waar Nady haar innerlijke Nina Hagen channelt, en de op UKG en soundsystem geïnspireerde EP uit 2015, de toepasselijke naam Geluidssysteem dat het paar hun compositie benadert met een gezonde liefde voor experimentele muziektheorie en waarschijnlijk een libretto in klassieke stijl bij de hand. “Experimenteel” is hier echter de sleutelterm, zoals het lijkt met die releases en hun vele anderen voorafgaand aan Onbuigzaam, Ledyl en Nady waren qua klank nog erg in hun wilde westen fase. Het was wild, interessant en gepassioneerd om zeker te zijn, maar het lijkt met Onbuigzaam, ze hebben enkele losse moeren en bouten vastgeschroefd om iets meer geaard te maken. Bijna.

Terwijl Adamant Hoofdstuk#01 is melodieus, orkestraal en roept gevoelens van vroege triphop op (bij gebrek aan een betere vergelijking), Hoofdstuk#02, afgelopen weekend uitgebracht, brengt die wildere, experimentele stijl van eerdere Tanuki Project-releases terug. Meer afhankelijk van drone en een geluidsontwerpsjabloon dat bijna industrieel klinkt, opent het titelnummer de EP die desolaat en minimaal klinkt voordat het personeel wordt gevuld met ruimte-geïnspireerd ambient werk, klassieke piano en een verre en beklijvende vocale melodie van Nady. Denk dat Krafterk Bowie’s “Space Oddity” ontmoet. “Mountain” is nog meer drone-gedreven en industriële en brengt een echte techno beat in het midden van de track, waardoor het de meest dansbare van de Onbuigzaam project tot nu toe. Dat wil zeggen, totdat het bij het afsluitende nummer komt, de leuke, ultra-ravey en trap-geaarde ‘Vraag’.

Het lijkt erop dat beide afleveringen van Onbuigzaam zijn bijna te kort, waardoor de luisteraar duidelijk meer wil, maar er is zoveel om sonisch uit te pakken, de meeste fans zullen waarschijnlijk niet klagen. Dit zijn het soort nummers waar je honderden keren naar kunt luisteren en toch bij elke luisterbeurt iets nieuws hoort. Ze zijn compact, emotioneel en eindeloos complex. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de visuals.

Ondanks dat het allemaal elektronisch is, is Tanuki Project bedoeld als een toerproject, met heel veel beelden die het podium oplichten, zowel op de achtergrond als op de 3D-voorgrond. Ze zijn in de loop der jaren steeds complexer geworden en bereikten een soort apotheose toen het duo begon te reizen met een A/V-expert om zijn debuut te maken. Onbuigzaam vlak voordat COVID toesloeg. Touren en reizen in het algemeen zijn zeer beperkt geweest in Canada, dus hoewel ze hun A/V-show nog steeds hebben vergrendeld en geladen, hebben ze besloten de focus voorlopig te verleggen naar video’s.

De eerste video is voor de single “Slow” off Adamant Hoofdstuk#01 half november uitgebracht en geregisseerd door Thomas Castaing, internationaal commercieel directeur wiens passie experimentele video’s is. De video legt een emotioneel visueel punt op de boodschap van het nummer: het gevoel van isolatie en verlies dat van zoveel plaatsen kan komen, maar dat we allemaal voelden en nog steeds voelen tijdens COVID. Het is ook een oproep om het leven en menselijkheid te waarderen, zelfs als de mensheid zich helemaal gek voelt. Er is hier nog steeds grote liefde, zowel song als video lijken te zeggen, en het verhaal is nog niet afgelopen; het is gewoon vertraagd.

Met de kippenvel-opwekkende “Slow” video-koppeling, zou je kunnen zeggen dat het zeker een goede zaak is dat Tanuki Project ervoor kiest om video’s in filmische stijl toe te voegen aan hun A/V-repertoire. Met meer video’s gepland voor Adamant Hoofdstuk#02 en verder is het duidelijk dat het duo de gevoelens van hun shows kan vertalen naar persoonlijke schermen en een vergelijkbare impact kan hebben. Hoewel niemand de toekomst op dit moment goed kent, gaan artiesten als Tanuki Project door om zowel muziek- als filmfans meer hoop en schoonheid te geven, zodat we dit vertraagde verhaal misschien kunnen waarderen, of op zijn minst de kunst gemaakt en erin vervat. Om het duo zelf te citeren:

Head-up, ziel wijd, glijdend over de vlakte. Present Senses zoeken. Kijken, ademen, horen, Blote voeten de aarde voelen, Hart geworteld in de natuur. Het leven smerig, brutaal en kort. Maar in ieder geval bewust, tenminste levend, tenminste hier.

Beide hoofdstukken van Averdomd zijn nu uit en kunnen worden gestreamd op Spotify. Bekijk het YouTube-kanaal van Tanuki Project om clips van hun vorige shows te zien.

By admin