Tue. May 17th, 2022


Sean San José: Ik wil je feliciteren, natuurlijk met het late tijdstip dat ik de eerste vrouwelijke artistiek directeur van het historische Lorraine Hansberry Theatre ben geworden.

Margozaal: Ja, laat. Ik heb je in ieder geval gezien…

Sean: 758 keer—

Margo: – sinds we aan dit streven zijn begonnen. Ik kwam op in september 2020. Nou, ik kwam eerder aan, maar dat was de technische term die we gebruiken voor de kranten. Wanneer kwam je als artistiek leider bij Magic Theatre?

Sean: Alleen dit jaar, dus 2021. Ze besloten in mei of zoiets, dus ik begon een beetje in juni en toen officieel in augustus. Dus ongeveer een jaar nadat je het deed.

Margo: Ik wachtte tot je zou komen.

Sean: Nou, het is grappig, want natuurlijk linkt iedereen het. Ik was blij toen ze het Magic-ding aankondigden. Ik had zoiets van: “Dit is cool voor de baai, omdat jij en Marva nu deze gewrichten runnen.” Het zegt ook iets over wie er in de Bay is en waar ze op reageren. Mensen kunnen de uitgelijnde visie zien, ook al hebben Lorraine Hansberry en Magic Theatre duidelijk heel verschillende paden en geschiedenissen. Ik denk dat mensen hip zijn en klaar om die reizen te laten evolueren – dat is het woord dat ik blijf gebruiken, om mensen niet bang te maken, maar ze ook te laten weten dat we de visie uitbreiden.

Margo: Rechts. Ik denk dat het voor mij niet zo is dat ik in een vorige overwegend blanke instelling kom. Maar in deze erfenis van Lorraine Hansberry, ben ik de eerste vrouw. Dus ik denk dat het interessant is – om niet te zeggen dat er in het verleden geen vrouwelijke schrijvers werden gebruikt, maar het was niet per se een focus, waar het voor mij een focus is. Dat zou de verandering zijn, als je denkt aan wat er anders is aan mijn aanwezigheid hier – zoals wat er anders is aan je aanwezigheid in het Magic Theatre.

Sean: Het hipste is dat jij en ik de luxe hebben om te werken bij instellingen met een geschiedenis die we bewonderen, vooral omdat we in de Bay Area zijn geweest. Maar tegelijkertijd worden we niet gebukt onder het vervullen van die visie. In plaats daarvan hebben we deze commissies en besturen en dit moment in de tijd dat ons collectief de vraag stelt: “Waar moet het heen?” Dat stelt ons in staat om dit moment te gebruiken om te zeggen: “Nou, dit wordt de focus.” Dat voelt actief en nodig. De enige reden dat ik geïnteresseerd was, is omdat ik een heel specifiek idee heb van wat ik denk dat deze ruimte en dit plan zou kunnen activeren om dit een groter huis voor meer mensen te maken.

Het is ook anders voor mij, want, zoals je al zei, het is een andere berg om te beklimmen om te denken: “Ik ga het doen binnen deze blanke instelling.” Het is een blanke organisatie, of ze het nu noemen of niet; het is wat het is, en het is wat het is geweest. Maar dat betekent niet dat het altijd zo zal zijn. Er is dus veel deconstructie te doen.

Margo: Dat is het spannende eraan. Het is niet noodzakelijk vervanging; het breidt zich uit om nieuwe stemmen te horen in die gemeenschap en het breidt de hersenen van mensen uit. Nu ik naar Lorraine Hansberry Theatre ga, ben ik niet alleen geïnteresseerd in het samenstellen van een seizoen. Ik wil vooruitgaan op een meer niet-traditionele manier van hoe dingen normaal worden gedaan en nadenken over een meer organisch proces. Wat gebeurt er en wat moeten we doen? Ik weet dat er een plan en ideeën moeten zijn, maar voor Campo Santo was het zoiets van: “We hebben deze coole toneelstukken, laten we proberen ze op te zetten.”

We hebben nooit een seizoen gepost, maar we werkten organisch en vonden schrijvers met wie we graag werkten. We zeiden: “Hé, we willen een productie met je doen en een proces starten.” Als ze daar met een bestuur over proberen te praten, is het een beetje eng voor hen. Maar het is als: “Nee, we moeten een seizoen opzetten.” Het is als: “Ik heb geen idee wat er over een jaar gaat gebeuren.”

Sean: Dat is het addertje onder het gras: mensen denken dat al het werk dat we samen met Campo Santo hebben gedaan en om met deze nieuwe organisaties door te gaan, zonder planning komt. Allereerst duurt het drie tot vijf jaar om de toneelstukken te marineren, dus we komen niet van ongekookte stront af. Maar het andere is dat er genoeg branders zijn en dan beseffen we: “Oh, shit. Dit is waar we het nu over moeten hebben.” Of het werk zegt: “Hé, laat me nu spreken, dit is belangrijk”, of “Dit is zo heet.” Dat is iets anders dan zeggen: “Oh, maak je geen zorgen, in 2024 daalt die commissie.” Ik ben daar niet tegen, maar gezien de kansen die jij en ik hebben, is het meer van: “Wat kunnen we doen dat resoneert met de gemeenschappen waarmee we willen praten?”

Ik denk dat dat door culturen, gemeenschappen en buurten reist. We bevinden ons nog steeds in dit rare moment in de tijd waarin instellingen gaan: ‘We kunnen maar beter een vrouw nemen; we hebben nog nooit een vrouw gehad. We kunnen maar beter een gekleurde persoon hebben; dat hebben we nog nooit gedaan.”By admin