Tue. May 17th, 2022


IIPM en NTGent presenteerden in samenwerking met de Münchner Kammerspiele School of Resistance: Practices from Euromaidan to Belarus / Art in conflicted areas livestreaming op het wereldwijde, op commons gebaseerde, peer-geproduceerde HowlRound TV-netwerk op howlround.tv op vrijdag 17 december 2021.

Op zoek naar strategieën van verzet hebben Milo Rau, het IIPM (International Institute of Political Murder) en de NTGent in mei 2020 een wereldwijd genetwerkte “School of Resistance” opgericht als een livestream-debatserie. Nu, als een symbolische instelling van de toekomst, het landt op de Münchner Kammerspiele en zet samen met het artistieke “Sisterhood Kyiv-Munich” vraagtekens bij burgerlijke en artistieke praktijken van verzet. In het kader van de Sisterhood wil de Münchner Kammerspiele een stabiel netwerk vormen met maatschappelijke actoren en kunstenaars in Kiev, München en daarbuiten.

vrijdag 17 september

Praktijken van Euromaidan naar Wit-Rusland

8 uur PST (Los Angeles, UTC-8) / 11 uur EST (New York, UTC -5) / 16:00 GMT (Londen, UTC +0) / 17:00 CET (München, UTC +1) / 18: 00 EET (Kiev, UTC +2).

Hoe kan kunst bijdragen aan strategieën van verzet? Hoe kunnen activisten en kunstenaars samenwerken als experts van verandering om een ​​repertoire (en archief) van verzetsstrategieën op te bouwen? Samen met IIPM/Milo Rau nodigt Münchner Kammerspiele activisten en kunstenaars uit om terug te blikken op de protesten van de afgelopen jaren in Oekraïne en Wit-Rusland. Wat zou burgerprotest kunnen bereiken tegen autoritaire machtsstructuren? Hoe verschillen de ervaringen van de twee landen? Hier de consolidering van het regime van Loekasjenka met Russische steun en de verdrijving van veel activisten en kunstenaars; daar richtte de opkomst van een democratisch Oekraïne zich op Europa, dat echter door oorlog en bezetting in een permanente staat van crisis verkeert. Hoe kijken het maatschappelijk middenveld en kunstenaars terug op de Euromaidan-protesten in 2013/14 en de democratische beweging in Wit-Rusland vanaf de zomer van 2020? Wat kan er van de toekomst worden verwacht? Welke vormen van solidariteit worden verwacht?

In München brengt de “School of Resistance” regisseur en artistiek leider Stas Zhyrkov (Linkeroever Theater, Kiev) en regisseur Vlad Troitskyi samen, die als oprichter van het transdisciplinaire Gogolfest al jaren festivals organiseert in heel Oekraïne. Daarnaast zal de activiste en lokale politica Polina Gordienko de situatie in Wit-Rusland onder de loep nemen. Geboren in Ulan-Ude, Rusland, en opgegroeid in Minsk, heeft de in München wonende activist de stem van de Wit-Russische democratiebeweging in Duitsland sinds de vervalste presidentsverkiezingen in augustus 2020. In gesprek met Kasia Wojcik, die de discussie zal leiden als curator van de “School of Resistance” zal het panel ook kijken naar de huidige humanitaire noodsituatie aan de Wit-Russische grens. De situatie van vluchtelingen die bescherming nodig hebben, toont eens te meer aan dat de mensenrechten herhaaldelijk in een crisis verkeren aan de buitengrens van Europa. Wat vraagt ​​de huidige situatie van het maatschappelijk middenveld en de Europese Unie?By admin