Sat. May 21st, 2022


Bij Theatrefolk vieren we de theaterdocenten die hun verhalen delen en doorgaan om van hun klaslokalen en podia een warme en prachtige plek te maken voor alle studenten.

Julie Zatko is een theaterregisseur en opvoeder uit het noordwesten van Ohio. Ze is gepassioneerd door het presenteren van nieuwe en gedurfde werken, afgewisseld met het opleiden en creëren van theatrale kansen voor jonge theatermakers. 13 jaar lang bekleedde ze de functie van theateradviseur voor Rossford High School (Rossford, OH). Als adviseur regisseerde ze in totaal 38 producties, variërend van klassiekers tot familiemusicals. Drie van haar producties werden gekozen als langspeelfilms voor de Ohio EDTA Theatre Conference.

Ze is momenteel betrokken bij het The Toledo Repertoire Theatre, waar ze producties op het hoofdpodium (Fun Home, A Gentleman’s Guide to Love and Murder) en Young Rep (West Side Story, The Crucible, All Shook Up) regisseerde. Ze heeft zitting in hun opleidingscommissie en geeft regelmatig lessen acteren/regie/toneelschrijven/improvisatie van Young Rep. Ze regisseert momenteel Godspell voor The University of Findlay. Ze heeft een BA in de Kunsten (Universiteit van Toledo, 2000).


1. Hoe was het voor jou als LGBTQ+ tiener?

Net als elke andere tiener, met enige angst, showdeuntjes, glitter en coping-mechanismen om op te starten. Het was een achtbaan van emoties. Bang dat iemand erachter zou komen. Onzeker over relaties toen ze de waarheid over jou ontdekten. Verwarring over de overweldigende tsunami van gevoelens die je had. Opluchting toen je je steun vond. Opwinding toen je eindelijk “die ene” vond, je volledig realiserend wat goed was in jouw wereld. Opgroeien in deze wereld is al moeilijk genoeg. In deze tijd moeten we het belang erkennen van individuele groei, ondersteuning en het opbouwen van een gezonde generatie die vooruit kan.

2. Wat is belangrijk voor jou als het gaat om het ondersteunen van LHBTQ+-tieners vandaag in je klas?

Zichtbaarheid. Begrip. Hun voornaamwoorden respecteren. Onze jonge studenten zijn verder gevorderd dan we beseffen. Velen hebben een sterk idee van wie ze willen zijn en hoe ze dat willen bereiken. Begeleiding is belangrijk. Ook al hebben ze een idee van wie ze zijn, materialen en persoonlijke erkenning zullen hen alleen maar helpen om slimme beslissingen te nemen voor hun toekomst. Zorg er ten slotte voor dat ze zich betrokken voelen. Als ze zichzelf in je curriculum zien, voelen ze zich een onderdeel van je programma. Die extra tijd nemen kan meer goed doen dan je denkt.

3. Wat zou je willen veranderen in de toneelklas op het gebied van LHBTQ+?

Het is gewoon meer inclusie. Elke student laten zien dat de LGBTQ+-gemeenschap al bestond lang voordat ze je klas binnenliepen. Geschiedenis delen. Namen, toneelstukken, kunstwerken, enz. Verklaar dat we bestaan, en ons werk is onmetelijk.

4. Wat wil je delen met docenten die LHBTQ+-leerlingen hebben?

Ten eerste, als je deel uitmaakt van de gemeenschap en authentiek leeft, doe je meer dan je beseft door er gewoon te zijn. Veel studenten zijn komen opdagen omdat ze wisten “ik was zoals zij”. Zelfs zonder het te zeggen, weten ze het, en ze zijn erg enthousiast over jou en je steun. Ik hoef niemand te vertellen dat het woord drastisch verandert. Zelfs in de afgelopen jaren hebben studenten het belang van voornaamwoorden bekend gemaakt, en hoe ze genoemd willen worden. Ze communiceren gevoelens die we moeten horen. Wees erbij. Hoor ze. Werk met hen samen om de ruimte inclusief, positief en koesterend te maken. Zij zijn de toekomst, we moeten er alleen voor zorgen dat ze er een hebben.


Wil je meer weten over onze nieuwste toneelstukken, bronnen en weggeefacties?
Zet je op onze lijst!

By admin