Mon. May 16th, 2022Na een onderbreking van een jaar van recensie (dankzij een wereldwijde pandemie en het in leven houden van een behoorlijk onstuimige peuter) was ik erg opgewonden om wat tijd te hebben met een oude vriend die naar een echte volwassen show keek, met scheldwoorden en alles. Helaas had Coronavirus andere ideeën en mijn arme vriend testte slechts enkele uren voordat we elkaar zouden ontmoeten in het Southbank Center positief op zijn LFT om deze show te bekijken. Ik voelde me een beetje huiverig om alleen naar het theater te gaan, maar ik had me geen zorgen moeten maken. De Tiger Lillies hebben een trouwe aanhang en het theater was…

BeoordelingGoed

Een sfeervolle en humoristische vertolking van de Dickens-klassieker A Christmas Carol, met een originele score ontwikkeld door de nogal ongebruikelijke Tiger Lillies.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!

Na een onderbreking van een jaar van recensie (dankzij een wereldwijde pandemie en het in leven houden van een behoorlijk onstuimige peuter) was ik erg opgewonden om wat tijd te hebben met een oude vriend die naar een echte volwassen show keek, met scheldwoorden en alles. Helaas had Coronavirus andere ideeën en mijn arme vriend testte slechts enkele uren voordat we elkaar zouden ontmoeten op zijn LFT positief op de Southbank Centrum om deze uitzending te bekijken. Ik voelde me een beetje huiverig om alleen naar het theater te gaan, maar ik had me geen zorgen moeten maken.

De Tijgerlelies hebben een trouwe aanhang en het theater was relatief vol (ondanks het feit dat veel mensen pre-kerstplannen laten varen om ervoor te zorgen dat ze op de grote dag Covid-vrij zijn), wat de kracht van hun fandom aantoont. Er hing de hele avond een vriendelijke en levendige sfeer onder het publiek.

De Tiger Lillies zijn een driekoppige prestatiegroep van ongelooflijk getalenteerde muzikanten die hun eigen nogal donkere partituren voor hun shows schrijven en een ongelooflijk scala aan instrumenten tussen hen bespelen. In deze show was er alles van een vleugel tot een ukelele, een theremin en een zaag (denk aan DIY) gespeeld met een strijkstok.

Dit optreden was hun eigen interpretatie van het kerstmoraalverhaal van Dickens Een kerstlied, bijna volledig verteld via een liederencyclus afgewisseld met een paar regels vertelling. De muziek was overal uitstekend, een kruising ergens tussen ska en vaudeville, en sommige nummers waren echt grappig. De teksten waren echter af en toe vaag en verloren de nuance van het verhaal. Als je het verhaal van Een kerstlied al, ik denk dat je soms moeite hebt gehad om te begrijpen wat er gebeurde.

Martyn Jacques speelde de verteller, Adrian Stout speelde Scrooge en Budi Butenop was Tiny Tim (kort, tussen het spelen van de drums), terwijl een groot aantal vliegende poppen de geesten van het verleden, het heden en de toekomst van Kerstmis vertegenwoordigden. Het acteerwerk was ironisch en bracht wat humor in de somberheid van Dickens’ Victoriaanse Londen, maar benadrukte nog steeds de wanhoop, van de omstandigheden van veel gewone mensen die in ‘poverttttteeee’ leefden (er waren veel liedjes over armoede!)

Het podium was donker en sfeervol, verlicht met flikkerende kaarsen en bezaaid met Victoriana en muziekinstrumenten. Een enorme boog omlijst alles als een enorme open haard, met het hoofd van Jacob Marley in het midden.

De kostuums waren Victoriaans, in zwart-wit, en Jacques leek bijna schedelachtig met zwartgeblakerde oogkassen en een blanke huid. Het beste kostuum was ongetwijfeld de weeny outfit van Tiny Tim, aangetrokken door Butentop om met zijn krukken op het podium te wankelen en Scrooge’s koude hart te doen smelten.

Als Boris Crimbo dit jaar niet afzegt, zou ik dit stuk echt aanraden voor een leuk avondje uit met vrienden. Je zult zeker een paar keer moeten giechelen en je komt in de kerststemming (excuseer de woordspeling).

Geschreven door: Martyn Jacques

De Tiger Lillies spelen tot en met 30 december 2021 in Southbank Centre. Meer informatie en boekingen via onderstaande link.By admin