Sat. May 21st, 2022Sinds Thom Yorke en Jonny Greenwood van Radiohead in mei de oprichting van hun postpunkband The Smile aankondigden, wilden fans graag luisteren naar elk nieuw materiaal. Vandaag is Yorke’s solo-optreden in oktober van het nummer “Free in the Knowledge” van de groep officieel geüpload naar YouTube. Bekijk het hieronder.

Yorke debuteerde met het nummer tijdens een Letters Live-evenement in de Royal Albert Hall in Londen, wat zijn eerste optreden was sinds het begin van de COVID-19-pandemie. Als zodanig had Yorke genoeg te zeggen voordat hij de baan op ging:

“Er was een punt, misschien anderhalf jaar geleden, waarop ik me afvroeg of ik dit ooit nog zou doen. Dit is de eerste keer dat ik op het podium sta sinds de pandemie. Ik ben een Britse muzikant en mij is tijdens de pandemie verteld, samen met alle Britse muzikanten, dat we moeten overwegen om zich om te scholen. Toen we eindelijk vertrokken, vertelden ze ons dat we toch niet echt meer hoefden te touren, toch? Rond Europa. Dus misschien behoor ik tot een uitstervend ras, wie weet? Ik wil een nummer dat ik in die periode met mijn nieuwe band The Smile schreef, opdragen aan al mijn collega-muzikanten in het VK. Het heet “Vrij in de Kennis”.’

Fans van The Smile hebben “Free in the Knowledge” al gehoord tijdens de repetities die ze onlangs livestreamden op Instagram Live, maar dit optreden geeft een meer gepolijste preview van het nummer. Yorke opent met onheilspellende synths voordat hij een akoestische gitaar oppakt, en zingt teksten die hoop kunnen bieden in deze donkere tijden: “Vrij in de kennis/ Op een dag zal dit eindigen/ Vrij in de kennis/ Alles is veranderd.”

De Smile line-up bevat ook jazzdrummer Tom Skinner (Sons of Kemet, Matthew Herbert). Ze maakten hun livedebuut tijdens een Glastonbury-webcast en speelden nummers als ‘You Will Never Work in Television Again’, ‘Panavision’ en ‘Just Eyes and Mouth’. Bekijk hier de volledige setlist.

Wat betreft het aankomende album van The Smile, zei de oude Radiohead-producer Nigel Godrich eerder dat het “geen rockplaat” was voordat hij een over het gezicht. Greenwood vertelde NME in september dat ze “voor een stapel muziek zaten” en “nadachten hoeveel ze zouden toevoegen, of het echt af is of dat er een paar gitaren zijn die gerepareerd moeten worden.”By admin