Sat. May 21st, 2022


Je weet altijd wanneer je naar een Gus Van Sant-film kijkt. Zijn cameratechnieken, regiebeslissingen en verhaalinhoud zijn uniek voor hem. Al tientallen jaren maakt Van Sant een verzameling films om te entertainen en aan het denken te zetten. Tegelijkertijd is de regisseur niet bang om risico’s te nemen, zoals het casten van een ensemble van onbekende acteurs in de winnaar van de Palme d’Or Olifant, of het maken van een shot-by-shot remake van Alfred Hitchcock’s psycho. Zoals elke regisseur waren sommige van zijn films misschien niet voor iedereen geschikt. Maar het staat buiten kijf dat zijn stijl en talent hem hebben bewezen als een van de groten. Onder zijn collectie bevinden zich enkele van de meest gewaardeerde films van zijn generatie.

Van Sant is geboren en getogen in Louisville, Kentucky en had al op zeer jonge leeftijd een sterke interesse in schilderen en filmmaken. Zijn passie voor kunst bracht hem naar de Rhode Island School of Design, waar hij afstudeerde in schilderen. Zijn oog voor detail en vormgeving is duidelijk terug te zien in al zijn films. Van Sant heeft opnamen gemaakt die zo mooi zijn dat ze voor schilderijen kunnen worden aangezien. Kort nadat hij naar de universiteit ging, schakelde hij zijn hoofdvak over naar filmmaken. De intuïtieve regisseur bracht tijd door in Los Angeles, waar hij achtergestelde delen van de stad bestudeerde en werd geïnspireerd om zijn regiedebuut te maken. Slechte nacht. Van daaruit nam Van Sants carrière een hoge vlucht en sindsdien vertelt hij diepgaande verhalen over onderwerpen als liefde, geweld, zelfacceptatie en nog veel meer. Als je de filmografie van Gus Van Sant wilt verkennen, wil je misschien beginnen met deze vijf films.

5 5Olifant


Olifant

Van Sant’s 2003 film, Olifant, volgt de levens van verschillende middelbare scholieren in de loop van een dag die leidt tot een schietpartij op een school. De controversiële film voelt op sommige punten als een documentaire door zijn lange takes en realistische dialogen. Van Sant nam tijdens de productie veel creatieve risico’s, waaronder het casten van geheel nieuwe of niet-professionele acteurs, het schrijven van het script terwijl hij de film opnam en de acteurs een groot deel van hun dialoog laten improviseren.

De film is losjes gebaseerd op het bloedbad van Columbine High School in 1999 en geeft ons een artistieke kijk op de tragische gebeurtenissen. De film werd opgenomen in de loop van twintig dagen en werd gefilmd in Van Sant’s geboorteplaats Portland, Oregon. Olifant kreeg lovende kritieken en won de Palme d’Or op het filmfestival van Cannes in 2003.


4 4Drogisterij Cowboy


Drogisterij Cowboy

De film uit 1989, Drogisterij Cowboy, gaf ons een artistieke kijk op de effecten van drugsverslaving. De film volgt een groep verslaafden in de jaren zeventig die apotheken en ziekenhuizen beroven om hun gevaarlijke gewoonte te financieren. Matt Dillon levert een fantastische prestatie als groepsleider, Bob Hughes, naast een ensemblecast. De film toont de ellende en waarheden van drugsverslaving in een prachtig gefilmde film.

Eerlijke afbeeldingen van drugs, geweld en zelfverminking zijn te zien in veel van Van Sants films. De regisseur heeft duidelijk een fascinatie voor verschoppelingen en ontaarders en dat laat hij met elk frame van Drogisterij Cowboy. Soms kan de film moeilijk zijn om naar te kijken, maar het is belangrijk om de ware resultaten en pijn te laten zien die gepaard gaan met drugsverslaving. Drogisterij Cowboy werd zeer goed ontvangen en heeft momenteel een 100% rating op Rotten Tomatoes. De cast bestaat ook uit Kelly Lynch, James Remar en Heather Graham.


3 3Forrester vinden


Forrester vinden

Dit drama uit 2000 vertelt het verhaal van een begaafde middelbare scholier, Jamal Wallace (Rob Brown), die de kans krijgt om naar een prestigieuze privéschool te gaan terwijl hij bevriend raakt met de legendarische, maar teruggetrokken schrijver William Forrester (Sean Connery). De film levert op zoveel niveaus, waaronder de uitvoeringen, het inspirerende verhaal en de prachtige cinematografie. Door de begeleiding van Forrester leert Wallace zijn schrijfpotentieel waar te maken terwijl hij trouw blijft aan zijn moraal terwijl anderen hem proberen neer te halen. Connery schittert in elke scène van de film als de briljante, maar worstelende schrijver die leert een verband te leggen door Wallace te begeleiden.

Het mag geen verrassing zijn dat Connery zelf verklaarde dat hij zijn vertolking baseerde op schrijver JD Sallinger. De film is een inspiratie en geeft ons een prachtig verhaal over eigen identiteit en vriendschap. De cast van Finding Forrester zit vol met getalenteerde acteurs, waaronder F. Murray Abraham, Anna Paquin en Michael Pitt.


2 2Goede wil jagen


Good Will Hunting

De met een Oscar bekroonde film van Van Sant was op zoveel vlakken een prestatie. Het briljante script, geschreven door Matt Damon en Ben Affleck, vertelt het verhaal van een geniaal wonderkind, Will Hunting (Matt Damon), die leert leven met zijn moeilijke verleden en zijn potentieel bereikt met de hulp van zijn therapeut Sean (Robin Williams) . Het is een perfect script dat is gevuld met briljante monologen, onvergetelijke regels en hartverscheurende scènes die gaan over liefde, vriendschap en het overwinnen van tragedie.

De film toont ook, misschien wel, de beste prestatie van Robin Williams. Williams zou de Oscar voor beste mannelijke bijrol mee naar huis nemen. Good Will Hunting maakte Matt Damon en Ben Affleck van de ene op de andere dag supersterren na het winnen van de Oscar voor Beste Originele Scenario. Goede wil jagen is een film die je maar één keer in je leven tegenkomt en die iedereen minstens één keer moet zien.


1 1Melk


Melk

De biografische film uit 2008 die de verhalen volgt van homorechtenactivist en politicus Harvey Milk (Sean Penn), is ongetwijfeld Van Sants hoogste prestatie in zijn carrière tot nu toe. Sean Penn belichaamt Harvey Milk volledig in een carrièrebepalende performance. Penns lichamelijkheid en emotionele bereik zijn perfect in elke scène en brengt een episch eerbetoon aan het leven en de prestaties van Milk, die op tragische wijze werd vermoord door stadssupervisor Dan White (Josh Brolin).

De film toont de strijd, vooroordelen en vijandigheid die Milk en zijn team moesten overwinnen om te strijden voor homorechten en tegen alle verwachtingen in verkiezingen te winnen. Het is een waargebeurd verhaal van inspiratie. De film is prachtig geschoten en de briljante uitvoeringen en het met een Oscar bekroonde scenario van Dustin Lance Black maken het van begin tot eind boeiend. De cast van Milk is gevuld met pure talenten, waaronder James Franco, Diego Luna en een scène-stelende Emile Hirsch.


Schreeuw-1
Scream Final Poster brengt alle nieuwe verdachten samen

De terugkerende franchisesterren voegen zich bij alle nieuwe Ghostface-verdachten in de definitieve poster voor Scream voorafgaand aan de première in januari.

Lees volgende


Over de auteur

By admin