Tue. May 17th, 2022


Beatmaker Dixon Hill en rapper Noveliss hebben allebei op hun eigen manier furore gemaakt, in hun thuisstad Detroit en in de hiphopscene in het algemeen. Noveliss (Jarred Douglas), een rondreizende artiest met een MF Doom-tatoeage en een voorliefde voor filosofie, combineert harde onderwerpen met vreedzame uitspraken en brengt sinds 2018 goed gemaakt, Aziatisch filosofisch werk uit. Dixon Hill is een liefhebber van vintage mods en funky melodieën, bracht Dixon Hill’s een aantal baanbrekende releases uit, zowel solo als in samenwerking met andere artiesten. Ze kwamen onlangs samen in een samenwerking die wedijvert met elke indie hippe hippe release die er is, het onlangs uitgebrachte album, Boek der veranderingen.

Terwijl zowel het onderwerp als het geluid aan Boek der Veranderingen zou ertoe leiden dat sommige luisteraars dit album “bewuste rap” zouden noemen, het werk is ook leuk, dansbaar en werkt als een muziekstuk dat niet alleen over de inhoud gaat. Dat gezegd hebbende, de inhoud is ook behoorlijk uitgebreid. Je zou niet echt van dit album af kunnen komen zonder een serieus inzicht te krijgen, en dat zou je ook niet willen.

Zonder al te veel parallellen te trekken met Wu Tang (en specifiek Rza, zijn verschillende meditaties, zijn boek The Tao of Wu and the spook hond soundtrack), lijkt het erop dat zowel Noveliss als Dixon Hill wilden samenwerken aan hun interpretatie van de beroemde I Tjing van de Chinese traditie, ook wel bekend als het Boek der Veranderingen. Met funky, semi-lofi-beats van Hill en gearticuleerde, tot nadenken stemmende stromingen van Douglas, lijkt het erop dat het paar de oude tekst moderniseert en contextualiseert voor het moderne tijdperk, en het is niet te vroeg met de huidige gebeurtenissen zoals ze zijn.

Normaal gesproken houdt YEDM, wanneer we artiesten aan ons lezerspubliek voorstellen, graag een nieuwe artiest in de schijnwerpers of een andere korte vorm, maar het was duidelijk met deze twee artiesten en de kwaliteit van de plaat dat ze veel te zeggen hebben, en we wilden het horen . We gingen zitten met Noveliss en Dixon Hill om over te praten Boek der Veranderingen, “bewuste rap” en waarom het met dit album gewoon klikte.

Hoe zijn jullie ertoe gekomen om samen te werken aan de Boek der Veranderingen album?

roman: Dixon stak zijn hand uit naar mij en ik bekeek zijn werk en was meteen enthousiast om te zien wat we konden bedenken.

DH: Ik had een connectie met Detroit door mijn werk met Guilty Simpson en ik begon contact te leggen met andere emcees van ‘the D’ die ik respecteerde. Ik heb via e-mail een reeks beats naar Nov gestuurd, omdat ik al fan van hem ben sinds de begindagen van Clear Soul Forces. Ik hoorde af en toe zijn stem in mijn hoofd terwijl ik beats maakte. Hij was snel aan het werk, en de rest is geschiedenis.

Romantiek, Oost-Aziatische cultuur en filosofie lijken een grote rol te spelen in je werk en jullie hebben allebei interesse in I Tjing en andere filosofische gidsen. Afgezien van de duidelijke Wu Tang-invloed, wat trekt u aan van deze teksten en ideeën?

roman: Als een oude student en beoefenaar van vechtsporten, ben ik altijd geïnteresseerd geweest in Aziatische filosofie en de spirituele aard van vechtsporten, soms zelfs meer dan de fysieke kant ervan. Ik ben altijd geïnteresseerd om iets te lezen of iets te oefenen dat me naar een betere versie van mezelf kan leiden.

DH: Wu-Tang is voor de kinderen.

Van links naar rechts: Noveliss en Dixon Hill

Dixon’s stijl bevat nogal wat funk en melodie, die iets meer gladgestreken is dan eerdere Noveliss-aanbiedingen en het lijkt te geven Boek der Veranderingen een vreedzamer vooruitzicht. Was het een bewuste keuze om de kantjes glad te strijken met meer funk en lofi vibes?

DH: Als ik beats maak, komen er veel verschillende stijlen en invloeden uit mij. Op een dag maak ik misschien iets stil en introspectief en de volgende beat is agressief en onbezonnen. Toen ik beats aan het uitzoeken was om naar november te sturen voor het project, was ik meer bezorgd over hoe zijn flow zou matchen met de beat en of de beat hem genoeg ruimte gaf om creatief te zijn. Ik merk dat als je dit in gedachten houdt, de beats de neiging hebben om van nature op hun plaats te vallen en later ontdek je de draad die ze verenigt nadat de teksten zijn toegevoegd.

Het was een bewuste keuze om te gaan zitten en beats te maken, maar daarna reageer ik op geluiden en werk ik op instinct; het is pas na het feit dat ik er een label op kan plakken en de identiteit van de beat aan elke soort sfeer kan koppelen.

roman: Het geluid van dit project was helemaal Dixon Hill, evenals het idee om het allemaal te binden aan de I-Tjing of het Chinese Boek der Veranderingen. We delen allebei een wederzijdse interesse in deze filosofieën en het was stom om daar tijdens het maken van dit proces op te stuiten.

Hoe verliep het songwritingproces in termen van samenwerken?

roman: Noveliss op de pen, Dixon Hill op het geluid. We zaten onbewust op dezelfde pagina voordat we het centrale thema van het project bespraken. De beats die hij stuurde en de dingen die ik aan het schrijven was, kwamen gewoon perfect overeen. Bij sommige nummers moest ik enkele van mijn boeken openslaan en mijn geheugen opfrissen. Mijn favoriete voorbeeld is, in het nummer ‘Feng Shui’, het hele nummer is gebaseerd op het concept van de vijf krachten van feng shui.

De “metalen” kracht van feng shui is beschreven als de “zinkende zonsondergang”. Ik heb een regel in het lied die luidt: “Interne groei, hij zwom naar de zinkende zonsondergang, acht Immortal Sword, zijn studie was nog niet klaar …” die verband houdt met mijn verbinding met de metalen kracht die mijn studie van het zwaard zou zijn . Ik ben enorm trots op de manier waarop dit nummer is geschreven.

DH: Het proces verliep soepel vanuit het oogpunt van de productie. Ik vertrouwde Nov om voor zijn verzen te zorgen, omdat hij zijn vak serieus neemt. De enige keer dat ik hem vroeg een couplet opnieuw te doen, was toen hij me vertelde dat hij wist dat het beter kon. Ik kon zien dat hij zichzelf pushte en dat geeft me een goed gevoel omdat ik weet dat hij het project net zo serieus nam als ik.

Aan de andere kant respecteerde Nov mijn productiebeslissingen en kon ik creatief met het concept aan de slag. Elk nummer is een puzzel en er zijn altijd uitdagingen om een ​​project compleet te maken, maar dit project vertegenwoordigt ons op ons best omdat we de vrijheid hadden om te experimenteren. Nov liet wat spaties achter op “Feng Shui”, dus uiteindelijk zong ik een hook. Dat was nooit het plan, maar dat is wat er gebeurde. Het proces voelde gewoon natuurlijk aan.

Noveliss, je lijkt een talent te hebben om over zware onderwerpen te kunnen praten, maar het in evenwicht te brengen met filosofie of spirituele ideeën. Hoe belangrijk is het voor u om uw ideeën op deze manier naar buiten te brengen? Is dit een balans waarvan je denkt dat je die wilt vinden in je eigen leven/ervaring?

roman: Absoluut, alles is verbonden. Ik probeer altijd een perspectief te bieden om van elke ervaring te leren en alles toe te passen om de beste versie van jezelf te bereiken. Het balanceren van deze zware onderwerpen door de lens van spirituele natuur of filosofie is gewoon de punten verbinden, proberen te begrijpen van dingen die we echt niet begrijpen.

Over zware onderwerpen versus spirituele balans gesproken, aangezien jullie allebei op het indie-randje van hiphop lijken te zitten, wat vind je van het hele ‘bewuste rap’-genre of -stijl? Vindt u dat het als zodanig moet worden geëtiketteerd? Heb je kritiek op de huidige mainstream hiphopcultuur/onderwerp/geluid?

roman: Naar mijn mening bestaat er niet zoiets als ‘bewuste rap’. Bewust zijn? Wat betekent dat label eigenlijk? Voor mij betekent het dat bewust zijn van de wereld om je heen en je mening delen zeldzaam is in hiphop en dat is gewoon niet waar. Natuurlijk houden we misschien niet van waar andere mensen over praten of hoe ze hun boodschap naar buiten brengen, maar het is allemaal ‘bewust’, wat het ook is.

DH: Muziek labelen is een marketingbeslissing. Wanneer we een muziekstuk labelen, negeren we in wezen de nuance en details ervan. Het is handig om muziekstijlen in genres te bundelen, maar het dringt niet door tot wat we werkelijk ervaren als we een bepaald muziekstuk horen. Het is heel gemakkelijk voor rapmuziek om te naar zichzelf te verwijzen of te stagneren door zijn eigen traditionalisme, en hoe meer artiesten die genres van hiphop toeschrijven, hoe meer wij als luisteraars de neiging hebben om gebombardeerd te worden met dezelfde opnieuw verpakte inhoud.

Hiphop is altijd een muziekstijl geweest die voor mij creatieve vrijheid vertegenwoordigde en ik merk dat hiphop met het label ‘bewuste rap’ meestal die vrijheid voor mij vastlegt. Ik denk dat als je buiten het algemeen aanvaarde onderwerp van hiphop stapt, je de neiging hebt om de oren van mensen te raken met iets nieuws, en soms komt dat neer op ‘bewuste rap’. Rap die mensen aanmoedigt om anders naar hun wereld te kijken, is opwindend en moet worden gevierd vanwege de moed en de details, en niet voor het gemak. Oh ja … en mainstream muziek is meestal rotzooi.

Dixon, hoe was dit project anders voor jou en hoe heb je je stijl aangepast? Was het makkelijker of moeilijker om je geliefde vintage apparatuur op dit album te verwerken?

DH: Dit project was op een aantal belangrijke punten anders. Noveliss was geweldig om mee te werken, zoals ik al eerder zei, hij neemt zijn vak serieus en ik voel dat hij nauwkeurig reageert op de stemming van mijn beats.

Ik heb situaties gehad waarin ik een introspectieve beat naar iemand stuur en ze komen terug met een vers over het sturen van lulfoto’s, en ik denk bij mezelf: “luisterden we naar dezelfde beat?” Dat was nooit een probleem met Nov.

Wat betreft het arrangeren van het album, het proces paste gemakkelijk in mijn traject als artiest. Mijn laatste instrumentale album (Holodeck Beats: Programma 3) Ik heb er bewust voor gekozen om de beats met een verhaal aan elkaar te knopen, en het album als een compleet geheel te laten voelen met mooie boekensteunen en overgangen. Book of Changes was een volledige realisatie van datzelfde doel en onderdeel daarvan was de rijkdom aan grondstoffen die ik had en de omgeving waarin ik werkte. Ik rockte nog steeds met mijn bandmachines en oude apparatuur, maar ik zat geïsoleerd in een hut in de woestijn, zonder internet, volledig opgesloten in het album en het I Tjing-concept.

Wat is de volgende stap voor ieder van jullie? Nog plannen om weer samen te werken?

DH: Ik heb altijd muziek in de maak. Er staan ​​enkele collabs in het verschiet, al kan ik er nog niet te veel over zeggen. Ik zou heel graag weer met Nov willen samenwerken, ik denk dat we samen geweldige muziek kunnen blijven maken. Hij was een geweldige medewerker en ik ben trots op wat we hebben gemaakt.

roman: Hopelijk weer touren, altijd bezig met meer dingen. Zou zeker graag nog eens samenwerken, ik denk dat er hier iets is dat ergens anders niet bestaat.

Boek der Veranderingen is nu uit en kan hier op meerdere platforms worden gestreamd of gekocht. Bekijk ander werk van Noveliss en Dixon Hill door op hun respectievelijke namen te klikken.

By admin