Mon. May 16th, 2022


Dansers weten dat ze goed moeten eten om hun prestaties te voeden. Echter, alomtegenwoordige berichten uit de dieetcultuur, gecombineerd met de perfectionistische neigingen van dansers, leiden er vaak toe dat ze bepaalde voedingsmiddelen als ‘slecht’ bestempelen. Naast het beschadigen van uw algehele relatie met voedsel, zeggen diëtisten dat deze gewoonte ertoe kan leiden dat u enkele echte voedingsvoordelen misloopt. De volgende voedingsmiddelen verdienen een tweede blik.

“Wit” voedsel

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat je dingen als gewone pasta, aardappelen, witte rijst en wit brood moet vermijden, omdat het bronnen van geraffineerde koolhydraten zijn. Wanneer u enkele uren voor de activiteit een volledige maaltijd eet, zegt diëtist Kristin Koskinen, RDN, moet u streven naar een balans tussen vet, eiwitten en complexe koolhydraten zoals volle granen. Maar vlak voor of tijdens een lange repetitie of optreden, “geven geraffineerde koolhydraten dansers snelle, kant-en-klare energie”, zegt Koskinen. Een teken dat je moet overschakelen naar een meer licht verteerbare koolhydraatsnack? Opgeblazen gevoel of buikpijn tijdens het dansen.

Deze voedingsmiddelen zijn niet zonder voedingsstoffen. “Witte rijst en aardappelen vormen, wanneer ze worden gekookt en vervolgens afgekoeld, resistent zetmeel. De bacteriën in je darmen gebruiken dat om brandstof te maken die je darmen helpt genezen”, zegt Koskinen. Marie Scioscia, RD, CDN, voedingsdeskundige bij The Ailey School, voegt eraan toe dat aardappelen ook wat ijzer en folaat bevatten, wat een bepaald soort bloedarmoede helpt voorkomen.

Hele Zuivel

Veel dansers kiezen voor vetvrije zuivelproducten, in de veronderstelling dat ze gezonder zijn. Maar, zegt Koskinen, “je hebt vet nodig om bepaalde vitamines op te nemen, waaronder A, E, D en K.” Met name volle zuivel is een bron van vitamine D, die dansers onder meer nodig hebben voor de gezondheid van het immuunsysteem, de stemming en de gezondheid van de botten, zegt ze. “Het is een in vet oplosbare vitamine, dus als je het vet uit de melk haalt, neem je de vitamine D mee.”

Melk bevat ook wei, een soort eiwit dat bijzonder nuttig is voor de gezondheid en het herstel van de spieren, zegt Koskinen. Als traktatie na de training, probeer chocolademelk – naast het stimuleren van je herstel met vitamine D en wei-eiwit, bevat de chocolade ontstekingsremmende stoffen die ‘flavonoïden’ worden genoemd, zegt Scioscia.

Popcorn

Als mensen aan popcorn denken, denken ze vaak aan bioscoopgerechten beladen met olie met botersmaak. Maar licht geoliede en gezouten popcorn is een perfect gezond tussendoortje. “Popcorn is eigenlijk 100 procent volkoren”, zegt Scioscia. “Het levert veel vezels en bevat antioxidanten zoals polyfenolen, die de celgezondheid bevorderen en kanker helpen voorkomen.”

Sportdrankjes

Kokoswater is trending als een “gezonder” alternatief voor sportdranken zoals Gatorade vanwege het lagere suiker- en natriumgehalte. Maar natrium en suiker zijn precies wat je nodig hebt in een sportdrank, zegt Koskinen. “Is het warm en vochtig? Ben je langer dan een uur hard aan het werk? Misschien is een sportdrankje wel geschikt’, zegt ze. Zoek er een met 200 tot 300 milligram natrium – veel meer dan je in kokoswater zult vinden – om adequaat te vervangen wat je door zweet verliest. Naast het leveren van energie, zegt Koskinen, is de suiker nodig om je lichaam te helpen water goed op te nemen.

Pindakaas en gelei

Deze klassieke kindersnack is geen junkfood. “Pindakaas is een geweldige bron van eiwitten en gezond vet”, zegt Scioscia. En wees niet bang voor de suiker in die gelei. “Een klein beetje maakt dingen aangenamer, en dansers moeten ervan genieten zonder schuldgevoel”, zegt ze.

By admin