Tue. May 17th, 2022


Welkom in een nieuw jaar, dramadocenten! Als je nieuw bent in het lesgeven in drama – of je nu een ervaren docent bent die van afdeling is veranderd of een kersverse leraar – we zijn zo blij dat je hier bij ons bent. Je maakt deel uit van een speciale groep leraren en we zijn hier om je op te tillen en te helpen slagen.

Deze maand richten we ons op advies voor nieuwe dramadocenten: tips, trucs en bronnen om je leven gemakkelijker te maken. Dit bericht gaat helemaal over vooruit plannen, voordat je zelfs maar je studenten ontmoet. Hoe meer u van tevoren plant, hoe beter voorbereid en zelfverzekerd u zult zijn.

1. Bedenk wat je dit jaar wilt bereiken.

Neem de tijd om na te denken over wat voor soort dramaleraar je wilt zijn. Schrijf enkele bijvoeglijke naamwoorden op die met jou resoneren, zoals vriendelijk, inspirerend, attent, creatief of geduldig. Er zijn zoveel woorden die een geweldige leraar beschrijven. Bedenk waarom je dramadocent bent geworden, welke gebieden van drama en theater je graag met je leerlingen wilt delen, en wat je hoopt dat je leerlingen van je zullen leren. Plak deze lijst ergens waar je hem regelmatig ziet.

2. Maak connecties met collega’s en maatschappelijke partners.

Krijg de namen en contactgegevens van de andere docenten in uw afdeling. Kijk of je samen een kopje koffie kunt drinken en hun hersens kunt plukken. U wilt ook contact opnemen met docenten van aanverwante afdelingen, zoals Engels, muziek, dans en kunst, vooral als u de enige dramaleraar op uw school bent. Terwijl uw beheerders uw aanspreekpunt zijn voor schoolbeleid en -procedures, zullen uw collega’s u beter de ins en outs van de dagelijkse routines kunnen geven. Als het gepast is, ontmoet dan de vorige dramaleraar en kijk of ze advies of bronnen hebben die ze met je kunnen delen. Zoek dramaleraren op in scholen in de buurt en stuur ze een bericht om contact te maken. Maak een lijst van mogelijke gemeenschapspartners, zoals lokale theatergezelschappen. Begin met het bouwen van je eigen dramagemeenschap.

3. Maak een inschatting van uw huidige middelen.

Welke “dingen” zijn beschikbaar voor jou? Ga zo snel mogelijk naar je klas en doe een grondige herhaling. Wat heb je aan lesmateriaal, schoolbenodigdheden, meubilair, draaiboeken, technische apparatuur, rekwisieten en kostuums, speelruimte en budget? Welke docenten of afdelingen hebben in het verleden meegeholpen met producties? Heeft uw bibliotheek scripts of teksten die nuttig kunnen zijn? Welke items in uw klas moeten beter worden georganiseerd? Wat is verouderd of ontbreekt helemaal? Denk na over uw eigen vaardigheden en sterke punten als onderdeel van uw middelen. In welke gebieden van theater ben je het meest gepassioneerd en/of bedreven in? Op welke gebieden heeft u hulp nodig of weet u minder van? Als je eenmaal weet wat er voor je beschikbaar is en wat je mist, kun je beginnen met het maken van een verlanglijstje en werk eraan om die dingen te sourcen.

4. Begin na te denken over hoe je je klas wilt runnen.

Routines en systemen helpen je leerlingen te weten wat ze kunnen verwachten en helpen je georganiseerd en op de hoogte te blijven. Begin na te denken over welke hulpmiddelen en technieken u elke dag zou kunnen gebruiken. Dagelijkse check-ins van studenten? Cirkel tijd? Kleine groepen? Bellen werk? Spellen? Opwarming? Uitstapkaartjes? Begin met het verzamelen van bronnen en kijk wat je aanspreekt. De nieuwe toolkit voor dramadocenten, dat gratis te downloaden is, is een geweldige plek om te beginnen.

5. Accepteer hulp en profiteer van de beschikbare middelen.

Als andere leraren, collega’s, vrienden, familie, studenten of ouders hulp aanbieden, neem die dan aan! Je kunt niet alles alleen. Bouw uw verzameling tools, bronnen en verbindingen zo veel mogelijk op en blijf deze gaandeweg verfijnen.

En vergeet niet dat, of je nu al veel bronnen hebt of helemaal opnieuw begint, Theatrefolk alles voor je heeft. We hebben een enorme verzameling scripts voor middelbare scholieren en middelbare scholieren, voor zowel prestaties als klassikale studie. Veel van onze toneelstukken worden ook geleverd met gratis studiegidsen. Wij hebben leermiddelen over onderwerpen zoals lesmethoden voor nieuwe dramaleraren, toneelschrijfoefeningen, improvisatie, noodlesplannen en meer, evenals een heleboel bronnen op onze website die volledig VRIJ. Ook de Drama Leraar Academie is een ongelooflijke bron met duizenden lesplannen, professionele ontwikkelingscursussen en leermiddelen (inclusief posters, video’s, toolkits, printables en scènes). We zijn hier om te helpen!

Klik hier voor een gratis afdrukbare planning checklist.


Kerry Hishon is een regisseur, acteur, schrijver en toneelstrijder uit London, Ontario, Canada. Ze blogt op www.kerryhishon.com.

Wil je meer weten over onze nieuwste toneelstukken, bronnen en weggeefacties?
Zet je op onze lijst!

By admin