Mon. May 16th, 2022


Afgelopen herfst, toen de dansers van het New York City Ballet hun terugkeer naar het podium na de pandemische shutdowns navigeerden, stond Chun Wai Chan voor een extra uitdaging: lid worden van een nieuw gezelschap. “Ik ben het soort persoon dat mezelf altijd wil uitdagen en zoveel mogelijk wil leren”, zegt Chan, die zijn solistdebuut maakte bij NYCB in Justin Peck’s Pulcinella-variaties. Het was een passend begin, aangezien Chan zich voor het eerst tot het gezelschap aangetrokken voelde nadat hij met Peck had gewerkt aan zijn ballet uit 2019 reflecties, toen Chan directeur was van Houston Ballet. “De beweging en muziek waren heel uniek, en iets riep me om hierheen te komen – naar de stad, het gezelschap, de dansers, de stijl”, zegt Chan. “Ik ben zo opgewonden om weer op het podium te staan, in een nieuw bedrijf, en alles te leren.”

Chun Wai Chan danst tussen lage kolommen, zijn ledematen reiken naar voren terwijl zijn heupen naar achteren zinken
Foto door Kyle Froman
Chun Wai Chan reikt omhoog terwijl hij over een uitval naar de zijkant leunt op het balkon buiten het Koch Theater
Foto door Kyle Froman

Zijn droom najagen:

“Toen ik nog maar 11 of 12 jaar oud was, schreef ik mijn ouders een brief met het verzoek mij naar een kunstacademie in Guangzhou te laten gaan. Ze waren erg terughoudend omdat ze niet wisten hoe mijn toekomst eruit zou zien in de dans, maar ze beseften dat ik daar echt van hield.”

Dansende Balanchine:

“Ik studeerde Vaganova in China en wist niet veel over Balanchine totdat ik naar de VS kwam. Ik dacht: ‘Hoe komt het dat ik hier nooit van wist?’ De manier waarop de beweging bij het lichaam past en met de muziek meebeweegt, vind je bij geen enkele andere choreograaf.

Zijn tv-debuut op China’s “Dance Smash”:

“Ze stuurden me een bericht op Instagram en eerst dacht ik dat het oplichterij was! Toen de pandemie uitbrak, had ik de tijd om de show te doen. Voor de camera weet je dat het voor altijd online zal zijn, dus ik moest er echt voor zorgen dat elke show perfect was en dat mijn uitdrukkingen op het juiste moment waren.

Zijn balletstart:

“Toen ik op de kleuterschool zat, zag ik mijn zus optreden in een recital, en zij was mijn inspiratie. Ik ontdekte dat de leraren in de studio aandacht aan me besteedden en blij waren met wat ik deed, terwijl ze tijdens de academische opleiding niet altijd blij waren, ook al had ik mijn best gedaan en veel vragen gesteld.”

Omgaan met curveballs op het podium:

“Als hoofddanser gaat het er soms niet om hoe hoog je springt of hoeveel bochten je kunt maken – het gaat erom hoe goed je kunt beheren wat er op het podium gebeurt.”

Zijn nieuwe stadsleven:

“Ik kijk ernaar uit om meer musea te ontdekken, en meer kunst en muziek. Er zijn zoveel getalenteerde mensen in deze stad met verschillende plaatsen en achtergronden, iets waar ik echt van geniet.”

By admin