Mon. May 16th, 2022


Na jarenlang lofbetuigingen in de binnenstad te hebben gekregen voor zijn razend originele bewegingsstukken, belandde choreograaf David Neumann in 2019 op Broadway met Hadestown, het verdienen van een Tony-nominatie en een Chita Rivera Award. Afgelopen herfst, na het afronden van zijn werk aan de Broadway-reboot van de show, de nationale tour en een Koreaanse productie, evenals aan Noah Baumbachs verfilming van Don DeLillo’s bekroonde roman uit 1985, Witte ruis, begon hij zich voor te bereiden op het choreograferen van een musical die nog meer daarbuiten was dan een jazzy mengelmoes van Griekse mythen of een film over een door de dood geobsedeerde universiteitsprofessor. Weggevaagd, deze maand geopend in Berkeley Repertory Theatre, leent het rootsy album van de Avett Brothers uit 2004, Reseda, om een ​​fictief verhaal te vertellen over twee broers die in 1888 de landbouw verwierpen voor de walvisjacht. Het boek is van de met Tony bekroonde toneelschrijver en scenarioschrijver John Logan (rood, Moulin Rouge! De musical), de regisseur is Tony-winnaar Michael Mayer (Lente ontbloeit, Amerikaanse idioot), en Reseda is de naam van een Brits jacht dat in 1884 zonk en beroemd werd toen de overlevenden terugkeerden minus de scheepsjongen die ze hadden vermoord om te eten.

Toen we spraken over Hadestown in 2019 zei je dat je echt geïnspireerd moest zijn om nog een Broadway-achtige musical te maken. Dus waarom Weggevaagd?

Het verhaal is zo donker en raar dat mijn eerste gedachte was als: “Echt waar? Een musical hierover?” Ik had een lang gesprek met Michael Mayer, en hij was echt betrokken. En ik was enthousiast om met hem te werken. Dus die dingen kwamen samen, omdat ik denk dat het een hele, hele uitdaging gaat worden. Dat spreekt me aan: hoe brengen we dit verhaal tot leven met liedjes die niet meteen een verhaal vertellen? Door de jaren heen ben ik erachter gekomen dat die uitdagingen zijn wat ik echt leuk vind aan deze kunstvorm.

Kende je het album al?

Gewoon op een vluchtig niveau – weet je, nummers zouden op de afspeellijst van iemand anders verschijnen. Maar ik had gehoord van de Reseda– vreemd genoeg deed ik een stuk met Dan Hurlin aan het Sarah Lawrence College [where they both teach], en we keken naar verhalen van mensen die verdwaald waren op zee, schipbreukelingen, dat soort dingen. En de Reseda kwam op.

Ik had er nog nooit van gehoord, en toen ik ernaar keek, dacht ik dat ik het script maar beter kon lezen. Maar ze stuurden alleen de eerste 15 pagina’s, omdat de producenten niet wilden dat ik te weten kwam wat er gebeurt. Moeten we niet weten dat het over kannibalisme gaat?

[laughing] Grote vraag. Dat maakt deel uit van de “Echt? Gaan ze dit doen?” Het is duidelijk dat er allerlei soorten schuld- en verlossingsbogen in te vinden zijn. Maar het is huiveringwekkend. Het maakt zeker deel uit van het verhaal; we doen niet alsof dat niet is gebeurd. Maar er is iets aan het leven op een walvisvaarder, het extreem moeilijke werk – het weerspiegelt iets over de Amerikaanse cultuur, kijkend door een historische lens. Er is iets heel boeiends aan het leven in de 19e eeuw, aan de vereiste inspanning om in leven te blijven.

En wat dwong je ertoe? Witte ruis? Zo’n filosofisch, satirisch verhaal lijkt geen choreografie nodig te hebben.

Er zijn drie of vier scènes die een zeer georganiseerde beweging vereisen – twee zijn nachtmerries. Ik organiseerde die lichamen en creëerde het fysieke verhaal van de dromen. Maar gedurende de hele film was Noah Baumbach geïnteresseerd in een choreografisch oog op het werk. Dus ik merkte dat ik discussies had over camerabewegingen, over het verkeerspatroon van mensen die de camera oversteken. Het was spannend om op die manier verstrikt te raken in het filmmaken. Ik ben gewend om dingen te maken waarbij het een min of meer tot het ander leidt – je kunt de tijd niet doorbreken. Je kunt wat trucjes doen, maar eigenlijk loopt de tijd nog. Film is heel anders – ik moest er echt mijn hersens omheen buigen.

By admin