Sat. May 21st, 2022


Het Martin E. Segal Theatercentrum presenteerde de 2021 Segal Center Awards for Civic Engagement in the Arts livestreaming op het wereldwijde, op commons gebaseerde, peer-geproduceerde HowlRound TV-netwerk op zaterdag 22 januari 2022 om 9.00 uur PST (San Francisco, UTC -8) / 11.00 uur CST (Chicago, UTC -6) / 12.00 uur EST (New York, UTC -5).

Sinds het uitbreken van de Corona-pandemie heeft het Segal Theatercentrum tijdens The Time of Corona een reeks openbare lezingen gepresenteerd met meer dan 300 artiesten en instellingen uit meer dan 50 landen. Het doel van de gepresenteerde initiatieven was het introduceren van artistieke projecten en concepten die een nieuw perspectief ontwikkelen op maatschappelijke en institutionele ontwikkelingen op het gebied van kunst, in het bijzonder performance art.

In New York zal een selectie van 10 baanbrekende projecten nu worden geëerd met Segal Center Awards for Civic Engagement in the Arts. Op deze manier eert het Segal Center individuen en groepen die uitzonderlijke prestaties hebben geleverd op het gebied van de kunsten tijdens Corona 2020/21.​

De Segal Center Award for Civic Engagement in the Arts werd oorspronkelijk opgericht om personen te erkennen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan het maatschappelijk debat en een echte impact hebben gehad op het hedendaagse theater en de performance in New York City. In The Time of Corona besloot het Segal Center om wereldwijde theater- en performancekunstenaars te eren die in 2020 en 2021 agenten van verandering zijn geworden.

Bezoek ons ​​HIER voor een korte ceremonie ter ere van de ontvangers van dit jaar op 22 januari om 12.00 uur EST, New Yorkse tijd, op HowlRound.com.

Honorees

Hope Azeda: Performing Arts & Media Company / Humanity Arts Festival, (Rwanda)

Hope Azeda is een van de leidende figuren in het hedendaagse Rwandese theater. Ze is de oprichter, artistiek directeur van Mashirika Creative and Performing Arts, een toonaangevend theatergezelschap in Rwanda, en ook de curator van het Ubumuntu Arts-festival dat is opgericht voor ‘het belang van de mensheid’. Tijdens The Time of Corona creëerde Azeda dagelijkse online programma’s die haar gemeenschap en de wereld, 100 stories of home, met elkaar verbinden. Daarnaast migreerde ze locatiespecifieke buitenoptredens naar digitale platforms.

Emmanuel Demarcy-Mota, Theater van de Stad: Poëtisch overleg, Parijs (Frankrijk)

Sinds de eerste lockdown hebben meer dan 200 acteurs, muzikanten, dansers en wetenschappers uit Frankrijk, Europa, Azië en Afrika zich onder leiding van Demarcy-Mota verzameld om via de telefoon ‘poëtische consultaties’ aan te bieden aan geïsoleerd publiek over de hele wereld. Het begint met een simpele vraag: “Hoe gaat het met je?” Op basis van het antwoord wordt een gedicht, een dans of een muziekstuk door de artiest geselecteerd als een ‘poëtisch recept’ en op een andere dag via de telefoon gedeeld — vanuit het huis van de artiest, in de straten, openbare tuinen van de stad , of waar dan ook. Geïnitieerd om isolement te bestrijden, kunstenaars werk te bieden en in contact te blijven met oud en nieuw publiek, vonden al snel ‘Poëtische consultaties’ ook persoonlijk plaats in ziekenhuizen, scholen, universiteiten en sociale centra. Al 25.000 mensen van over de hele wereld hebben deelgenomen. – Boek HIER uw poëtische consultatie.

Ook opmerkelijk: Demarcy-Mota’s Arts + Science Initiative & Art + Health-programma’s.

Studenten & Faculteit van Freeszfe Society: OCCUPY SZFE, Boedapest (Hongarije)

In de zomer van 2020 kwamen studenten en docenten van de SZFE Universiteit voor Theater en Film van Boedapest in opstand tegen de aanval van het nationalistisch-populistische Viktor Orbán’s autocratische regime om de controle over de meest prestigieuze kunstacademie van het land over te nemen. Eerst nam de volledige leiding van de instelling ontslag, waarna studenten het iconische gebouw in het centrum van de universiteit bezetten. Een nieuw gevormde zelfbesturende studentenorganisatie organiseerde de meest krachtige en creatieve protestbeweging in de recente geschiedenis tegen Orbán. Occupy SZFE, in de donkere schaduw van de pandemie, moest uiteindelijk de blokkade opgeven na 71 dagen, toen de verwoestende tweede golf van COVID toesloeg. Ze blijven vechten. In 2021 vormden een deel van de faculteit en studenten Freeszfe Society waar ze hun artistieke en educatieve werk voortzetten. Bekijk HIER een discussie met Hanna Milovits, Laszlo Upor en Andras Forgach tijdens de bezetting.

Abhishek Majumdar & Tanvi Shah; Sajal Mondal: HowlRound voor India, Bangalore (India)

Naast zijn artistieke werk werkte toneelschrijver, theaterregisseur en scenograaf Abhishek Majumdar maandenlang nachtdiensten om medeburgers zonder internet toegang te geven tot ziekenhuizen. Samen met zijn groep kocht hij kapotte ademhalingstoestellen, repareerde ze, organiseerde zuurstoftanks en deelde voedsel uit aan uitgehongerde medeburgers. De in Mumbai wonende theaterregisseur/dramaturg T​anvi Shah startte tijdens de tweede golf samen met haar eerstelijns-dokter-vader een hulpactie via crowdfunding, door medische apparatuur te doneren en voedselrantsoenen uit te delen in stedelijk en landelijk India. Met Majumdar was ze co-curator en produceerde ze ‘A HowlRound for India’, een 24-uurs marathon met meer dan 100 theaterartiesten uit 30 landen om te praten over de impact van de pandemie op de wereldwijde artiestengemeenschap. Freelance theateractivist en regisseur Sajal Mondal, gevestigd in West-Bengalen, leidde onder extreme Corona-omstandigheden de inspanningen om voedsel te verdelen en huizen te herbouwen die waren verwoest door de cycloon in een gebied van extreme armoede.​

Chris Myers, Antikapitalisme voor kunstenaars, New York (VS)

Tijdens de lockdown creëerde en leidde de OBIE-bekroonde New Yorkse acteur een 9 weken durende, op donaties gebaseerde mixed-media cursus, ontworpen om een ​​ruimte te creëren voor kunstenaars om deel te nemen aan een radicale klassikale opleiding in dienst van het verrijken van hun leven als beide kunstenaars en in hun bewegingswerk. De cursus heeft sindsdien zo’n 200+ artiesten bereikt en is uitgegroeid tot een gemeenschap met doorlopend aanbod en evenementen.

Thomas Oberender: Down to Earth, Berlijn (Duitsland)

“Down to Earth” was een unplugged tentoonstelling waarvan de zalen ook een dagelijks programma vertoonden van experts van verandering. Het onderwerp klimaatverandering kwam niet alleen terug in de exposities, maar leidde tot een ander soort gedrag: de tentoonstelling gebruikte geen elektriciteit, geen vluchten, alle consumptie was duurzaam en transparant. Zo ontwikkelden verschillende gemeenschappen, kunstenaars, filosofen en activisten een ander soort tentoonstellingsformat dat het besturingssysteem van onze klassieke culturele instellingen voor korte tijd radicaal veranderde. “Down to Earth“, geïnitieerd door Thomas Oberender, werd gezamenlijk gecureerd en maakte deel uit van het meerjarige programma “Immersion“.

Milo Rau/NTGent/IIPM: The School of Resistance, Gent (België)

Op zoek naar strategieën van artistiek verzet richtten Milo Rau the NTGent en IIPM – International Institute of Political Murder een wereldwijd genetwerkte “School of Resistance” op als een hybride livestream-debatreeks. Als symbolische instelling van de toekomst onderzoekt het initiatief esthetische praktijken van verzet. Activisten en kunstenaars bespreken kunst als een transformerende, realiteitscreërende praktijk.

In 2021 ook van belang: Rau’s film “The New Gospel”, zijn Theatre of the Real-project “The Congo Tribunal – The Kolwezi Hearings”, het UNESCO-NTGent creëerde het project “A filmschool for Mosul” en zijn Golden Book V “Why Theatre ?” waar Rau in zijn rol als redacteur 100 van de meest invloedrijke kunstenaars en intellectuelen ter wereld tijdens The Time of Corona de fundamentele vraag stelt: Waarom?

Papermoon Poppentheater, Yogyakarta​ (Indonesië)

Papermoon Puppet Theatre creëerde een wereldwijde conversatieserie met poppenspelers, evenals het virtuele internationale poppenfestival PESTA BONEKA#7. Tijdens The Time of Corona creëerde Papermoon STORY TAILOR: gewone burgers konden het bedrijf de opdracht geven om kleine poppenspellen te maken voor gezondheidswerkers, familieleden en geliefden. Papermoon stuurde ook poppen-doe-het-zelf-kits naar zijn publiek en gaf online workshops hoe ze te maken en te gebruiken.

Pamela Villoresi, Biondo Stabile Theater van Palermo, Palermo (Italië)

Pamela Villoresi, de Italiaanse actrice en Direttore van Teatro Biondo Stabile in Palermo, was de eerste in Italië die dagelijkse online presentaties startte zodra de lockdown begon, waardoor werkgelegenheid en compensatie werd gecreëerd voor lokale en regionale theaterartiesten. De burgemeester van de stad, Leoluca Orlando, vroeg wat de stad voor haar kunstenaars kan doen, en niet wat de kunstenaars voor de stad zouden moeten doen. Zijn regering creëerde een veilige haven voor immigranten en theaterartiesten in een stad waar “geen buitenlanders zijn, alleen burgers van Palermo”. Professor Giovanni Puglisi is voorzitter van Teatro Biondo; Partners zijn de Comune di Palermo, de Regione Siciliana en het Fondazione Teatro BIondo. Curator en producer Elizabeth Hayes brengt haar wereldwijde connecties.

Kirill Serebrennikov, Gogol Center, Moskou (Rusland)

De gevierde Russische toneel- en filmregisseur Kirill Serebrennikov werd door de Russische staatsautoriteiten veroordeeld in een verduisteringszaak die werd gezien als vergelding voor zijn politiek geladen werk – en hij was gedwongen het theater in Moskou te verlaten dat hij acht jaar lang leidde. Na een lang huisarrest keerde Serebrennikov uiteindelijk terug naar het Gogol Theater, een buitengewoon theater met open deuren dat het ontbijt serveert, de opvoeding van een jong publiek serieus neemt en waar acteurs na elke show in de kantine het publiek ontmoeten. Tijdens de lockdown in 2021 regisseerde Serebrennikov exclusief Wagners Parsifal voor de Weense Staatsopera met honderden deelnemers in dagelijkse diensten van 10 uur, ruim een ​​maand lang.​

Speciale vermelding: HowlRound Theatre Commons, Boston (VS)

HowlRound.com is een gratis en open platform voor theatermakers over de hele wereld dat vooruitstrevende, ontwrichtende ideeën over de kunstvorm versterkt en de verbinding tussen verschillende beoefenaars faciliteert. HowlRound stelt zich een theaterlandschap voor waar middelen en macht billijk worden verdeeld in alle richtingen – wat bijdraagt ​​aan een meer rechtvaardige en duurzame wereld. Gebaseerd op Emerson College in Boston, Massachusetts. Sinds 2011 zijn meer dan 3.000 livestreams en 4.000 essays gepubliceerd en gearchiveerd op HowlRound. HowlRound is: Ciara Diane, Hannah Fenlon, Jacqueline Flores, Jamie Gahlon, Ashley Malafronte, Vijay Mathew, Deen Rawlins-Harris , Joshua Robinson, Thea Rodgers en Abigail Vega.

Lifetime Award: Anne Cattaneo, Lincoln Center Theatre Directors Lab, New York (VS)

We vieren het verbazingwekkende werk en de erfenis van het Lincoln Center Theatre Directors Lab, een wereldwijd programma voor opkomende regisseurs uit vele theatrale tradities. Sinds het inaugurele laboratorium in 1995 heeft Cattaneo de talenten van meer dan 1.500 opkomende regisseurs uit meer dan 50 landen en 40 staten in de VS gekoesterd door middel van workshops, gedeelde sessies, repetities en discussies met meesterkunstenaars. Sinds 1990 is ze samen met toneelschrijver John Guare redacteur van het literaire tijdschrift The Lincoln Center Theatre Review.

Ook opmerkelijk: Cattaneo’s boek The Art of Dramaturgy, gepubliceerd in 2021 door Yale University Press.By admin