Mon. May 16th, 2022


Safe Havens Freedom Talks presenteert een gesprek over The Power of Art livestreaming op het wereldwijde, op commons gebaseerde, peer-produced HowlRound TV-netwerk op howlround.tv op vrijdag 4 februari 2022 om 8:30 am EST (New York, UTC -5) / 14:30 CET (Oslo, UTC +1).

Na drie dagen van vruchtbare discussie in december met meer dan 190 geregistreerde deelnemers van over de hele wereld aan de Safe Havens Conference 2021, is Safe Havens Freedom Talks (SH|FT) verheugd om het volgende evenement te presenteren met de titel “To create and to opposition: Mensen zullen niet luisteren naar politici, maar ze zullen luisteren naar kunstenaars”. In gesprek met drie krachtige creatievelingen in het veld en gericht op de relatie tussen kunst en politiek, zal dit evenement plaatsvinden als onderdeel van de Freedom Talks-serie. De talk wordt gestreamd op vrijdag 4 februari 2022 om 14.30 uur CET.

Gemodereerd door Celina Jerman Bright-Taylor (adviseur bij Safemuse), praten drie kunstenaars uit drie verschillende disciplines, die in verschillende contexten werken, over kunst als macht, kunst als politiek en hoe hun achtergrond hun opvattingen heeft beïnvloed in dit gesprek. Aslak Borgersrud (muzikant en journalist, Noorwegen), Hooman Sharifi (danser en choreograaf, Noorwegen/Iran) en Yasmine El Baramawy (oudspeler en componist, Zweden/Egypte) graven dieper in hoe zij geloven dat kunst de politiek moet benaderen en met mensen moet omgaan en samenleving. Dit evenement komt tot stand in samenwerking met Safemuse.

Over Vrijheidsgesprekken
Safe Havens – Freedom Talks-serie is nauw verbonden met de jaarlijkse wereldwijde Safe Havens-conferentie. De serie Freedom Talks richt zich op vraagstukken rond bedreigingen van artistieke vrijheid, persvrijheid en immaterieel erfgoed. Gasten in de Freedom Talks-serie zijn zeer goed geïnformeerde en productieve acteurs in de wereldwijde sector Rechtvaardigheid van de Rechten van de Kunsten – vechtend voor artistieke vrijheid. De Freedom Talks zijn bedoeld om ruimte te delen en het verhaal te verbreden van wie centraal kan staan, door het merk uit te lenen aan verschillende organisaties binnen de sector. De talks worden gepresenteerd in – of vertaald naar – het Engels. De talks zijn te bekijken via onze website, onze Facebook-pagina en via onze partner Howlround, waar ook eerdere evenementen worden gearchiveerd.

De deelnemers @The Power of Art

Aslak Borgersrud is vooral bekend als rapper van de politieke rapgroep die Gatas Parlament vertaalt: parlement van de straat), momenteel werkt hij als politiek journalist in Dagsavisen (Noorse krant). Hij blijft muziek uitbrengen, zowel onder zijn eigen naam als met de ska-band Hopalong AKA. Ook is hij presentator van enkele podcasts, een reizende linkse spreker en neemt hij zo vaak mogelijk deel aan antiracismedemonstraties.

Celina Jerman Bright-Taylor heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en internationaal recht. Ze heeft in verschillende landen gewerkt met mensenrechtenkwesties, maar heeft de afgelopen jaren gewerkt in maatschappelijke organisaties in Noorwegen zoals NOAS, FIVAS en de Noorse Raad voor Afrika. Ze is vooral betrokken geweest bij het werk met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Celina is gepassioneerd over hoe we door middel van kunst en creatieve uitingen licht kunnen werpen op belangrijke vragen in onze samenleving, hoe kunst nieuwe manieren opent om mensen te ontmoeten en ons in staat stelt te begrijpen hoe veranderingen in de samenleving het leven van mensen beïnvloeden.

Hooman Sharifi is een Noorse choreograaf met Iraanse roots. Hij begon zijn danscarrière met hiphop toen hij een tiener was. Daarna ging hij op zijn twintigste klassiek en modern ballet studeren. Sharifi is afgestudeerd in choreografie aan de Oslo National Academy of the Arts. Bovendien is hij vooral geïnteresseerd in de artistieke expressie die te vinden is op het snijvlak van dans, theater en grafische kunst. In 2000 richtte Sharifi zijn eigen bedrijf op, Impure Company, dat zich toelegt op het onder de aandacht brengen van maatschappelijke betrokkenheid en politiek in zijn kunst.

Yasmine El Baramawy is een Egyptische muzikant, geluidskunstenaar, Oud-artiest en componist die in 2020 naar Malmö, Zweden kwam via het ICORN City of refuge-programma. Ze ontwikkelt een origineel geluidsuniversum rond haar beoefening van de Oud – een van ‘s werelds oudste instrumenten , maar ook rond concrete muziek en andere elektronische experimenten. Ze bouwt geluidsinstallaties vermengd met poëzie en gesproken woord toegevoegd aan haar Oud live-manipulaties. Naast muziekcompositie en sounddesign is Yasmine een politiek activiste die zich bezighoudt met vrouwenrechten.

*Het evenement wordt georganiseerd door de onafhankelijke internationale NGO Safe Havens Freedom Talks (SH|FT), door middel van samenwerkingen binnen de wereldwijde Arts Rights Justice-sector, en met Safemuse die haar genadig ondersteunt als mentororganisatie in de opstartperiode. SH|FT wordt ondersteund door de Swedish Arts Council in het kader van het programma voor artistieke vrijheid, gefinancierd door Sida, de Swedish International Development Cooperation Agency, en The Freedom Talks worden gesponsord door het Swedish Institute.By admin