Mon. May 16th, 2022


“Zijn schrijven op film was altijd scherpzinnig, eerlijk en bedachtzaam. Hij leerde me het meeste van wat ik weet over acteren’, zei McBride.

Michael Wilmington (1946-2022), stierf donderdagmiddag in een hospice in het Hollywood Presbyterian Medical Center in Los Angeles aan complicaties van de ziekte van Parkinson. Hij werd in de dood voorafgegaan door zijn geliefde moeder, Edna Tulane, die in 2009 op 94-jarige leeftijd stierf.

Na korte stints in de wijk Hyde Park in Arlington, Virginia en Chicago, groeide Michael op in Williams Bay, Wisconsin, in de buurt van het Meer van Genève. Hij speelde voetbal en basketbal op de middelbare school en was de aanvoerder van het forensisch team.

Wilmington, McBride, Patrick McGilligan, de gebroeders Peary (Gerald en Danny), Peter Brunette en anderen maakten deel uit van de opmerkelijke generatie schrijvers, critici en cultuurhistorici die aan de universiteit opgroeiden. van Wisconsin, in Madison, tijdens de anti-Vietnam studentenprotestbeweging.

Michael schakelde naadloos tussen theater, kunst, performance en schrijven. Hij maakte daar deel uit van de ontluikende film- en theaterscène, en was ook een vroeg lid van een eerdere versie van Organic Theatre die Stuart Gordon in Madison creëerde. Wilmington maakte deel uit van een legendarische Gordon-productie van “Peter Pan”, die met sluiting werd bedreigd door de politie van Madison nadat het bericht de ronde had gedaan dat 10 vrouwelijke studenten naakt verschenen. (Op het moment van zijn aankondiging als de nieuwe filmcriticus bij de Chicago TribuneIn 1993 sprak Wilmington zijn spijt uit voor het afslaan van Gordons aanbod om zich bij zijn nieuwe gezelschap in Chicago aan te sluiten.) McBride regisseerde Wilmington tweemaal, waaronder een productie van Edward Albee’s Het verhaal van de dierentuin. (“Hij was briljant.”)

Michael was de hoofdrecensent voor Madison’s studentenkrant van 1970 tot 1972. Hij schreef ook uitgebreid voor het alternatieve weekblad van de stad, Landengte. Een andere goede vriend in die periode was de filmmaker en redacteur Barry Alexander Brown, die een cruciale medewerker van Spike Lee werd.

Na zijn afstuderen aan Madison, bracht Michael tijd door in New York met Brown, waar hij probeerde een poging te doen als acteur en scenarioschrijver. Het Ford-boek leidde tot het schrijven van optredens bij Beeld & Geluid en Filmcommentaar. Hij bracht een groot deel van de jaren tachtig en begin jaren negentig door in Los Angeles.

By admin