Sat. May 21st, 2022


Schoonheid en het beest mag dan een verhaal zijn dat zo oud is als de tijd, maar dat maakt het des te aantrekkelijker voor elke filmmaker en verteller om er zijn eigen draai aan te geven. In dit geval is het resultaat Studio Chizu’s Belle, geschreven en geregisseerd door Mamoru Hosoda, bekend van eerdere functies zoals Het meisje dat door de tijd sprong, Zomer oorlogen, en 2018’s Miral. Lang naar uitgekeken in de aanloop naar de release, niet alleen vanwege de naam van Hosada, maar ook vanwege zijn kritische opmerkingen gericht aan Hayao Miyazaki, Belle is een 21e-eeuwse draai aan een bekend verhaal met een prachtige uitvoering die de overloop onhandig maakt.

Het speelt zich af in een stad in het hedendaagse Japan, Belle is het verhaal van middelbare scholier Suzu die een dubbelleven leidt als de beroemdste zangeres ter wereld, Belle, in de virtuele wereld van U. Overdag is ze een normaal schoolmeisje, nog steeds rouwend om de dood van haar moeder, jaren na de gebeurtenis, met een weinig vrienden en niets opmerkelijks in haar leven. Nadat haar beste vriendin Hiro haar bij U heeft gekregen, ontdekt ze dat ze als Belle weer kan zingen, iets wat ze sinds het overlijden van haar moeder niet meer heeft kunnen doen. Nadat de Draak, ook bekend als het Beest, een van Belle’s grootste concerten tot nu toe onderbreekt, ontwikkelt ze een fascinatie en liefde voor hem, waardoor de twee dichter naar elkaar toe worden getrokken, zelfs als een groep virtuele burgerwachten geobsedeerd raakt door het ontmaskeren en vernietigen van de Draak.

Het grootste deel van de film concentreert zich op Suzu en haar karaktergroei en ontwikkeling, met subplots waaronder haar verliefdheid op een jeugdvriend en medeschoolmeisje Ruka’s verliefdheid op een ongelooflijk hechte klasgenoot. Suzu’s karakterboog laat zien dat ze van verlegen en ongelukkig in de echte wereld naar levendig en opgewonden in U gaat, en langzaam de twee helften van zichzelf samenvoegt, met hulp van de Draak en haar echte vrienden. Helaas gaat de focus op Suzu’s karakter ten koste van dat van alle anderen, aangezien zij de enige is die enige echte groei ervaart, behalve de draak, wiens karakter gehaast en onderontwikkeld aanvoelt, waarbij zijn identiteit pas bijna aan het einde wordt onthuld van de film. Hoewel de ondersteunende cast leuk is en allemaal hun plaats heeft, voelen ze meer als handige plotpunten voor Suzu’s groei dan als goed afgeronde eigen personages.

Hoewel de film veel plotpunten en zelfs kleine details zoals lichaamstaal uit de klassieke Disney-film leent die niet in het originele sprookje voorkomen, helpt de focus op Suzu en het unieke van de digitale setting om de film fris te houden en hem echt te onderscheiden van andere aanpassingen, zowel geanimeerd als live-action.

Zoals verwacht van Studio Chizu, is de animatie gewoonweg prachtig. Wat me het meest opviel, was het gewaagde verschil tussen de platte, 2D-animatie in de echte wereld en de 3D, meer getextureerde animatie in U. Hoewel het geen echte 3D is en de kunststijl hetzelfde blijft, helpt het om het verschil te benadrukken tussen de werelden. Het kleurenpalet in U is ook veel helderder en levendiger, met rijkere kleuren en gedurfde, bizarre karakterontwerpen – tenslotte, als je jezelf niet bent, waarom zou je er dan als een mens uit moeten blijven zien? Toch zijn de kleine details die worden overgedragen tussen het echte zelf van de personages en hun virtuele identiteit buitengewoon indrukwekkend, van voor de hand liggende dingen zoals Suzu’s sproeten of Ruka’s saxofoon tot subtielere maar net zo belangrijke dingen zoals het kleurenpalet van de kleine vleermuis-engel. de sleutel tot zijn identiteit.

Het acteerwerk en het talent achter Belle zijn ook echt geweldig, vooral Kaho Nakamura als zowel Belle als Suzu. Haar zang is absoluut geweldig en werkelijk betoverend, waardoor de virtuele populariteit van het personage volledig geloofwaardig is. Helaas voelt talent als Ryo Narita zich verspild aan de meestal monotone Shinobu en Koji Yakusho als Suzu’s vader. Takeru Satouh, vooral bekend als de live-action Himura Kenshin, levert ook een uitstekende prestatie als de Dragon.

Helaas, voor wat een werkelijk uitstekende film had moeten zijn, Belle heeft wel een paar nadelen. Het tempo is ongelijk en extreem traag in de eerste akte, terwijl het achtergrondverhaal in flashback wordt gespeeld, het gevoel alsof het sleept als het niet eens het hoofdgedeelte van de film is. Bovendien kiest Belle ervoor om in het laatste derde deel van de film enkele zware thema’s aan te pakken, maar ze friemelt ze slecht, waardoor het lot van twee personages op zijn best dubbelzinnig blijft en mogelijk een slechte boodschap naar het publiek stuurt, afhankelijk van hoe het wordt genomen. Dit is een schokkend contrast met de rest van de cast en hun ondubbelzinnig gelukkige eindes, evenals een hobbelige landing vanuit een soepele algemene verhaallijn. Minder serieus, er is een ongewoon moment waarop een middelbare scholiere verliefd zou zijn op een leraar, en volgens zijn foto is hij oud genoeg om haar grootvader te zijn. Het is hoofdbrekend, zo niet een beetje verontrustend in context, omdat het nooit meer naar voren komt en dus gewoon een bizarre stilistische keuze was.

Algemeen, Belle is een mooie ervaring, maar de trage start en het niet goed plakken van de landing maakt een slechte indruk. Toch, voor degenen die fans zijn van het originele sprookje of degenen die genieten van verhalen uit het virtuele universum, Belle zal een fatsoenlijke manier zijn om de tijd te doden.

SCORE: 7/10

Zoals het beoordelingsbeleid van ComingSoon uitlegt, komt een score van 7 overeen met “Goed”. Een geslaagd stukje entertainment dat de moeite van het bekijken waard is, maar misschien niet bij iedereen in de smaak zal vallen.


Openbaarmaking: de criticus keek naar een screener voor ComingSoon’s Belle beoordeling.

By admin