Mon. May 16th, 2022Deze recensie maakt deel uit van onze verslaggeving van het Sundance Film Festival 2022.


het veld: Voor zijn huwelijk met (en daaropvolgende scheiding van) Kim Kardashian, voor zijn mislukte presidentiële campagne van 2020, voor de wilde tweets en het buitensporige gedrag dat zijn publieke persoonlijkheid in de jaren 2020 zou bepalen, was er alleen Kanye West en de muziek. Vanaf het begin wist de in Atlanta geboren, in Chicago opgegroeide producer die rapper werd, dat hij een van de grootste muzikanten aller tijden zou worden; zijn eerste album, uit 2004 De schoolverlater, is bezaaid met regels in die zin (“Ik ben geboren om anders te zijn”).

Maar het kostte de wereld een tijdje om zijn ambitie in te halen, en de problemen stopten daar niet, zelfs niet nadat hij eindelijk doorbrak. De afgelopen twintig jaar stond Clarence “Coodie” Simmons aan zijn zijde, een komiek die filmmaker werd en die al snel iets zag in het 21-jarige Westen en hem de volgende twee decennia begon te volgen met een videocamera, waarbij hij uiteindelijk zijn ” Through the Wire” muziekvideo co-regisseur Chike Ozah.

De resultaten tellen op tot jeen-yuhs, een driedelige epische docuserie gestyled naar Hoop dromen, nog een langdradig verslag van arme Black Chicagoans die naam proberen te maken. In tegenstelling tot de jonge basketballers van Steve James’ opus, heeft West het echter echt gehaald, en het is die roem die Coodie & Chike uitvoerig beschrijft.

Deel I: Visie: Op het moment van schrijven is alleen deel I van het document – ondertiteld visie — ging in première op het Sundance Film Festival, en de andere twee delen worden beschikbaar gesteld wanneer het hele ding later deze maand op Netflix komt. Maar zelfs in dit eerste anderhalf uur hebben Coodie & Chike een onthutsend verhaal uit het verleden geschilderd over de oorsprong van West, waarbij ze een glimp opvangen van de man in zijn pre-fame stadia van ambitie.

Puttend uit stapels archiefmateriaal, voornamelijk vliegende B-roll die Coodie nam terwijl hij met West rondhing in opnamestudio’s, platenlabelkantoren en in de straten van Chicago, jeen-yuhs is opmerkelijk in zijn vermogen om een ​​man te vermenselijken die zichzelf allang ontmenselijkt heeft met zijn zelfgemaakte vergelijkingen met Jezus Christus en bizarre diss-tracks over Pete Davidson.

Het wordt ook afgewisseld met zangerige, slaperige vertelling van Coodie zelf, die zijn eigen perspectief in het verhaal invoegt als een verre van onpartijdige waarnemer. Het is weliswaar een beetje afleidend, gelezen als een poging om Kanye’s succes te verwarren met zijn eigen succes; er is een gevoel dat hij, ergens in dit lange verhalende weefsel, zichzelf wil positioneren als co-lead van de film in plaats van als een van de auteurs.

Wanneer de film in Coodie’s specifieke kanttekeningen duikt, verliest hij de focus: je krijgt de indruk dat we leiden tot een veronderstelde fall-out tussen filmmaker en onderwerp zodra West het goed maakt. (Dit is het probleem met het beoordelen van slechts een derde van een documentaire: er worden zaadjes gezaaid die in toekomstige afleveringen kunnen worden geoogst.)By admin