Mon. May 16th, 2022


Maar “The Gilded Age” is vooral geïnteresseerd in het verkennen van Marian’s status als venster op beide werelden, wat lang niet zo opwindend is als je zou hopen. Jacobson voegt een welkome naïviteit toe aan de rol, dat is zeker, en haar dynamiek met Peggy is zich verfrissend bewust van de onuitgesproken raciale kloven tussen hen. (In één aflevering brengt ze een verrassingsbezoek aan Peggy’s huis in de grotendeels zwarte wijk Brooklyn om wat oude schoenen te doneren, alleen om te ontdekken dat haar vermoeden dat Peggy’s familie arm was misplaatst was.) Benton, van haar kant, schittert wanneer ze mag centraal staan ​​buiten een witte blik; haar scènes met haar rijke ouders (inclusief de altijd stralende Audra MacDonald) en een zwarte journalist die geïnteresseerd is in haar verhalen, zijn enkele van de meest intrigerende van de show. Voor een Amerika dat bezig is zichzelf tot welvaart te verheffen, zijn dit de momenten die dicht bij het erkennen komen dat voorrecht aan sommigen niet wordt verleend.

Maar vanwege zijn onberispelijke cast en presentatie, bijt “The Gilded Age” af en toe meer af dan het kan kauwen. Individuele scènes schitteren, maar het tempo is nogal inconsistent, en grote subplots lijken op de achtergrond te komen en gaan met weinig tamtam. Een paar afleveringen later leiden de achterbakse machinaties van George tot rampspoed voor een wethouder wiens rekening hij moest betalen; afgezien van enkele krachtige woorden van zijn vrouw aan Bertha, speelt het nauwelijks een rol in het algemene verhaal. Veel van de jongere personages drijven mee op de achtergrond, van de ingetogen dochter van Russell (Taissa Farmiga) tot Agnes’ dandy zoon Oscar (Blake Ritson), wiens clandestiene homoseksuele liefdesaffaire de meest pittige is die de serie echt krijgt. Er is zelfs een oud Romeo en Julia-verhaal als Marian tijd begint door te brengen met de collegiale zoon van de Russells, Larry (Harry Richardson), maar hij registreert zich nauwelijks als een personage.

Toch moeten nog veel verhalende kippen slapen, en er zijn genoeg kortstondige geneugten in “The Gilded Age” om het een eerste kijkje waard te maken. Baranski spint nog steeds kurkdroge kwinkslagen met de beste van hen (“Je zult opgewonden zijn!” Nixon tjilpt naar haar; haar vernietigende reactie? “Ik ben niet meer opgewonden sinds 1865.”). Coons ijzige blik voorspelt sociale berekeningen die te omslachtig zijn om over na te denken. Bovendien is er een Cocker Spaniel genaamd Pumpkin, dus het kan niet allemaal slecht zijn.

Voor beter of slechter draagt ​​”The Gilded Age” alle sterke en zwakke punten van “Downton Abbey” naar een Yankee-milieu. Het is prachtig en prachtig geënsceneerd, met alle geruststellende praal die de historische setting mogelijk maakt. En Fellowes lijkt meer geneigd om openlijk kritiek te uiten op Amerika’s klasse- en rassenscheidingen dan in zijn zonovergoten nostalgie naar het Engeland van koning George. Maar kun je echt zo kritisch zijn over de krachten die zulke opzichtige rijkdom hebben opgebouwd als je laat zien dat rijkdom deel uitmaakt van de aantrekkingskracht? De tijd zal leren of het trans-Atlantische experiment van Fellowes zal werken, of dat dit soort Merchant-Ivory-formule eindelijk zijn beloop heeft.

The Gilded Age gaat op 24 januari in première op HBO. De eerste vijf afleveringen werden gescreend voor beoordeling.

By admin