Tue. May 17th, 2022


Stel je voor: je bent 12 jaar oud en je moeder heeft je net afgezet bij je laatste dansconventie (een van de zes dit jaar, inclusief Nationals). De balzaal waarin je zult dansen is ongeveer 65.000 vierkante meter groot, maar op de een of andere manier barst hij bijna vol met een zee van getalenteerde jonge dansers in neonkleding die heen en weer schommelen tussen oorverdovend gebabbel en intense focus. In de komende twee dagen leer je grofweg zeven verschillende combinaties, in zeven unieke genres, van zeven verschillende choreografen (die je allemaal je jonge leven hebt aanbeden). Tussen de lessen door strijd je in 10 nummers, inclusief je standaard teamstukken, een solo, kleine groep, uitgebreide lijn en trio. Elke dans wordt uitgevoerd voor een rij juryleden met getuite lippen (van wie velen de choreografie in de eerste plaats op jou hebben gezet), zowel op onredelijk vroege als onredelijk late uren. De resultaten van hun beoordelingen, samen met de resultaten van de beursauditie waaraan je zult deelnemen, zullen je vertellen hoe je het doet ten opzichte van je leeftijdsgenoten – waardoor je gedwongen wordt om gevoelens van intense trots of verpletterende onzekerheid te overwinnen.

Het is het soort stressvolle/hoge prestige-omgeving die een volledig gevormde volwassen angst zou geven, laat staan ​​​​een zich ontwikkelende preteen. We spraken met danspsycholoog Dr. Lucie Clements en twee dansers die met succes door de snelkookpan van de competitiewereld hebben genavigeerd, Alyssa Allen (Hubbard Street Dance Chicago; 2014 Senior Female Best Dancer bij The Dance Awards Las Vegas) en Jemoni Powe (NYU Tisch School of the Arts; 2021 NYCDA National Senior Male Outstanding Dancer), over hoe je geaard kunt blijven tijdens bedwelmende dansmomenten zoals deze.

Het ding over succes

Als het gaat om geaard blijven, zijn enkele van de grootste hindernissen waarmee dansers worden geconfronteerd, onderscheidingen, titels en beurzen. Voor velen kan succes een extrinsieke drang om te dansen worden. “Je kunt worden gereguleerd door succesvol te zijn en het goed te doen”, zegt Clements. “Het kan behoorlijk verslavend zijn.” Om deze gevoelens te bestrijden, raadt Clements aan om opnieuw contact te maken met diepere redenen om te dansen, dus of je nu succesvol bent of niet, je geluk is niet afhankelijk van externe dingen zoals likes op sociale media of het winnen van prijzen. “Het beste wat iemand tegen me kan zeggen na het winnen van een wedstrijd is: ‘Ja, ik heb gewonnen, maar het belangrijkste is dat ik op het podium stond, me goed voelde en plezier had'”, zegt Clements. Externe validatie kan voortkomen uit elke hobby of passie. Het belangrijkste is, vind je het echt leuk om op te treden?

Alyssa Allen leerde deze les als jonge conventiedanseres, overmand door zenuwen, angst en hoge verwachtingen. “Voor mij was winnen het allerbelangrijkste”, zegt Allen. “Ik zou er alles aan doen om opgemerkt te worden. Ik kon alleen wedstrijden doorstaan ​​omdat ik omringd was door hele toffe dansers van mijn leeftijd die een andere aanpak hadden.” Volgens Allen vonden haar vrienden winnen niet zo belangrijk. In plaats daarvan waren wedstrijden en conventies aanvullende training- en prestatiemogelijkheden om hun studiotraining aan te vullen. Als ze nu terug zou kunnen gaan, zegt Allen dat ze harder zou werken om de geluksdans te koesteren die haar bracht toen ze voor het eerst begon. “Ik zou tegen mezelf zeggen dat ik nooit de mening van iemand anders mijn liefde voor beweging moet laten afnemen – het is heilig en individueel”, zegt ze.

Jemoni Powe voelt hetzelfde. “De waarde van prijzen wordt gedevalueerd als je bedenkt dat dit eigenlijk gewoon kansen zijn om te leren en vooruitgang te boeken”, zegt hij. “Als je eenmaal naar de universiteit gaat, geeft niemand er meer om.”

Alyssa Allen, een jonge vrouw met donkerbruin haar in een lichtgeel overhemd en een knalgele broek, springt de lucht in met gebogen knieën en haar hoofd achterover.

Alyssa Allen is bezig aan haar derde seizoen bij Hubbard Street Dance Chicago.
Foto door Frank Ishman

Perspectief behouden

Voor veel jonge dansers met grote ambities binnen de industrie, kan elke kans aanvoelen als een do-or-die-ervaring. Op die momenten moeten studenten perspectief zoeken. “Ik weet dat je opgemerkt en herkend wilt worden”, zegt Allen. “Maar er zijn verschillende soorten beloningen in het leven en in dans die niet materieel zijn. Blijf trouw aan wat je geluk brengt in dans, en de dingen zullen precies zo lopen als je nodig hebt.”

Qua ontwikkeling bevinden de meeste wedstrijddansers zich in een fase van hun leven waarin vergelijking door het dak gaat. Clements raadt dansers aan om die vergelijking eerder positief dan negatief te gebruiken. “Zoek iemand die ouder is dan jij en die een traject heeft gevolgd dat je misschien wilt volgen”, zegt ze. Bijvoorbeeld een danser die je bewondert en die vorig jaar een wedstrijd won en die je dit jaar zou willen proberen te laten slagen. Zorg ervoor dat hun doelen voor jou haalbaar zijn. Het belangrijkste is om te erkennen dat ook zij een geschiedenis met mislukkingen hebben, dus als je niet dezelfde doelen bereikt die zij hebben bereikt, kun je zien dat het niet definitief is en dat je ook vooruitgang kunt blijven boeken.

Alyssa Allen, een jonge vrouw met donkerbruin haar in een lage paardenstaart, gekleed in een zwarte cropped tanktop en zwarte korte broek, voert een zijwaartse beweging uit op relevu00e9 op het podium van The Dance Awards.

Allen was de 2014 Senior Female Best Dancer bij The Dance Awards in Las Vegas.
Foto met dank aan The Dance Awards

Hoe om te gaan met uw stress

Volgens Clements kunnen angst en opwinding gemakkelijk worden verward. Je gevoelens op je verjaardag zijn bijvoorbeeld vergelijkbaar met wat ze zijn bij een optreden. “Gevoelens van opwinding en druk kunnen goed zijn als je ze positief laat zijn in plaats van negatief”, zegt ze. Allen kan betrekking hebben op het bewandelen van de dunne lijn van angst en opwinding bij wedstrijden. “Ik werd vaak het meest angstig als me werd gevraagd om te improviseren op het podium van Nationals”, zegt ze. “Mijn hoofd ging vaak helemaal leeg van stress. Toch vonden sommige van mijn favoriete dansmomenten plaats in die lege ruimte waar ik uit instinct danste in plaats van te proberen indruk te maken op iemand. Ik probeer me dat te herinneren als ik nerveus ben.”

Terwijl sommige dansers het goede kunnen vinden in angstige momenten, worstelen anderen. Voor degenen in het laatste kamp beveelt Clements aan dat ze zich niet concentreren op hun negatieve gedachten. “Wees niet boos op jezelf, want stress kan een spiraal vormen”, zegt ze. “Als je angstig bent, worden je gedachten geïnternaliseerd. Probeer de gedachte op te nemen en stel je het buiten je hoofd voor. Plaats het op een wolk of een ballon in je geest. Laat het nog steeds bestaan, maar maak het gescheiden van jezelf.” Als dat niet werkt, raadt Clements aan om vier seconden lang in en uit te ademen en een woord van vier letters (zoals ‘liefde’ of ‘hoop’) achterstevoren te spellen. Dit zou moeten helpen om te voorkomen dat je geest racet.

Powe heeft zijn eigen proces om met stress om te gaan: mindfulness. “Ik probeer me te concentreren op eenvoudige dingen die gemakkelijk te begrijpen zijn, zoals de beats in de muziek”, zegt hij. “Het is de enige manier om mezelf geaard te houden.”

By admin