Mon. May 16th, 2022


Sommige dansers schrijven memoires. Maar sinds december 2019 onderzoekt multidisciplinaire kunstenaar Janis Brenner een andere methode om haar artistieke autobiografie samen te stellen: collage.

Er is de omtrek van een huis, met foto's van lucht en wolken die door de ramen komen.  Badend in blauwe tinten, in de schemering en een paar groene grassen en bomen, gecreëerd door zorgvuldig gescheurd en geplaatst papier, creëert de serene, nazomersfeer een kalmerende, uitnodigende sfeer, met meerdere halve maantjes verspreid over het tafereel.
Janis Brenner’s Halve Maan Upstate. Met dank aan Brenner.

Brenner’s optreden en creëren komt uit een tweeledige lijn: de eerste, van Mary Wigman, vertakt door directe studie met Hanya Holm, Alwin Nikolais, Phyllis Lamhut en Murray Louis, in wiens gezelschap ze danste; de tweede door een langdurige werkrelatie met Meredith Monk. Deze samenvloeiing van meedogenloos improvisatiespel en nauwgezette compositorische strengheid is thuis in een beeldende kunstvorm.

“Ik krijg een impuls om een ​​stuk over Murray Louis te maken”, zegt ze, terwijl ze een voorbeeld geeft om haar proces te illustreren. “Ik vind sommige kleuren die me aan Murray doen denken, en sommige foto’s die spreken tot zijn essentie. Hoe krijg ik Murray in beweging op een plat canvas? Misschien moet ik het ondersteboven keren. Misschien moet ik deze foto overschilderen. Ik probeer al deze dingen uit, dan kom ik op een plek waar… deze hoek werkt echt. Dat bewaar ik en van daaruit ga ik verder met componeren.”

Op deze manier werken staat sinds eind 2019 in voor de choreografische drang van Brenner. Hoewel noodzakelijk door pandemische beperkingen, is het artistiek evenzeer bevredigend gebleken. “Mijn bedrijf is ontbonden en ik kan me echt niet voorstellen dat ik het terug zou brengen als een doorlopende entiteit”, zegt ze. “Ik heb er 30 jaar een gehad; Ik ben het er mee eens dat ik het moet laten gaan.”

Wat Brenner wel aan de horizon heeft, is haar eerste galerieshow. Van 10 tot en met 17 januari zal Brenner in Susan Eley Fine Art in New York City werk tonen samen met twee danscollega’s die ook in beeldende kunstpraktijken zijn gekomen: Christine Jowers, die een verscheidenheid aan kleurrijke werken in verschillende media zal tonen, en JoAnna Mendl Shaw, die zwart-wit “krabbel”-schilderijen maakt die abstracte en lichamelijke vormen met elkaar verweven. [Editor’s note: The show has been postponed until March, dates to be announced, due to COVID-19 concerns.]

Een digitale collage.  In het midden draait Jowers rond, haar rok en haar wapperend.  De foto's die de rest van de collage vormen, zijn genomen op het thuiseiland St. Thomas, Maagdeneilanden, op Jowers' thuiseiland: hibiscus, lucht met pluizige wolken en zeedruiven, digitaal gesneden, gelaagd en gekleurd in roze, blauwe, sinaasappelen en goud.
Christine Jowers’ Christine: Hoe ik me voel als ik dans. Dansfoto in collage door Julie Lemberger, Courtesy Jowers
Een vierkant van stippelpapier met abstracte, bijna cartooneske tekeningen in zwarte inkt.  Een paard springt op een opwaartse diagonaal, omringd door vogels, slangen en andere wezens die langs een soortgelijk vlak zijn georganiseerd.
JoAnna Mendl Shaw’s Equine Rising. Met dank aan Shaw

“Het is mijn antwoord op een seizoen in New York”, zegt Brenner, “behalve dat de kunst aan de muren hangt in plaats van op het podium.”

By admin