Sat. May 21st, 2022


Justice League, Joss Whedon, Gal Gadot

De opkomst en ondergang van Joss Whedon is een ingewikkeld garen met veel klitten. Die klitten zijn sindsdien in knopen veranderd als de ooit gevierde maker van Buffy de vampiermoordenaar is een schaduw van zijn vroegere glorie geworden nadat een reeks vernietigende verhalen zijn carrière en publieke imago hadden aangetast. Voordat deze verhalen over narcisme, misbruik en ontrouw de krantenkoppen werden voor elk entertainmentkanaal in het hele spectrum, was Whedon onaantastbaar en werd door velen beschouwd als een god onder de makers van het fantastische en vooruitstrevende.

O, hoe de machtige is gevallen.

In 2017 publiceerde Whedon’s ex-vrouw, Kai Cole, een open brief over hem die de smaak van Whedon’s goede naam in de mond van fans veranderde. In haar brief beschreef Cole Whedon als een… “hypocriet predikt feministische idealen” en beschuldigde hem ervan haar tijdens hun huwelijk te hebben bedrogen, ook met actrices op de set van Buffy. Toen, in 2020, acteurs Ray Fisher en Gal Gadot, die met Whedon hadden gewerkt aan Justice League, beweerde dat hij hen meermaals had mishandeld. Fisher ging zelfs zo ver om het gedrag van Whedon te beschrijven als: “grof, beledigend, onprofessioneel en volkomen onaanvaardbaar.”

Met de vuile was van Whedon klaargelegd voor iedereen om te zien, was het eindelijk tijd voor Buffy actrice Charisma Carpenter om haar waarheid te spreken over haar ervaringen met de beroemde filmmaker. Op haar persoonlijke Instagram-account zei Carpenter dat Whedon een… “geschiedenis van terloops wreed zijn.” Vervolgens beschreef ze een ongemakkelijke woordenwisseling die plaatsvond nadat Carpenter zwanger was geworden.

Je kunt het bericht van Carpenter hieronder volledig lezen:

Waarom herhalen we de zonden van Joss Whedon’s verleden op deze slaperige maandagmiddag? Het is omdat Whedon afgelopen lente ging zitten met… Gier‘s eigen Lila Shapiro voor zijn eerste diepte-interview sinds geruime tijd. In het artikel beschrijft Shapiro Whedon als kijkend “bleek en hoekig met wallen onder zijn ogen.” Dit is verre van het mentale beeld dat velen hebben van Whedon, die doorgaans wordt gezien als: “deegachtig” en “knap.” Terwijl ze gingen zitten om te praten over de vele problemen die zijn gescheurde carrière teisterden, bekende Whedon dat hij “bang voor elk woord” dat stond op het punt uit zijn mond te komen.

Toen hem werd gevraagd naar verschillende aantijgingen die tegen hem waren gelobbyd, gaf Whedon toe dat hij niet zo was “beschaafd” vroeger.

Het volgende is overgenomen uit het rapport van Shapiro:

“Ik was jong,” zei Whedon. ‘Ik schreeuwde, en soms moest je schreeuwen. Dit was een heel jonge cast en het was gemakkelijk om van alles een cocktailparty te maken.” Hij zei dat hij nooit opzettelijk iemand zou vernederen. “Als ik iemand van streek maak, zal dat een probleem voor mij zijn.” De kostuumontwerper die zei dat hij haar bij de arm had gepakt? “Dat geloof ik niet”, zei hij hoofdschuddend. “Ik weet dat ik boos zou worden, maar ik was nooit fysiek met mensen.” Had hij gezoend met een actrice op de vloer van iemands kantoor? “Dat lijkt vals. Ik begrijp dat verhaal niet eens een beetje.” Hij zette zijn bril af en wreef over zijn gezicht. “Ik zou naar de wc moeten rennen.” Toen hij terugkwam, zei hij dat het verhaal niet logisch voor hem was omdat hij… “leefde in terreur” dat zijn zaken worden ontdekt.

Toen het gesprek overging op de set van Justice League, Whedon leek nog ongemakkelijker dan voorheen. Whedon had Zack Snyder vervangen als directeur van Justice League nadat de dochter van Snyder door zelfmoord stierf. Snyder stapte uit het project om te rouwen. Ondertussen kreeg Whedon de leiding over een groot aantal nieuwe opnames om de algehele toon van Snyders film te veranderen. Whedon, iemand die berucht is omdat hij wil dat zijn acteurs regels voorlezen die hij woordelijk heeft geschreven, had naar verluidt een groot probleem met het improviseren op de set. Een acteur die zich verzette tegen de eisen van Whedon was Gal Gadot. Nadat Gadot en Whedon woorden hadden uitgewisseld, zei Gadot dat hij haar had beledigd en zelfs de toekomst van haar carrière had bedreigd. Een bemanningslid op de set van Justice League zei dat hij Whedon had horen zeggen waar hij nog nooit mee had gewerkt… “een grovere groep mensen” dan de Justice League vorm.

Whedon vertelde Shapiro dat de woordenwisseling met Gadot niet was gebeurd zoals de actrice had beweerd. “Ik bedreig geen mensen. Wie doet dat?” Hij ging toen verder met te zeggen dat “Engels is niet haar eerste taal, en ik heb de neiging om irritant bloemig te zijn in mijn spraak.” Wauw! Als Whedon hoopte de lucht te klaren met dit interview, had iemand hem moeten zeggen geen mistmachine mee te nemen. Goed verdriet.

Whedon herinnerde zich toen ruzie over een scène die Gadot wilde knippen. Hij vertelde haar gekscherend dat als ze er vanaf wilde komen, ze hem aan een spoorlijn moest vastbinden en dat over zijn lijk moest doen. “Toen kreeg ik te horen dat ik iets had gezegd over haar lijk en het binden haar naar de spoorlijn”, hij zei. (Gadot was het niet eens met Whedon’s versie van de gebeurtenissen. “Ik begreep het perfect”,

Toen het tijd werd om uit te leggen waarom hij belangrijke delen van Cyborgs (Ray Fisher) rol in heeft geschrapt? Justice League, zei hij de verhaallijn van het personage “logisch niet logisch”, en dat hij het acteerwerk van Fisher slecht vond. Whedon houdt vol dat hij uren met Fisher heeft doorgebracht terwijl de twee probeerden veranderingen in Cyborgs verhaal te bespreken en dat die gesprekken vriendelijk en respectvol waren. Volgens Whedon was geen van de beschuldigingen die Fisher op het moment van zijn verontwaardiging aan de media had geuit “hetzij waar of verdiend om te bespreken.” Zoals Whedon het ziet, kan hij maar één verklaring bedenken voor het gedrag van Fisher. “We hebben het over een kwaadaardige kracht”, hij zei. “We hebben het in beide opzichten over een slechte acteur.”

“Niemand is ooit van een voetstuk in iets anders dan een put gevallen”, Whedon vertelde Shapiro over alles wat er was gebeurd.

Voor veel, veel meer over Whedon’s huidige gemoedstoestand en opvattingen over hoe zijn beroemdheid de afgelopen jaren is uitgewist, bekijk zeker het volledige rapport van Lila Shapiro. Het is een vernietigende lezing die je tijd zeker waard is. Wat Whedon betreft, ik weet niet zeker wat hij dacht toen hij instemde met dit interview. Het schildert hem zeker niet af als een machtige feniks die eens uit de as zal herrijzen en helderder zal branden dan ooit tevoren.By admin