Sat. May 21st, 2022


Kartonnen transformatie en andere activeringen

Bloodtide-herdenkingen en -festiviteiten nemen een veelheid aan vormen aan die nog steeds in opkomst zijn, waaronder kartonnen transformatie, parade, optocht, feest, herstellende terugkeer (via Blood-drives en herverdeling van middelen naar door BIPOC geleide landprojecten), tijdcapsulebouw, herstel van leefgebieden, vinkjes , crabaoke (veranderde teksten!) en onmogelijke dansen.

Waarom vinkjes checken? Omdat teken een van de naaste verwanten van degenkrabben zijn, kruipen ze rond op ons en compliceren de cirkel van wie wiens bloed neemt.

En wat zijn onmogelijke dansen? Dit zijn verdoofde activiteiten die ons eraan herinneren dat we gewoon een stijve, vlezige vijfpuntige ster met vier ledematen en een hoofd zijn, of kunnen zijn, en slechts zo veel manieren om ze te bewegen. Ze zijn onmogelijk vanwege ons lichaamsplan. Het zijn onmogelijke dansen omdat we mensen zijn, niet tienbenig of gevederd. Nieuwe houdingen aannemen, exoskeletten aannemen, proberen te ‘zien’ met maanreceptoren – dit zijn manieren om te verontrusten. Het is verontrustend voor specieïsme om te beseffen op welke manieren wij mensen niet weten hoe ze moeten zien, voelen of bewegen – om te beseffen dat we niet eens weten hoe we moeten weten wat ze ‘weten’. Onmogelijke dansen bieden een nieuwe opening waardoor Bloodtide-beoefenaars in zichzelf, andere wezens, en dit moment in onze onmogelijke tijd kunnen vallen.

Via naturedrag moedigt Bloodtide ook een onderzoek aan naar een ander soort drag, een derde vorm – geen drag king of queen maar meer dan menselijk, een soort royalty maar toegankelijk voor iedereen met een lichaam: drag kin!

Hoe zit het met de transformatie van karton? Karton heeft een transformerende kracht, en hier leun ik op twintig jaar vakantie-achtig knutselen met gemeenschappen. Karton fungeert als een golfkarton uitvloeisel van de uitspraak van Lucille Clifton dat “we niet kunnen creëren wat we ons niet kunnen voorstellen.” Door de schepping kan wat we ons voorstellen, worden onthuld. Ik volg het voorbeeld van karton in mijn eigen performancewerk en bij het faciliteren van de creatie van grote marionettenparades en optochten; de lokale afvalstroom bepaalt wat we maken. Deze stijve en slappe medewerker is, net als wij, gemaakt van zijn voorouders en in staat om alles te worden – behalve ruimte. Karton is omkeerbaar en informatief. Het komt met de gratie van eindeloze herhalingen. Te groot gesneden? Knip het af. Te strak maken? Voeg een stuk toe. Het leert de vorm die het nodig heeft om naast onze handen te zijn. We kunnen van karton leren hoe we vrij kunnen zijn en van vorm kunnen veranderen.By admin