Tue. May 17th, 2022


Boven: Peter Hall en Maria Ewing; Onder: Maria Ewing en Rebecca Hall. Met dank aan Rebecca Hall.

Haar relatie met Mr. Hall, een oprichter van de Royal Shakespeare Company en toen directeur van het National Theatre, bloeide op tijdens het uitvoeren van Mozarts “Cosi Fan Tutte” in Glyndebourne in 1979. Ewing trouwde met Hall op Valentijnsdag in 1982. Dat huwelijk produceerde Rebecca , het enige kind van mevrouw Ewing. Hoewel zij en Mr. Hall in 1990 scheidden, bleven ze vrienden tot aan zijn dood in 1997.

Mevrouw Ewing stond bekend om haar ongelooflijke vermogen om op het podium te acteren en om haar zang. Operarollen zijn melodramatisch en groter dan het leven, en ze was niet bang om geïnspireerd te worden door haar eigen emoties bij het interpreteren van haar rollen. “Acteurs praten over wat hun personages voelen”, zei mevrouw Ewing. “Maar je hebt het over jezelf – je idee en je begrip van het personage. Uiteindelijk ben jij het die overkomt.” Ze speelde een beroemde naaktscène tijdens Hall’s productie van Strauss’ ‘Salome’, ondanks de wens van haar man dat ze een G-string zou dragen. “Maar ik denk dat dat oneerlijk is en ik denk dat het vulgair is”, zei ze tegen een… BBC Radio 4-show. “Naaktheid is in deze context niet vulgair, evenmin als de naaktheid die we in de meeste klassieke schilderijen zien.” Ze zei later in een LA Times interview: “Ik doe wat ik denk dat goed is. Als dit risico lijkt te nemen of gewaagd lijkt – het zij zo. Het theater is bedoeld als een plek waar emoties worden losgelaten en waar je jezelf onthult.”

Ze stopte in 1997 met grootschalige producties, maar bleef opnemen en recitals geven. “De stem bereikt een bepaald hoogtepunt rond je dertigste en vanaf dat moment is het de echte zang,” vertelde ze The LA Times in 1992: “Dan gebeurt het echte leven ook. Naarmate je leven vordert, beïnvloedt het je werk. Welke emotie je ook doormaakt, je kunt het allemaal gebruiken. Ik denk dat dat is waar theater over gaat.”

Mevrouw Ewing stierf op 71-jarige leeftijd, slechts enkele dagen na het verschijnen van haar dochter in de PBS-serie, “Finding Your Roots”. De echte onthullingen over haar familie door Dr. Henry Louis Gates, Jr. waren net zo adembenemend en melodramatisch als sommige van haar operarollen. Hij onthulde dat de vader van Maria Ewing, Norman, niet deels een Native American was, zoals ze dachten, maar in documenten uit die tijd werd vermeld als ‘deels mulat’. Zijn vader, John Ewing, was een van de meest prominente Afro-Amerikanen in Washington, en een van haar voorouders was naar schatting een van een klein aantal gekleurde mensen die vochten in de Amerikaanse Revolutie (u kunt enkele details lezen hier).

Rebecca Hall en Maria Ewing. Met dank aan Rebecca Hall.

Rebecca voelt zich gelukkig dat ze een vertoning van haar film “Passing” heeft kunnen delen met mevrouw Ewing. Ze zei dat haar moeder ongelooflijk ontroerd was bij het zien van de film die ze had gemaakt. “Er waren veel tranen”, merkte ze op. “Ze zei dat ze het gevoel had dat haar vader er op een bepaald niveau door zou zijn vrijgelaten omdat hij er nooit over kon praten. Dit heeft onze familie de mogelijkheid gegeven om niet het gevoel te hebben dat er iets verborgen is.”

Rebecca zei dat haar moeder ook de kans had om haar aflevering van “Finding Your Roots” te zien, en besefte dat de raciale waarheid van haar familieachtergrond eindelijk werd gevierd. Brava! Na zo’n voorname carrière op het podium en in het leven, stierf mevrouw Ewing stilletjes op zondag 9 januari, buiten haar huis in Detroit.

Maria Ewing. Met dank aan Rebecca Hall.

Headerfoto’s met dank aan Tony Romano.

By admin