Mon. May 16th, 2022


“Ozark” volgt een vergelijkbare logica voor zijn laatste seizoen – althans voor de eerste zeven afleveringen die op 21 januari naar Netflix komen. Door deze afleveringen heen strooien zijn cruciale uitbarstingen van emotie. Het strenge gezicht van FBI-agent Maya Miller (Jessica Frances Dukes) wordt verbrijzeld door de schok van het besef van het verschil tussen wat zij denkt dat haar werk is en wat de FBI denkt dat haar werk is. Farmaceutische CEO Clare Shaw (een onvaste, misplaatste Katrina Lenk), een soort Mercer/Sackler-stand-in, zij het een berouwvolle, is volkomen aangenaam als Wendy en Marty Byrde (respectievelijk Laura Linney en Jason Bateman) haar pitchen over het doneren aan hun stichting, maar wanneer ze zich realiseert dat ze haar voorstellen om opium van het kartel te kopen, zakt haar beleefde glimlach en de kamertemperatuur tegelijk. Gezien de moord op karteladvocaat Helen Pierce (Janet McTeer), wil Wendy Jim Rattlesdorf (een diep onderschatte Damian Young) inhuren, die we voor het eerst ontmoetten in seizoen twee als de rechterhand van Charles Wilkes (Darren Goldstein). Wendy oefent haar gloednieuwe advocaat-cliëntprivilege uit en informeert Jim dat zij en haar man kartelgeld witwassen. De uitdrukking van het gebroken ei op mijn voorhoofd op Youngs gezicht is Emmy-waardig.

Seizoen vier is op zijn best wanneer het behendig constant wisselende allianties en karakterontwikkelingen binnen die emotionele uitbarstingen beheert. Dit omvat het nieuwe en aanzienlijk moeilijkere leven van Ruth. Aan het einde van seizoen drie stopte Ruth Langmore (de altijd geweldige Julia Garner) met werken voor de Byrdes, verwoest door Wendy die haar eigen broer en Ruth’s vriend, Ben (Tom Pelphrey) naar zijn dood stuurde. We zagen haar voor het laatst de papaverboerderij bewonderen met neef Wyatt (Charlie Tahan), die in ‘s werelds meest verontrustende live-in romantische relatie is met de schietgrage Darlene Snell (Lisa Emery). Ruth bereidt zich nu voor op het witwassen van de opbrengst van de heroïneoperatie, maar zij en Darlene botsen vaak en proberen allebei hun instinct te prioriteren. (Het moet gezegd worden dat Darlene’s aanhoudende losgeslagen karakter doet me verlangen naar Helen, die vervelende mensen opruimde zonder poespas, zonder poespas. Mevrouw Snell daarentegen blijft iedereen sturen die zich aan de zakelijke kant bevindt van haar jachtgeweer.) Kartelbaas Omar Navarro (Felix Solis) vecht om de controle over het drugsimperium met zijn onbezonnen, Amerikaans opgeleide neef Javi (Alfonso Herrera), wiens impulsieve beslissingen bijna iedereen in de show vaak in gevaar brengen. Verenigd in zowel hun verdriet over Bens dood als haat voor Wendy, begint Jonah (Skylar Gaertner) geld wit te wassen voor Ruth, ondanks dat hij thuis woont en getuige blijft van de litanie van misdrijven van zijn familie.

Over Wendy gesproken: ga opzij, Heisenberg, er is een nieuw monster in de stad. Laura Linney schiet dit seizoen op alle cilinders en glijdt in nanoseconden van honingzoete weldoener zakenvrouw naar hemlock-dodelijke misdaadbaas. Wendy begint dit seizoen met een verrassende tweeledige act. Op onbewaakte momenten flitst oprecht schuldgevoel over wat ze Ben heeft aangedaan over haar gezicht. Maar de rest van de tijd verkoopt ze haar dode broer, tijdens persconferenties voor de afkickcentra die de Byrde Foundation bouwt, als “vermist vanwege zijn leven lang worstelen met opioïdenverslaving.” Dit alles is natuurlijk paardenstront en houdt niemand voor de gek die haar kent, ook Ruth niet, wiens weinige geluksmomenten in Bens armen werden doorgebracht; Marty, die ontsteld is dat Wendy haar dode broer als PR-voer zou gebruiken; en Jonah, hard op weg de slimste Byrde te worden. Wendy slaagt er niet in om Jonah elke keer van haar verdriet te overtuigen, en haar bloedhete woede groeit met een orde van grootte elke keer dat haar familiale instincten haar in de steek laat.

By admin