Mon. May 16th, 2022


Aura Blaze is een dreampop/shoegaze/psychpop-project gestart door producer en instrumentalist Rhode Rachel met zijn Zappa-achtige debuutalbum uit 2015. Duidelijk beïnvloed door vroege psy-and-surf-rock zoals de Beach Boys, King Crimson en The Doors met een vleugje psychobilly a’la The Cramps, was Aura Blaze’s stijl destijds groots en gedurfd en was energetisch een soort retro- stijl match met The Polyphonic Spree. Dit enorme, orkestrale geluid komt echter maar uit één persoon, dus het is niet verwonderlijk dat Rachel naam heeft gemaakt in meer dan één indie-genre.

Hoewel het debuutalbum bijna allemaal analoge rock was, is het ook niet verwonderlijk met zijn filmische, meer dan levensgrote, Spector-achtige muur van geluidsstijl dat Aura Blaze bij latere releases elektronische methoden zou gebruiken. 2019’s De sprankelende zwarte toonde meer voor de hand liggend elektronisch spel, zowel in geluidsontwerp in synths, als een gezonde zweem van Jethro Tull-achtige prog-rock. In 2020 zag zijn volgende single “The Plight of the Soul Ablaze in the Face of Mortal Drudgery” – probeer dat vijf keer snel te zeggen – dit traject voortzetten met zowel prog-achtige verhalen als psychedelische slierten geluid, maar met nog meer synths en geluidsontwerp .

Een focus op esoterische en spirituele throwback-vibes met psychedelische muziek leek de stijl van Aura Blaze te stimuleren door de eerder genoemde superlange titel, maar het nam een ​​harde wending, of beter gezegd, een evolutionaire stap, met Rachels volgende nummer, “Trans -Dimensionale palmboom.” Overschakelend naar een meer jaren 90 The Cure-stijl gitaar, maudlin-tonen en veel meer ambient sound-ontwerp, werd Rachel’s zang zachter en meer drone-achtig om te evenaren, Ian-Curtis-op-zijn-medicijnen toveren (of gewoon een bariton Ian Brown, misschien?) vibes. De muziek was veel meer shoegaze en dreampop dan psychrock. Gemoderniseerd maar toch zijn astrale punt duidelijk makend, maakte “Trans-Dimensional Palm Tree” indruk en is nog steeds een van de meest gestreamde nummers op de Spotify-pagina van Aura Blaze.

Flash vooruit naar ruimdenkendheid, Rachel’s nieuwste EP-aanbieding die vorige maand op kerstavond uitkwam, heeft die shoegaze-ader behouden, maar de psychrock en nog meer stijlen opnieuw opgenomen in de twee originele nummers. Het titelnummer is net zo operaachtig en groots als Rachel’s eerdere werk, maar de coole postpunk vocale tenor- en akkoordprogressies zijn er nog steeds in schoppen. Er is ook progressief baswerk, synths in de stijl van de jaren 80 en zelfs een beetje disco uit het late tijdperk die de grotere, theatrale geluiden koppelt aan de zachte vox. “The Summer Solstice” is een eerbetoon aan de jaren 60-psychroots van Aural Blaze met orgelsynths in Doors-stijl en surfrockmelodieën, terwijl Rachel tekstueel hulde brengt aan de zon als een letterlijke “Aura Blaze”.

Het laatste nummer op ruimdenkendheid, als er lezers zijn die twijfelden aan het vermogen van deze lankmoedige shoegaze-nerdauteur om zo’n invloed uit het werk van een moderne kunstenaar te halen, is dit een cover van “The Only One I Know” van The Charlatans UK. Ongetwijfeld een icoon van Brit Rock en shoegaze uit de jaren 90, werden The Charlatans ook sterk beïnvloed door mod-en-psych rock uit de jaren 60, dus daar. Rachel’s versie van de grootste hit van The Charlatans zou met recht een remix kunnen worden genoemd, aangezien hij nog veel meer ruimtelijk klinkend ambient sound-ontwerp toevoegt aan de originele structuur van het nummer (mogelijk zelfs de originele stengels) en meer versieringen rond de synths, waardoor het zelfs meer theatraal en wall-of-soundey dan het origineel. Het is een grandioze update van de klassieker en hij doet het meer dan recht.

Met alle stijlen en geluiden die Rachel als Aura Blaze in zijn werk opneemt en alle verschillende richtingen die hij al heeft ingeslagen, is één ding dat niet is veranderd en waarschijnlijk ook niet zal zijn boodschap. Terwijl psychrock, shoegaze, dreampop et al. hebben allemaal een soort woo-kwaliteit en zijn behoorlijk esoterisch, Aura Blaze gaat verder dan alleen trippy mijmeringen. Zijn teksten en filosofie zijn verankerd in spiritualiteit en expressie met hoge vibraties, en hij ziet zijn muziek gewoon als een leveringssysteem. Een zeer complex, gevarieerd en vakkundig geproduceerd bezorgsysteem, maar desalniettemin een bezorgsysteem. Met bijna oneindige mogelijkheden om genoemd systeem te creëren, zijn er ook oneindige mogelijkheden over waar hij vervolgens heen zal gaan met zijn geluid, maar het zal gegarandeerd weelderig, krachtig en zwaar zijn op de contextuele Astral Blaze.

Ruimdenkendheid is niet uit op het beroemde psychpoplabel Cleopatra Records. Stream het en de volledige discografie van Astral Blaze op Spotify of klik hier om te streamen of te kopen op andere platforms.

By admin