Tue. May 17th, 2022


De in Kilkenny gevestigde Cartoon Saloon begon in 1999, opgericht door Tomm Moore, Nora Twomey en Paul Young, en begon datzelfde jaar aan hun eerste speelfilm. Het zou tien jaar duren voordat “The Secret of Kells” in de bioscoop werd uitgebracht, een voorstelling van het maken van het Book of Kells uit de 9e eeuw. Geregisseerd door Moore en Twomey (en geproduceerd door Young), het speelt zich af tijdens de Viking-uitbreiding in Ierland in de 10e eeuw, waarin het verhaal van een jongen in een abdij in Kells centraal staat. (De verhalende verbindingen tussen deze en “Wolfwalkers” zijn opvallend wanneer de trilogie achtereenvolgens kan worden bekeken, omdat beide verhalen centraal staan ​​​​van mensen die vastzitten in hun gemeenschap met onbekende krachten buiten de muren.)

De jongen ontmoet een fee genaamd Aisling, en de twee werken samen om het werk aan een legendarisch boek dat “duisternis in licht verandert” af te maken. The Book of Kells is een boek in het Latijn dat de vier evangeliën van het Nieuwe Testament verzamelt en tegelijkertijd voortbouwt op de Keltische mythologie. De artiesten van Cartoon Saloon gebruiken klassieke, met de hand getekende animatie – een techniek die in de jaren 2000 echt aan het verdwijnen was toen deze film in productie was – om zelf een klassiek verhaal te vertellen. Het is een prachtige film over hoe legendes van generatie op generatie worden doorgegeven, geïnspireerd door Keltische kunst, ‘The Thief and the Cobbler’, Hayao Miyazaki en zelfs ‘Mulan’. Het kondigde Cartoon Saloon aan als een belangrijke creatieve kracht, waardoor ze hun eerste Oscar-nominatie voor Beste Animatiefilm kregen (alle vier hun werken hebben dit bereikt, maar ze moeten hun eerste overwinning nog behalen).

Helaas was “The Secret of Kells” de enige film die Roger Ebert kon recenseren, maar hij bewonderde hem omdat hij zo opviel in het geanimeerde landschap. scherm met alarmerende roekeloosheid, was ik dankbaar dat deze inhoud alleen maar te bewonderen waren.”

Het duurde nog vijf jaar om de tweede film in de ‘Irish Folklore Trilogy’ te maken, het prachtige ‘Song of the Sea’, geregisseerd door Moore op basis van een verhaal van hem, met scenarioschrijven voor Will Collins. De enige hedendaagse film in de trilogie, waarin opnieuw een jongen centraal staat, deze genaamd Ben. Hij ontdekt de waarheid over zijn stomme zus Saoirse, die hij de dood van hun moeder beschuldigt. Het blijkt dat moeder een selkie was, een wezen uit de zee. Nogmaals, “Song of the Sea” is een prachtig kunstwerk – misschien wel mijn favoriet van de drie als het puur om beelden gaat. De scherpe lijnen van de karakters worden afgezet tegen meer schilderkunstige afbeeldingen op de achtergrond, waarin je de penseelstreken bijna kunt zien.

By admin