Sat. May 21st, 2022


We kunnen gerust stellen dat choreografe Tessandra Chavez een levende danslegende is. Ze heeft niet alleen haar kennis als lerares aangeboden in talloze dansstudio’s en conventies over de hele wereld, maar haar werk sierde de podia van bijna elk dans-tv-programma dat je maar kunt bedenken, van “So You Think You Can Dance” en “Abby’s Ultimate Dance Competition’ tot ‘World of Dance’ en ‘Dancing With the Stars’.

Tessandra’s creativiteit wordt gewaardeerd door zowel dansers als niet-dansers, wat gemakkelijk haar twee Emmy’s voor Outstanding Choreography zou verklaren. Ze choreografeerde voor wereldberoemde artiesten als Paula Abdul, Janet Jackson en Justin Bieber, en richtte haar eigen dansensemble UNITY LA op (op slechts 15-jarige leeftijd!), en ze heeft ongetwijfeld dansers van alle stijlen en alle leeftijden geïnspireerd.

Het lijkt me altijd iets te voelen als ik Tessandra’s bewegingskeuzes zie, dus ik was vereerd dat ik de kans kreeg om haar brein te kiezen en alles te leren over haar reis als choreograaf en wat haar inspireert in en buiten de studio, tot haar advies voor dansers die ooit choreograaf zou willen worden.

—Nyamekye Smith

Met een Emmy Award bekroonde choreografe Tessandra Chavez steekt haar hand op terwijl ze twee dansers regisseert in haar choreografie.
met dank aan Chavez

Wat haar inspireert in de dansstudio

“Ik word geïnspireerd door dansers die volledig betrokken, geïnvesteerd en aanwezig zijn. Ik hou ervan als dansers verbaal reageren op energie in de kamer. Ik denk dat we soms vergeten dat dansen leuk moet zijn.”

Wat haar inspireert buiten de studio

“Buiten dans ben ik geïnspireerd door de natuur en dieren! Ik denk dat de simpele dingen in het leven zo belangrijk zijn. We zijn omringd door een prachtige wereld die ons zoveel kan leren buiten onze mobiele telefoons om.”

Haar advies aan aspirant-choreografen

Tegen studenten die ooit choreograaf willen worden, zou ik zeggen: geef nooit op. Het vergt doorzettingsvermogen om een ​​succesvolle choreograaf te worden. Je zult veel nee’s horen, maar ze zullen je alleen maar leren, je karakter opbouwen en je klaarstomen voor de ja’s. Vat dingen niet persoonlijk op. Vergeet ook niet om in veel stijlen te trainen om je bewegingsvocabulaire op te bouwen en vooral: wees authentiek! Er is maar één jij, dus het heeft geen zin om te proberen iemand anders te evenaren. Blijf trouw aan jezelf en vertrouw op jezelf. Focus op vooruitgang in plaats van perfectie. Je kunt tegen jezelf zeggen dat je het beter wilt doen, maar ook tegen jezelf zeggen ‘goed gedaan’. Zet je werk zoveel mogelijk buiten. Creëer zelfs als het moeilijk aanvoelt of je je geblokkeerd voelt. Je zou jezelf verbazen met wat je kunt creëren als je denkt dat je niets te geven hebt.”

Leunend tegen een studiospiegel glimlacht choreografe Tessandra Chavez terwijl verschillende studenten voor haar op de grond zitten.
met dank aan Chavez

Hoe ze haar muziek kiest

“Als het gaat om het selecteren van muziek, sturen veel van mijn vroegere en huidige dansers me muziek. Ik hou van muziek die resoneert met de massa en krachtige universele boodschappen heeft. Ik hou van soulvolle muziek die emotie uit me haalt als ik ernaartoe ga. Ik hou ook van muziek met een ingewikkelde muzikaliteit om mee te spelen, omdat het mijn geest uitdaagt.”

Een interessant verhaal

“Een verrassend verhaal dat andere artiesten graag zouden willen weten, is dat een van mijn Emmy-winnende stukken in 2019 een nummer was dat ik niet heb gekozen. Eigenlijk was ik niet zo dol op het nummer toen ik het voor het eerst hoorde. Ik heb oorspronkelijk het duet gemaakt voor een ander nummer waar ik echt verliefd op was en NBC kon er geen toestemming voor krijgen. De producers vertelden me eigenlijk dat het niet zou gebeuren en ze presenteerden me een nummer dat werd gewist en zeiden dat ik het moest laten werken vanwege tijdgebrek. Ik had echt een interne strijd om inspiratie te vinden en toen ik eenmaal besloot de realiteit te accepteren en de verandering te accepteren, veranderde het stuk in magie. Voor mij was dit een grote les in loslaten en beseffen dat soms wat een vloek lijkt, eigenlijk een zegen is. We zitten soms op onze eigen manier in het ontvangen van mooie cadeaus. Het universum spreekt altijd tot ons als we open zijn en luisteren.”

Haar meest memorabele moment als choreograaf

“Ik heb zoveel memorabele momenten als choreograaf waar ik zo dankbaar voor ben, maar een recente was toen ik een stuk maakte voor de tour van Justin Bieber. Ik was binnengekomen om het stuk te spelen op een dag dat Justin de stad uit was. Hij kwam de dag nadat ik klaar was met het instellen van het stuk en hij ging voor in de kamer zitten om het te bekijken, en de begeleidende choreograaf belde me om me te vertellen dat ik Justin Bieber aan het huilen had gemaakt van het kijken naar het stuk. Dat heeft me echt diep geraakt want dat is voor mij het grootste compliment. Hij werd emotioneel geraakt door het kijken naar het werk dat ik maakte. Dat is een waar bewijs van authenticiteit van de choreograaf en de dansers die de visie uitvoeren. Zo’n gaaf moment.”

Choreograaf Tessandra Chavez begeleidt het been van een danseres terwijl studenten een positie op de grond houden met hun linkerbenen achter zich opgetild.
met dank aan Chavez

Haar creatieve proces

“Ik vind het altijd leuk om voorbereid te zijn met choreografie, vooral als het een groepsstuk is, maar er zijn gevallen waarin ik gewoon geen tijd krijg voor voorbereiding en ik ter plekke moet creëren. Er zijn ook momenten waarop het beter is om te creëren op de dansers voor mij. Als ik bijvoorbeeld een duet maak, kan ik beter in de kamer experimenteren om het beste uit de dansers te halen. Op die manier is het meer organisch. Ik vind het belangrijk dat choreografen de mogelijkheid hebben om zowel choreografieën te plannen als ter plekke te kunnen creëren. Ik denk ook dat als je het type bent dat altijd voorbereid binnen wil komen, je open moet staan ​​om veranderingen aan te brengen, want soms werkt wat je hebt voorbereid niet. Aanpassingsvermogen is zo’n belangrijke en nuttige vaardigheid als danser en choreograaf.”

Over het verschil tussen choreograferen voor tv-shows versus liveshows

“Bij het maken voor tv is het belangrijk om te onthouden dat het de camera is die het verhaal zal helpen vertellen. Er zijn veel hoeken en lagen om mee te spelen. Bij het choreograferen voor een liveshow draait het allemaal om wat je het publiek laat voelen. Staging kan echt een rol spelen bij het aanjagen van emoties.”

Choreografe Tessandra Chavez geeft les met een grote glimlach op haar gezicht.
met dank aan Chavez

Over hoe u een succesvolle choreograaf kunt worden

“Om een ​​succesvolle choreograaf te worden, is het belangrijk om in alle stijlen te trainen, zodat je je vocabulaire kunt opbouwen. Hoe meer bewegingsopties je hebt, hoe meer manieren je een verhaal kunt vertellen. Waakzaam zijn en kijken hoe andere choreografen werken en leiden is ook belangrijk, zodat je je eigen manier kunt ontwikkelen om die dingen te doen. De basisprincipes om op tijd, voorbereid, georganiseerd en vriendelijk te zijn, zijn ook cruciaal!”

Wat ze zo leuk vindt aan het proces

“Mijn favoriete onderdeel van het choreografische proces en choreograaf zijn in het algemeen, is het creëren en verkennen van nieuwe manieren om dans tot uitdrukking te brengen. Ik hou ervan om grenzen te verleggen en uit te dagen wat mijn lichaam en brein van nature willen doen. Ik hou meer van het proces van exploratie en ontwikkeling dan van het kijken naar het eindresultaat. Ik ben constant op zoek naar manieren waarop ik meer meesterlijk kan zijn in hoe ik dans structureer. Wetende dat het altijd beter kan, houdt me geïnteresseerd in dans. Ik hou er ook van om het beste in de dansers voor mij naar boven te halen. Ik hou ervan als ik ze naar het volgende niveau van hun potentieel kan duwen. Het is zo de moeite waard om getuige te zijn.”

By admin