Sat. May 21st, 2022


Meshuggah is voor het eerst in zes jaar terug met hun langste album tot nu toe, de 63 minuten durende kolos dat is Onveranderlijk. Ik had het geluk om een ​​online luistersessie bij te wonen die werd georganiseerd door drummer Tomas Haake en Meshuggah‘s label Atomic Fire, waar mijn hele lichaam systematisch werd gedecimeerd door riffs totdat ik niet meer bestond. Dankzij de medische wetenschap ben ik terug uit de koude leegte van de dood en dat kan ik je allemaal verzekeren Onveranderlijk misschien wel mijn nieuwe favoriet Meshuggah album.

Advertentie. Scroll om verder te lezen.

Hier zijn mijn aantekeningen van de luistersessie, track voor track.

“Gebroken tandwiel”

Er is absoluut geen waarschuwing aan het begin van dit nummer. Nul. Het komt gewoon binnen en begint je meteen in je gezicht te slaan. Atmosferische gitaar verlicht de lading een beetje totdat het nummer eindelijk opent na ongeveer een minuut van je door de grinder te hebben geduwd. De zang is ook sfeervol – niets hards, een verontrustende mengeling van gesproken woord en echoënd gefluister. Het originele “punch in the face”-bit komt later terug, maar je bent er op dit moment aan gewend. Niet dat het je nog steeds niet schopt. Het doet. Dit nummer doet het hele “drone”-gedoe ook echt goed en sleept je langzaam naar beneden totdat het ongeveer vier minuten lang het gegrom binnenbrengt, wanneer alles langzamer gaat en lager wordt. Het is een gruwelijke opener, misschien Meshuggahmeest verontrustend?

“Het verschrikkelijke oog”

En daar gaan we, recht in een chuggy riff met dubbele bas. Er is meteen veel stop-and-go – het is bijna groovy, maar het hakt zichzelf net genoeg op om je te laten struikelen na het vrij consistente eerste nummer. Dit nummer houdt je aan het raden, en niet in dat “wat de fuck is er aan de hand” Chaosfeer manier, maar op de manier waarop ze de groef net genoeg verplaatsen dat het enigszins desoriënterend is. Hoe komt deze band steeds weer met nieuwe ritmes om nummers te centreren? Het is ongeloofelijk. Toch spelen ze hier weer met het hele “statische tonaliteit/drone”-achtige gedoe, zoals ze deden met “Broken Cog”, het werkt echt goed. De eindriff zorgt ervoor dat ik mijn hele huis wil oppakken.

“Steek de verkortingszekering aan”

Een beetje langzamer. “Focus” is het woord dat tot nu toe in me opkomt. Tot nu toe voelt deze plaat als Meshuggah weet precies wie ze zijn en wat ze wilden bereiken. Alles is zo lasergefocust op de stroom van hoe ze de luisteraar tot nu toe bij elk nummer hebben geïntroduceerd, alsof je langzaam naar beneden spiraalt. De productie is misschien wel hun beste tot nu toe. “Light The Shortening Fuse” voelt alsof het elk moment uit elkaar kan vallen – de wankele groove blijft ronddansen waar je het verwacht, in tegenstelling tot “The Abysmal Eye” dat meer aanvoelde alsof het gebeurde in korte uitbarstingen van energie. Deze voelt als een top die bijna geen momentum meer heeft, maar dat doet het nooit. Er is een enorme sfeervolle pauze van ongeveer drie minuten waarin de ervaring mooi wordt verdeeld, en hey! Tomas Haake trommel vult! Zoals een gewone groove die je misschien hoort in een Hulpmiddel song-type drum fills. Heel cool.

Advertentie. Scroll om verder te lezen.

“Spookbeelden”

En we zijn buiten het bereik van de afgestemde tot drop-hell en in meer een mid-tempo, hogere register-achtige riff. De demping van de handpalm in het refrein verandert echt onmiddellijk het gevoel van dit nummer, ook al (ik ben er vrij zeker van) dat het de riff uit de intro is. Verbazingwekkend hoe subtiel deze band dingen kan veranderen. Wat betreft het onderwerp “laserfocus”, wat ik nu al leuk vind aan deze plaat, is dat: Meshuggah is het nemen van slechts een handvol ideeën en ze uitstrekken tot één nummer. Het geeft dit gevoel van consistentie tot nu toe, en nogmaals – zorgt echt voor een goed tempo album. Plotseling DROPS dit nummer, ver weg naar god weet welke lage snaar en begint gewoon de absolute shit uit je te slaan. Ik bedoel, helemaal geen waarschuwing – er is een pauze, er is een lage noot, en dan ben je terug in de diepte waar je vandaan kwam. Er is geen ontsnappen aan de draaikolk.

“Ligatuurtekens”

Hé, het is het liedje van de Onveranderlijk teaser! Alles raakt tegelijk. Er is een hi-hit die de groef leidt, maar dit is vergelijkbaar met het slaan van gaten in een grotbodem om te onthouden hoe je uit de duisternis kunt komen. Het zijn ook enorme gaten, te oordelen naar hoe hard de band slaat. Hoe ze die full-bandhits breken, is ook best cool, omdat het langzaam verdwijnt van deze enorme stoten in elk instrument dat begint te divergeren, om vervolgens weer bij elkaar te komen. Hier zit ook een zekere losheid in. Misschien is het de stemming die zo absoluut laag is, maar de hits zijn gewoon zo verdomd verwoestend. De gitaarsolo begint langzamer en begint, in plaats van gek te worden, harmonieën toe te voegen en rijdt echt uit de groove. We zijn nu vijf nummers verder en bij elk nummer dacht ik “dit is misschien wel mijn favoriete nummer.”

“God ziet hij in spiegels”

Daar is het. Er is het nummer waar je moet gaan zitten en vragen “hoe kan ik dit in godsnaam tellen.” Niet dat de anderen een metrische wandeling in het park zijn geweest, maar deze … oh boy. Zeker wel, Meshuggah brengt de zaken wat meer samen in de verzen, maar toch. De pauzes tussen elk afzonderlijk couplet, aan elkaar geregen met stilte en snare rolls, zijn cool, en ik heb echt geen idee welke melodie ik in het refrein hoor. Het is als Allan Holdsworth kwam terug uit de dood en legde een akkoordenschema vast over a Meshuggah liedje. Ik bedoel, verder dan wat? Thordendal meestal doet. Dit zijn volledige akkoorden. Dan zijn er de lage tonen die je steeds weer terug in de hoofdriff lijken te trekken. Bijna alsof je probeert te ontsnappen en ze blijven je gewoon terugtrekken in deze maalstroom.

“Ze bewegen hieronder”

Clean gitaar met harmonieën. Veel zeer herkenbare melodieën, wat een onderbreking is van het atonale gedoe tot nu toe. Er zijn ook zuivere leads en tot nu toe doet dit nummer geweldig werk door lagen op lagen op te bouwen. Maar in dat dreigende Meshuggah soort manier – denk aan een grotere versie van “The Last Vigil.” De looptijd en tracklist van het album lijken hier naartoe te leiden – het begint hels atmosferisch en wordt alleen maar gekker. Er zijn full-on langzaam brandende riffs die uitmonden in een sludgy, karnen riff die “Demiurge” een zeer serieuze run voor zijn geld geeft. alsof er een licht aangaat in de duisternis, maar het licht is vuur en alles wordt verduisterd door rook en puin. Het is deze gigantische kolkende massa die maar blijft karnen zonder je te vernietigen. “They Move Below” is een instrumentaal nummer van negen en een halve minuut dat niet in de buurt komt van die speelduur. We zijn nu zeven nummers verder op dit album en ik ben nog steeds net zo verleid als de tweede die ik op play drukte.

Advertentie. Scroll om verder te lezen.

“Caleidoscoop”

Meshuggah herinnert je er verdomd zeker aan dat, hoewel het laatste nummer een langzaam brandend instrumentaaltje van meer dan negen minuten was, dit nog steeds een Meshuggah dossier. Tal van staccato dode noten tussen de noten zelf, wat een echt percussiekwaliteit aan dit nummer toevoegt. Het is ook een geweldige manier om de tweede helft van dit ding te beginnen. Deze plaat heeft tot nu toe zoveel momenten waarop het deze enorme full-band groove riff is dat ik niet zeker weet hoe iemand hier naar kan luisteren zonder full body te willen headbangen.

“Zwarte Kathedraal”

Black metal tremolo plukken op de lage snaren? Ja graag. “Black Cathedral” is een instrumentaal nummer van twee minuten zonder percussie. Wat wel raar voelt omdat ik steeds verwacht dat het zal veranderen in Meshuggah‘s eerste black metalnummer, maar dat doet het niet. Het zit daar gewoon en kijkt je vanuit het donker aan, wervelend rond en over het algemeen dreigend. Ik ben momenteel bang voor wat dit op het punt staat te ontploffen.

“Ik ben die dorst”

Oh. Nu is er black metal tremolo die de lage snaren EN de hoge snaren bespeelt, bovenop de ritmesectie die opnieuw zo hard mogelijk slaat. Veel buiging en vloeiendheid tussen alle tremolo’s, waardoor het allemaal deze zeer pezige kwaliteit krijgt. Dit en “Black Cathedral” zijn een heel slimme manier om de tweede helft van deze plaat te positioneren, in die zin dat het bijna voelt alsof de band je probeert te laten weten dat dingen anders zullen zijn. Dat ze nog steeds aan het uitvinden zijn, nog steeds iets nieuws creëren en nog steeds de grenzen verleggen van wat het betekent om te zijn Meshuggah. Er zijn hier en daar kleine sprongetjes die, nadat je in slaap bent gesust door te denken dat de dingen misschien duidelijk genoeg beginnen te worden, er iets is dat je een beetje van de wijs brengt. Het is een coole techniek die je laat gissen, waardoor je meer wilt, zelfs zo ver in de plaat.

“De Foutloze”

Nog een grote kont groovy. Dit zal zeker degene zijn wiens openingsriff in mijn hoofd zal blijven zitten totdat ik dit nummer weer kan horen, en ik weet niet wanneer dat zal zijn. Wat een probleem is. Denk aan “Monstrocity”, maar dan nog besmettelijker. “The Faultless” lijkt ook een competitie met zichzelf te hebben in termen van pissig zijn. Zoals, dit nummer is gewoon zo zwaar en laag, maar het is alleen zo ziedend omdat het probeert een manier te vinden om de pure pissige kracht van zichzelf te verbeteren. En dan zijn de cleane zang weer terug! Of zo “schoon” als Meshuggah krijgt. Het is als een demon die keel zingt door een buis die rechtstreeks uit de hel komt. Ik heb op dit punt vaak “hel” en “vortex” genoemd. Misschien moet deze plaat worden genoemd Hell Vortex. Dat zou logisch zijn.

Advertentie. Scroll om verder te lezen.

“Legers van de belachelijke”

Net toen je dacht: “Ok, er zijn nog twee nummers over. Misschien begint dit ding langzamer te worden”, komt deze door en gooit ongeveer 100 stoten in een tijdsbestek van twee seconden. Heeft iemand gecontroleerd hoeveel ledematen? Tomas Haake heeft deze dagen? Ik bedoel, ik zie Tomas op dit luisterfeestje en het lijkt alsof hij er maar twee heeft, maar ik weet niet zeker of dat een filter is of zo. “Armies Of The Preposterous” is een vlaag, de laatste stuiptrekkingen van een storm die elk greintje woede loslaat. Ik hou ervan.

“Verleden tijd”

Om dit album af te sluiten met meer cleane gitaren. Zelfs schone gitaar Meshuggah klinkt super dreigend. Ik blijf wachten tot er iets zwaars langskomt en vernietigt wat er op dit moment nog van me over is, maar dat gebeurt nooit. Wat eerlijk gezegd nog beter is dan wanneer het dat wel deed. Dit nummer heeft een ongelooflijk onheilspellend gevoel, omdat het blijft verschuiven en wegvallen en atmosferische delen toevoegt. Alsof het hier gedaan is, maar het houdt je nog steeds in de gaten vanuit het donker.

Laatste gedachten

Onveranderlijk is een langzaam kolkende draaikolk van wervelende sferen, tien-tons puinachtige grooves en zang die overal tegelijk lijkt te komen. Dit is Meshuggah op hun beste moment en moet alleen worden beluisterd als je de tijd hebt om je er echt aan te wijden. Het is veel, maar het is het meer dan waard en ik kan niet wachten om meer tijd met dit album door te brengen.

By admin